Granskning

Varnar för dålig mat – i Danmark

24 November 2022  |  |

En svensk viralsajt lägger upp en varning, men för att få veta att nyheten inte handlar om Sverige får läsaren vänta till allra längst ner i artikeln. Bakom sajten står en man som haft ett flertal viralsajter genom åren.

Foto: Pixabay/Skärmdump

I fredags fick en artikel med rubriken “Lidl återkallar mat igen – Ät den inte” viss spridning från en viralsajt. Uppmaningen var som följer: “Har du handlat på Lidl? Släng dessa varor!”.

Inlägg på Facebook.

Enligt artikeln har ris återkallats eftersom man uppmätt förhöjda nivåer av mögelgift och därmed kan hälsorisker inte uteslutas “vid långvarig konsumtion”. Först allra längst ner i artikeln får läsaren veta att det inte rör sig om återkallelser i Sverige, utan i Danmark.

– Vi har inte återkallat ris i Sverige. Det är olyckligt att artikelns avsändare är otydlig i både rubrik och text, och att det inte framgår förrän i slutet av texten vilket land som avses, säger Nahir Aslan, pressansvarig på Lidl Sverige.

Han tipsar om att man kan hitta alla svenska återkallelser här.

Nyheten delades på Facebook-sidor som främst återpublicerar artiklar från den här viralsajten. I skrivande stund har artikeln nära 700 interaktioner och har visats tiotusentals gånger på Facebook.

Kommentar till Facebook-delning av inlägget.

I kommentarsfälten har ett par personer noterat att det rör sig om Danmark, men av de som delar vidare nyheten så verkar det stora flertalet vara svenskar och ingen gör någon särskild poäng av att uppmärksamma sina vänner på att det handlar om danska Lidl.

Viralsajten bakom artikeln har det anonyma namnet Nyheter2 och följer samma mönster som andra mycket snarlika sidor. Dess artiklar sprids via olika Facebook-sidor med namn som exempelvis Dåligt Klart (10 000 följare), Vi som hellre står själva än att ha falska vänner!! (188 000 följare), Vi älskar godis (22 000 följare) och Omtyckt (10 000 följare).

Nyheter2.se är registrerad av en man som har haft ett antal liknande sajter genom åren. När Källkritikbyrån för tre år sedan skrev om felaktiga stroke-råd så var det en annan av mannens en annan av mannens viralsajter som spred dem. Den sidan heter Extraextra.se och har varit inaktiv sedan ett år tillbaka.

► LÄS MER: Konsten att undvika ohederliga rubriker

Mannen kan också kopplas till Facebook-sidorna Kärlek (393 000 följare) och skratta (368 000 följare), där det är artiklar från viralsajten Newly som sprids. Mannen står även bakom domänen Newly.se.

I juni 2021 uppmärksammade vi Newly för ohederlig rubriksättning, då man basunerade ut att kändisparet Jenny och Niklas Strömstedt bryter upp. Det var i själva verket från sin sommarstuga som makarna Strömstedt bröt upp och inte från varandra.

Sammantaget: Nyheter2 är inte ensamma om att låta bli att nämna viktiga uppgifter, som exempelvis i vilket land någonting har hänt, i inläggstexter i sociala medier. Målet är att lura läsaren att nyheten är mer relevant än vad den är och få klick och trafik till sin sajt.

Viralsajter utmärker sig genom att de inte håller sig till journalistiska spelregler, är otydliga med vem som står bakom verksamheten och marknadsför sig genom att pumpa ut sina artiklar i Facebook-grupper där följarna sällan är medvetna om vem som driver sidan.

Eftersom mannen bakom sidan har en lång historia med viralsajter som ibland publicerat förvillande rubriker så tar vi upp det här fallet – trots att den som läser till slutet av den aktuella artikeln då får veta att det inte hänt i Sverige.

Om du vill fördjupa dig i viralsajternas historia så publicerade vi 2018 en nedkortad del av kapitlet om viralsajter ur boken ”Viralgranskarens handbok : källkritik och självförsvar på nätet” – den kan du läsa här!


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!