Granskning

Willys och Lidl utsatta för blufftävlingar

20 April 2023  |  |

Bedragare lockar med matkuponger på lågpriskedjor som Lidl och Willys. Lär dig känna igen bluffarna – och ge inte bedragarna spridning.

Blufftävling på Facebook.

20 april delade sidan “Willys Sverige” en tävling där man ger bort priser till ett värde av sammanlagt 2 250 000 kronor – detta samma dag som sidan skapades på Facebook. Så här lyder inlägget:

Idag kommer Willys-teamet att dela ut värdekuponger värda 5000 kr till de första 450 personerna som gissar ett annat nummer än (555) korrekt.

Blufftävling på Facebook

Bilden har en Willys-logga och en mängd tal där man ska hitta andra än det vanligaste. Nära 800 personer har lämnat svar i kommentarsfältet – men det rör sig om en bluff, något som Willys själva gått ut med på sin Facebook-sida.

Blufftävlingar med samma upplägg delas just nu även för matvarukedjan Lidl – som i det här fallet från sidan “𝐋𝐢𝐝𝐥 𝐅𝐚𝐧𝐬”:

Blufftävling på Facebook.

Om man undersöker sökord som “Lidl fans” i Facebooks sökfunktion så ser man att det startats en mängd likartade sidor.

Sökresultat på Facebook.

Vill du lära dig fler sätt som du kan ta reda på om det rör sig om en blufftävling så hittar du dem här!

Bluffkampanjer

Det här rör sig också om en sorts bluff som hemsökt Facebook i åratal. Arrangörerna startar en ny sida och påstår sig ha något fint pris eller produkter att skänka bort. Man utnyttjar ofta kända svenska varumärken, som exempelvis Ica eller Clas Ohlson. Formuleringarna är ofta nästan identiska och genom åren har bedragarna lockat med badtunnor, minihus på hjul, elskotrar och köksapparater.

Men detta verkar inte de tusentals svenska Facebook-användare som gillar och kommenterar på bluffinlägget från “Willys Sverige” känna till.

I många fall skriver arrangörerna i kommentarsfältet eller i privata meddelanden till de som kommenterat att de ska registrera sina uppgifter.

► LÄS MER: Hackade konton utnyttjas i bedrägerierna på Facebook

Vid andra tillfällen har man hamnat på sidor som blir allt mindre lika det varumärke som bedragarna för tillfället vill se ut som och man uppmanas skriva upp sig för att få delta i helt andra aktiviteter än den utlottning som det getts sken av.

Som till exempel i fallet med köksapparater från i höstas:

Från en bluff i höstas. Om man zoomar in på det fintilta ser det ut så här…

Förutom risken att du binder upp dig på ett abonnemang som du inte helt uppfattat eller önskat, så finns även möjligheten att ditt telefonnummer blir en värdefull handelsvara.

Personuppgiftshandeln på nätet

I flera av de bluffar som Källkritikbyrån granskat genom åren så har det varit svårt att nå ända fram till avsändaren, eftersom de gömmer sig bakom anonyma sidor. Vi har skildrat vad som kan hända när du registrerar dina personuppgifter på en av de här sajterna – telefonen börjar ringa – och att kriminella ibland sysslar med nätbedrägerier vid sidan av annan brottslig verksamhet.

I december rapporterade TV4:s granskande program Kalla fakta om att de upptäckt att stora svenska företag köper och använder personuppgifter som samlats in genom den här sortens blufftävlingar.

Källkritikbyrån har rapporterat om företaget XLwin som ligger bakom “Kulklubben” som används i bluffarna. TV4:s reporter sökte i december upp den ansvarige representanten för Kulklubben i Sverige, och när denna inte svarade så prövade Kalla fakta i stället att låtsas vara intresserade av att köpa personuppgifter. När mannen konfronterades av reportern så lämnade han snabbt platsen.

Bland företagen som köpt personuppgifter på det här sättet fann Kalla fakta bland andra Vattenfall och TV4:s egna systerbolag C More. Även när TV4 uppmärksammade företagen på att personuppgifterna samlats in genom bedrägerier så fortsatte en del av dem ändå.

Och på nätet fortsätter blufftävlingarna. För den som sett dem förut är det ganska enkelt att genomskåda, men många verkar gärna delta i tävlingarna och därmed ge spridning till dem.

Hjälp inte bedragarna

∙ Om du blir kontaktad, ge inte ifrån dig någonting.
∙ Du riskerar att bli av med pengar genom att ge ifrån dig personuppgifter.
∙ Du kan få virus eller annan skadlig programvara om du klickar på okända länkar.
∙ Personuppgifter kan användas av bedragarna för att försöka låtsas vara du.
∙ Utan att du märker det så kan du råka skriva upp dig på dyra abonnemang som är svåra att ta sig ur.
∙ Dina uppgifter kan säljas vidare till företag som vill rikta reklam till dig.
∙ De kan också säljas vidare till andra typer av bedragare.
∙ Du hjälper bedragare genom att sprida deras inlägg, mejl och meddelanden.

LÄS MER:
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Så ser Facebook-bedragarnas senaste bluffar ut
► Kapade konton används som stödtrupper av bedragare


Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!