Guider, Nyheter

Välkommen till lögnernas land

14 October 2020  |  |

En riktig rysare avrundar serien Källkoll USA-valet. Jack, Åsa och Edwin går igenom vad som hände – och vad som inte hände!

Programledarna Jack Werner, Edwin Safari och Åsa Larsson gjorde i våras serien Källkoll corona om hur man navigerar i informationsflödet under en pågående pandemi.

Nu är de tillbaka med en ny serie om det amerikanska valet.

– Det är redan en minst sagt rörig informationsmiljö i USA och det är svårt att veta hur man ska förhålla sig till allt som sägs, inte bara för unga, säger Åsa Larsson, redaktör för Källkritikbyrån och en av de tre programledarna.

Serien riktar sig till unga i högstadie- och gymnasieåldern och görs tillsammans med UR. Källkoll USA-valet kommer att bestå av fem avsnitt, det sista efter valdagen i USA.

Första avsnittet handlar om lögnens plats i den amerikanska politiken och finns att se här och på UR Play:

Avsnitt 2 handlar om heta nyhetslägen och krishanterande Vita huset:

I avsnitt 3 tittar Jack, Edwin och Åsa närmare på sagorna som spinns av och runt Biden och Trump:

Avsnitt 4: Hur pålitliga är opinionsundersökningar och hur går det till när amerikaner röstar? Jack, Åsa och Edwin gör ett sista nedslag i den amerikanska valrörelsen och tar pulsen på demokratin i landet.

Avsnitt 5: När morgonen kom hade vare sig Donald Trump eller Joe Biden vunnit. Jack, Åsa och Edwin går igenom vad som egentligen hände – och inte hände!

Här kan du se hela föregångaren Källkoll corona!