Granskning

Varning om livsfarligt myggbett sprids i Sverige

25 May 2023  |  |

Svenskar varnar just nu varandra för en ny potentiellt dödlig typ av myggbett som en flicka fick “i går” – men händelsen inträffade 2017 i USA. I Sverige finns ingen ny dödlig myggsjukdom.

Foto: Skärmdump/Facebook

I inlägget som sprids på nätet berättas om en flicka som heter Deanna och som fått åka till akuten då hennes knä svullnat upp och hon känt sig sömnig. Hon hade kunnat dö om familjen väntat med att åka in, är kontentan, och människor uppmanas dela inlägget för att “rädda liv”.

Texten är en “förbättrad” kopia av en varning som en mamma i USA lade ut 2017 och som nu lever sitt eget liv på nätet.

Det franska inlägget på Facebook från 2022.

Det som nu delas är ett franskt inlägg med över 800 000 delningar. En del har översatt texten till svenska och sprider den som en skärmdump. Även tidigare har människor spridit samma varning och fått hundratusentals delningar världen över.

Texten har faktagranskats flera gånger, dels av franska Les observateurs samt belgiska AFP 2021 och nu nyligen av Tjekdet, våra faktagranskarkollegor i Danmark. Både i Danmark och Sverige har många delat det franska Facebook-inlägget från i fjol, men även spridit översatta varianter.

Så här ser den svenska versionen ut:

AKUT ATT SPRIDA

Denna information behöver spridas överallt. En ung tjej blev biten av en mygga igår; inget onormalt förrän hon märkte att knäet var svullet, rött och brinnande. Idag var Deanna sömnig och kunde knappt hålla upp huvudet.. Så hennes familj tog henne till akuten där de upptäckte att det fanns en ny typ av myggbett som orsakar allvarlig infektion.

Om de hade väntat lite längre hade tillgivelsen fått hennes blod och orsakat hennes död. Snälla ignorera inte dina myggbett om du märker att de blir svullna eller röda speciellt hos barn. Ta 3 sekunder att dela du kan rädda ett liv. HOPPA INTE DETTA FOTO UTAN ATT DELA

Inlägget på svenska på Facebook

Man kan ana att texten är maskinöversatt och att det rör sig om nån slags kedjebrev eller massvarning på formuleringar såsom att knät var “rött och brinnande” och att läsaren ombeds att inte “hoppa detta foto utan att dela det”.

Skärmdump på Facebook.

Till Tjekdet säger René Bødker, seniorforskare vid institutionen för veterinär- och husdjursvetenskap på Köpenhamns universitet, att det låter som “rent nonsens”.

– Inga nya myggarter har hittats i Danmark, och jag är inte medveten om några nya myggburna infektioner i Danmark heller, säger han.

Han påpekar att en ny infektionssjukdom av det här slaget skulle ha uppmärksammats och antagligen fått ett namn, som till exempel zika-viruset fick en gång i tiden.

Bakgrundshistorien

2017 lade en mamma i USA ut bilden och berättade om sin dotters infektion. Så här löd orginalinlägget på engelska:

Attention everyone! I just wanted to share our experience with all my fellow mothers and friends.

My daughter Deanna was bit by a mosquito on Sunday night, we didn’t think much of it until we noticed her knee was swollen, red and burning hot. Today Deanna was drowsy and can barely keep her head up. So I took her into the ER where we found out that there is a new kind of mosquito bite that causes an infection.

If we waited any longer it would have been in her blood. Please don’t ignore your mosquito bites if you notice it’s getting swollen or red.

Det ursprungliga inlägget på Facebook från 16 mars 2017

Efter tio dagar på antibiotika mådde flickan bra igen, berättade mamman i kommentarsfältet.

Kommentar från en av mammans vänner 2017.

Kvinnans inlägg fick enorm uppmärksamhet och har i dag nära 3,5 miljoner delningar. Men, i orginalinlägget så saknas de braskande formuleringarna om att flickan kunde ha dött och att man ska dela inlägget för att rädda liv. De har lagts till i efterhand.

2021 frågade faktagranskaren Les observateurs i Frankrike professor Olivier Bouchaud, ansvarig för infektionssjukdomar på Avicenne-sjukhuset i Bobigny, om vad det kunde vara för sjukdom som drabbat flickan, eftersom bilden börjat sprida sig där. Han tyckte att det var svårt att avgöra, men sa att det kunde röra sig om borrelia, spindelbett med tillhörande allergisk reaktion och svullnad, eller bakteriella infektioner.

Generellt så ska du vara uppmärksam på hög feber och neurologiska symtom som ansiktsförlamning och påverkan på medvetandegraden, sade professor Olivier Bouchaud.

Till nyhetsbyrån AFP sade entomologer att det är väldigt ovanligt att man behöver åka till sjukhus till följd av insektsbett och en föreslog tillståndet på bilden kan handla om någon kliat på myggbettet med smutsiga naglar och därigenom fått bakterier i såret.

I Sverige då?

Vi frågar svenska myggexperter om hur farliga myggbett är i Sverige och om det finns något nytt på myggfronten.

– Sådana här texter riskerar att skapa onödig oro. Inga nya farliga myggarter har dykt upp i Sverige på senare tid och ingen dör av myggbett i Sverige, säger Jenny Hesson som forskar om myggor vid Uppsala universitet.

Hon får medhåll av Magnus Evander, professor i virologi på Umeå universitet,

– Vi har en sjukdom som sen länge (inte ny) sprids med myggor: Ockelbosjukan som orsakas av sindbisvirus. Myggor biter och virus kommer in i kroppen. Den orsakar ledvärk, utslag och feber. Ledvärken kan i vissa fall bli långvarig eller kronisk. Man dör inte av Ockelbosjukan. Det finns också en bakterie som heter Francisella som kan spridas med mygg i Sverige, men det vanliga är att de sprids vid kontakt med döda gnagare, till exempel harar. Den kallas harpest eller tularemi. I Sverige kan den ge allvarliga symptom, men är inte dödlig.

Magnus Evander tar även upp så kallad nilfeber, som finns i Europa.

– Det finns ett virus som heter West Nile-virus och också sprids med myggor. I Europa finns det i östra och södra Europa och har steg för steg spridit längre norrut. Myggan som är bäst på att sprida det viruset finns nu i Sverige, men inte viruset. Det är ett virus som skulle kunna komma till Sverige så småningom. Det orsakar likande symptom som TBE.

Hur vanligt är det att någon dör av myggbett i Sverige?

– Ingen vad jag vet. Man skulle kunna tänka sig en anafylaktisk chock om man är allergisk mot myggsaliv, men vad jag förstår så är det för lite saliv för att det ska utlösa en dödlig reaktion.

Den som reser utomlands riskerar att få sjukdomar via myggor där.

– Vi har cirka 200–250 fall om året av denguefeber i Sverige (ingen död vad jag vet). Det sprids via mygg på turistorter och det finns också fall av chikungunyafeber och malaria på samma vis. Dengue och chikungunya finns inte i Sverige och de myggorna som sprider det finns inte heller i Sverige.

Sammantaget: Varningen gäller en oklar händelse för sex år sedan i USA. När du varnar för något på nätet så se till att din varning är korrekt och aktuell här och nu för dem du riktar dig till, i det här fallet dina vänner och bekanta på Facebook.

Så här kan du själv kolla upp en varning:

► Guide: Så går du snabbast från flödet till källorna

LÄS MER:
► Rykte om jordgubbsdrog oroar – men det är 13 år gammalt och från USA
► Gammal varning om kamknivar sprids på nytt
► Blod på toalett i USA oroar i Sverige
► Ryktet om “tafsardagen” dumförklarar både dig och ditt barn


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!