Granskning

Viralsajt spred upprop mot julklappar till män – men allt var en bluff

22 December 2020  |  |

Ge inte julklappar till killar, säger feministen Lotta Lismander på Youtube. Men kvinnan i videon är en skådis och de upprörda klicken matar viralsajter med annonspengar.

Sajten Viralking sprider sitt material genom Facebook-grupper som “Fredags fräckisen”.

“Svensk feminist uppmanar till att inte köpa julklappar till män och pojkar”, skriver viralsajten Viralking i ett inlägg 8 december. Den väldigt kortfattade “artikeln” publicerades förra julen, men har delats på nytt i dagarna. Så här står det:

När feministen Lotta Lismander var på en klädbutik förra veckan för att köpa en ekologisk tygväska till en vän fick hon syn på en pojke som höll massa Legoboxar.

Det fick henne att undra varför kvinnor köper julklappar till män. Hon menar att män har fått allt de pekat på i århundraden och uppmanar nu att kvinnor inte ska köpa julklappar till män och pojkar med hashtaggen #IngaKlapparTillKillar.

Filmen som “artikeln” bygger på, med den påstådda feministen Lotta Lismander, postades också förra julen och har sedan dess haft nära 90 000 visningar på Youtube.

“Är det inte nog med att män i århundranden har fått allt de har pekat på? Förtjänar verkligen män att känna den där mysiga lyckan som sprids i kroppen när man öppnar en riktigt nice julklapp?”, frågar sig kvinnan i filmen och lanserar idén och hashtaggen #IngaKlapparTillKillar.

I kommentarsfälten upprörs människor över orättvisan mot män och pojkar och kallar kvinnan i filmen dum, psyksjuk och “bortdribblad rödstrumpa”.

Kommentar på Facebook.

Men Lotta Lismander finns inte på riktigt, utan är en roll som spelas av en skådis, i en film som skapats av en gammal kändis inom fejkvärlden.

Kvinnan är 21 år och läser till skådespelare.

– Jag sökte lite statistjobb och små skådespelarjobb förra året och det ledde mig till den här killen. Han hade det här manuset med hashtaggen #IngaKlapparTillKillar, berättar hon för Källkritikbyrån.

Hon tyckte att det hela verkade roligt och hoppade på projektet. Uppdraget: att skapa en “ultrafeministisk” figur som kunde gestalta rollen som Lotta Lismander i manuset.

– Jag spelade in det och han blev nöjd. Det var hans manus helt och hållet, men vi förfinade det tillsammans. Sen släppte vi den dagen för jul.

Filmen delades på Facebook och blev även upplockad av en svensk youtuber som kommenterade Lottas utspel. Den filmen är nedtagen i dag, men skådespelaren bakom Lotta berättar att den fick stort genomslag.

– Han gjorde en reaktionsvideo och spelade upp det jag sa i filmen och kommenterade det i detalj. Den videon blev jätteviral. Det var kul, för den kom högst upp på virala spelvideo-listan på Youtube.

Var det nån som kände igen dig från videon?

– Ja, haha, det var några gamla gymnasiekompisar som hörde av sig och sa “jag såg dig på Youtube, du är viral så in i…”. De flesta, som var i min ålder, förstod ju att det var ett skämt.

Det gjorde dock inte alla som såg videon på nätet och i kommentarsfältet så ventilerades alla möjliga tankar om feministen i videon. Även den senaste spridningen har dragit fram en hel del nedlåtande och hatiska kommentarer, som till exempel att kvinnlig rösträtt var ett misstag.

Andra tycker att feminismen gått för långt.

Och i kommentarsfältet till Viralkings inlägg på Facebook ligger grova kommentarer om vad som borde drabba den påhittade feministen Lotta. “Kör ner något stort i halsen och upp något grovt där det går på den människan”, skriver en man.

Kommentar på Viralkings Facebook-sida.

Viralking är ingen redaktion eller webbtidning, utan en anonym så kallad viralsajt, så att ta publicistiskt ansvar eller kontrollera uppgifter som man sprider verkar inte ingå i arbetssättet.

Det Viralking och andra viralsajter gör är att klippa och klistra med material de hittar på nätet och skapa spektakulära rubriker. Genom att pumpa ut klickbetesartiklarna i en mängd Facebook-grupper så får man in trafik till sidan och därigenom annonspengar.

Ingen vill annonsera på den här typen av sidor så de använder Google-annonsrutor där framslumpade annonser rullar. Det här ger intäkter som gör att personerna bakom sajterna kan leva på verksamheten. Även att bara gilla eller kommentera på Facebook ger viralsajtens inlägg större spridning.

Vad är det för Facebook-sidor som de använder? Ja, till exempel artikeln om feministen Lotta Lismander delades i grupperna “Fredags fräckisen” och “The typical jag”.

Så här ser publiceringarna i sociala medier ut av Viralkings artikel:

Lista från programmet Crowdtangle.

Med Viralgranskaren på tidningen Metro granskade vi många av de skruvade historier som sprids via viralsajterna – du kan läsa mer om dem här.

Men mannen som rekryterade den 21-åriga skådespelaren då? Ja, även han känns igen av den som följt Viralgranskarens publiceringar. Han drev satirsidan Storkens nyheter och spred fejkade artiklar som till exempel “Gudrun Schyman vill förbjuda skägg”.

I samband med granskningen av Storken berättade han att han gärna skulle skapa filmer i samarbete med skådespelare som kunde uttrycka påhittade åsikter och därigenom skapa starka reaktioner. Tidigare arbetade han med den fabricerade figuren “Cassidy Boon” som bland annat beklagade att en man som räddat henne från att drunkna hade rört vid hennes kropp.

Till Källkritikbyrån bekräftar mannen att det är han som ligger bakom videon med Lotta Lismander och #IngaKlapparTillKillar.

– Det är en parodi på radikalfeminism ungefär som mina Cassidy Boon-videor, säger han.

Sammantaget: viralsajter lever på upprörda känslor och delar du dem finns risk att du delar helt eller delvis fejkade saker. Det är också större chans att du går på skämt eller trollningar om du låter bli att kolla upp saker. Försök att försäkra dig om att det inte är fejk – innan du delar det som om det vore på riktigt.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.