Granskning

Talaren från Family united presenterades av LVU-kritisk arrangör

25 October 2023  |  |

Att socialtjänsten har kidnappat tusen barn i Sverige utropades på en demonstration i helgen. Arrangörerna i det pro-palestinska nätverket tar avstånd från budskapet – men en av dem har en historia med talaren och aktivistgruppen Family united.

Foto: Skärmdump/Facebook/Tiktok

Vi går igenom det steg för steg.

Vad har hänt?

I söndags genomfördes en stor demonstration – “Manifestation för fria Palestina” – på Sergels torg i Stockholm.

Ett av talen under demonstrationen har sedan dess fått stor uppmärksamhet i sociala medier, då en av talarna uttryckte sig så här:

Här i Sverige finns en myndighet som heter socialtjänsten som har tagit barn utan stöd i lag. Så Ulf Kristersson, anklaga inte palestinier för att de har kidnappat 20 israeliska barn, medan tusentals barn kidnappas av din myndighet som heter socialtjänsten.

Ur ett tal på Sergels torg söndag 22 oktober

Klipp från talet har sedan spridits i sociala medier.

Demonstrationen skulle inte handla om det utan om Palestina-frågan, vilket framgår av affischerna.

Inbjudan till demonstrationen på Twitter.com.

En företrädare för det palestinska nätverket har tagit avstånd från talet och det gör även Ahmad al-Mughrabi, en annan av arrangörerna, när Källkritikbyrån kontaktar honom. Han är kritisk till talaren och skriver så här:

“Vi tycker att det var fel sagt av honom att göra denna jämförelse mellan barn i Gaza och barn i Sverige.”

Meddelande till Källkritikbyrån

Till Sveriges radio säger Ahmad al-Mughrabi att det är omöjligt att helt kontrollera vad folk kommer att säga:

“Hans tal var egentligen jättebra – resten av talet. Den här punkten var fel forum. Det är fel plats.”

Ur Sveriges radios sändning

Källkritikbyrån frågar Ahmad al-Mughrabi vad hans organisation anser om talarens påståenden och om socialtjänstens arbete i Sverige.

Han säger att socialtjänsten kidnappar barn, håller ni med om det eller anser ni att det är felaktiga uppgifter?

“Jag anser att om man har sådana anklagelser får man vända sig till rättssystemet och bevisa det. Vi manifesterar enbart för att stoppa kriget mot civila och ingenting annat”, skriver han.

Hur kom det sig då att det här budskapet framfördes på demonstrationen? Förutom att talaren tog sin chans att uttrycka den här åsikten, så kan en förklaring också ligga i banden mellan arrangören Ahmad al-Mughrabi och talaren.

Vem stod bakom demonstrationen?

Family united, en aktivistgrupp som är kritisk mot den svenska socialtjänsten, hade demonstrationstillstånd för 5–50 personer på Sergels torg i söndags, men fick lov att ansvara för den större demonstrationen för Gaza efter överläggningar med polisen.

Sulaiman Abualfita, mannen som höll det uppmärksammade talet, stod även på tillståndet och var alltså ansvarig fysisk person för samlingen, trots att den bytt inriktning. Han är också en av frontfigurerna i Family united. Så här beskrevs syftet i demonstrationstillståndet: “Demonstration för utkrävande av ansvar för statens kriminella handlingar mot barn i fosterhem”.

Sulaiman Abualfita och hans grupp Family united har sedan en tid tillbaka varit aktiva på bland annat Tiktok och drivit en kampanj mot socialtjänsten och svenska myndigheter.

Den som under demonstrationen bjöd fram honom till talarplatsen var den tidigare nämna arrangören Ahmad al-Mughrabi.

Film från Sulaiman Abualfitas konto på Tiktok.

Det har Ahmad al-Mughrabi även gjort vid en tidigare manifestation i närheten av riksdagen. I det sammanhanget så presenterade han Sulaiman Abualfita som “våran bror och kämpe”, vilket kan ses i en film som lagts ut av Abualfita på Tiktok.

– Jag känner honom sedan ungefär två år, säger Sulaiman Abualfita, talaren från Family united, till Källkritikbyrån.

Från film på Tiktok.

Enligt honom har demonstrationen på Sergles torg den 22 oktober organiserats i samråd mellan Family united och Ahmad al-Mughrabi. De övriga arrangörerna i det pro-palestinska nätverket hade Sulaiman Abualfita ingen närmare relation till, säger han.

– Men Ahmad brukar jag träffa. Han har demonstrerat med oss.

Är han med i Family united?

– Ahmad har varit med oss, förr i tiden. Vi diskuterar med varandra kring nästan alla frågor, när det gäller koranbränning, när det gäller Palestina-frågan. Och när det gäller socialtjänsten-frågan så har han varit med oss hela vägen och jag känner honom väl.

Video upplagd i en Facebook-grupp.

I en film som lades ut på Facebook ifjol så kunde Family united ses samlade hemma hos en kvinna som är en av förgrundsgestalterna i gruppen. Anledningen var att SVT skulle komma och göra en intervju med kvinnan. Intervjun blev inte av eftersom hon samlat en grupp i sin lägenhet och sa att hon själv ville ha svar på frågor.

I den här gruppen satt både Sulaiman Abualfita och Ahmad al-Mughrabi.

Ur video upplagd på Facebook 24 november 2022.

Källkritikbyrån har frågat al-Mughrabi vilken anknytning han har till Family united.

“Jag tillhör inte Family united eller en annan organisation. Jag brukar vara med många demonstrationer och jag håller med att rättssäkerhet måste förstärkas.”

Meddelande till Källkritikbyrån

Källkritikbyrån har bett om ett klargörande om det betyder att al-Mughrabi deltagit i Family uniteds demonstrationer, men utan att vara medlem.

Hur kommer det sig att du befann dig i det här sällskapet den dagen?

“För att det skulle komma journalister och jag blev inbjuden att diskutera juridik.”

Meddelande till Källkritikbyrån

Kvinnan säger i den här livesändningen “Alla vi har uppgifter om att våra barn far illa på sina hem, det finns inte en enda människa i det här rummet som inte har uppgifter om att deras anhöriga far allvarligt illa” och sedan går hon rummet runt och ställer frågan: “Har du fått någon hjälp?”. När du fick frågan sa du: “Jag har fått motgångar.” Hon frågar: “Har de nånsin hjälpt dig?” Du: “Nej, tvärtom. De hjälpte sig själva och deras kontakter inom HVB-hem och Sis och så vidare.”

Ahmad al-Mughrabi svarar då Källkritikbyrån att han varit kritisk till “rättsosäkerhet hos socialtjänsten” i samband med en privat erfarenhet.

Aktiv i LVU-frågan

I en av Facebook-grupperna som är kritiska mot myndigheterna och socialtjänsten så tipsade en kvinna som driver sajten Dark Sweden om att Ahmad al-Mughrabi våren 2022 skrivit en genomgång om socialtjänstlagen och LVU (lag med särskilda bestämmelser om vård av unga) på hennes sida.

Inlägg på Facebook.

Dark Sweden startades, enligt beskrivningen på sajten, av föräldrar som fått sina barn tvångsomhändertagna och syftar till att göra motstånd mot orättvisor och “antidemokratiska aktiviteter” från myndigheternas sida.

Ahmad al-Mughrabi framställs där i skribentbeksrivningen som väl insatt i det svenska systemet och att han “varit bakom stängda dörrar och bevittnat orättvisan och maktmissbruket med egna ögon”.

Ahmad has worked for the past 17 years with people in vulnerable situations such as the Swedish Prison and Probation Service, psychiatry, forensic psychiatry, and the Swedish Migration Board; Worked as an interpreter and has been behind closed doors at the social services, witnessed the injustice and abuse of power, first hand.

Beskrivning av Ahmad al-Mughrabi på sajten Dark Sweden

Själv säger al-Mughrabi till Källkritikbyrån att han inte var inblandad.

“Det var en artikel som jag hade skrivit på sociala media och de använde den i deras sida.”

Meddelande till Källkritikbyrån

Ahmad al-Mughrabi har även gjort inlägg i gruppen och menade exempelvis i mars 2022 att invandrarföreningar som inte ger stöd till socialtjänsten demoniseras.

Inlägg i en Facebook-grupp.

Ahmad al-Mughrabi har tidigare kampanjat i LVU-frågan i sin roll som representant för partiet Nyans.

Bild från Ahmad al-Mughrabis Facebook-sida.

Ahmad al-Mughrabi höll tal på samma demonstration som partiledaren Mikael Yüksel i juli 2022, vilket kan ses på Facebook-sidan Partiet Nyans i Stockholms Facebook. Yüksel och al-Mughrabi presenterades då av den kvinnliga förgrundsgestalten i Family united.

I talet säger al-Mughrabi bland annat att Sverige är ett rättsosäkert land.

Vi menar inte att alla socialsekreterare är rasister. Nej. Det finns de som gör sitt jobb. Absolut. Vi tackar dem för det. Men vi pratar om de som har rasistiska bakgrunder och egentligen har något mot föräldrarna.

Ur talet på Medborgarplatsen i Stockholm 2022

I slutet av november ifjol rapporterade SVT om att Ahmad al-Mughrabi kritiserade Nyans partiledare Mikael Yüksel i samband med att han blivit utesluten. I dagsläget är Ahmad al-Mughrabi inte med i något parti.

Ahmad al-Mughrabi tillägger efter artikelns publicering:

“Family United har dagligen tillstånd att stå på Sergels torg från 16 augusti till 15 november. De har överlåtit deras tider för Palestina arbetsgrupp mittersta Sverige genom att skicka mail till tillståndsenheten på polismyndigheten. Detta har polisen bekräftat i Expressens artikel. Därför hade dialogpolisen kontakt med mig före, under och efter demonstrationen och inte med Family United.”

Meddelande till Källkritikbyrån

För den som vill veta mer om hur falska påståenden om den svenska socialtjänsten spridits så har Försvarshögskolan publicerat en detaljerad genomgång av LVU-kampanjen – den hittar du här.

LÄS MER:
► “Staten kidnappar barn” – så skiljer sig ryktena åt i de nordiska länderna
► “40 halshuggna bebisar” – så sprids obekräftade uppgifter från kriget i Israel


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!