Granskning

Stulna fartkamerorna till kriget i Ukraina “ett rykte på nätet”

21 October 2022  |  |

En misstänkt koppling mellan en stöldvåg i Sverige och krigföring i Ukraina har fått uppmärksamhet i medier – men fel i rapporteringen kastar tvivel i frågan.

Bild: CC BY-SA 3.0 Holger.Ellgaard på Wikimedia Commons.

I en artikel i Aftonbladet publicerad den 19 oktober gjordes en koppling mellan de omfattande stölderna av fartkameror längs svenska vägar sedan i augusti och kriget i Ukraina. Fartkamerorna, som plundrats på sitt innehåll, misstänktes användas i ryska drönare.

Sedan dess har denna koppling fått stor uppmärksamhet i svenska medier, bland annat med förstasidor i lokaltidningar och inslag i SR och SVT.

Rubrik i Arbetarbladet.

Men hur tydligt belagt är detta? 

Först, det bekräftade. Sedan i augusti har 140 fartkameror stulits i Uppland, Stockholmsområdet, Dalarna och Gästrikland. Det är en stöldvåg av aldrig förut skådat slag.

Både Trafikverkets presstalesperson Katarina Wolfram och Jonas Eronen, presstalesperson för polisregion Mitt, säger att de knappt haft några stölder av fartkameror alls förrän nu.

Kamerautrustningen och fartkamerans radar sitter i en kassett i fartkameran. Det som har tillgripits är just kamerorna, säger Jonas Eronen till Källkritikbyrån.

– När man lyfter ur kassetten plundrar man den på sitt innehåll, och lämnar kassetterna. De har vi tagit i beslag för att undersöka. Förhoppningen är att gärningsmannen lämnat spår på dem.

Aftonbladets publicering på Facebook.

Aftonbladets artikel, som var den första i svensk press att föreslå kopplingen till kriget i Ryssland, innehåller ett sakfel. Där uppges att det är kameror av märket Canon som finns i fartkamerorna. Det stämmer inte enligt Katarina Wolfram, som säger att de använder Nikon, men det kopplas i Aftonbladet till en film som det ukrainska försvarsdepartementet publicerat, där en rysk drönare plockas isär och en Canonkamera visas upp.

I Aftonbladet intervjuas också Säpos presstalesperson Fredrik Hultgren-Friberg om denna koppling. “Den svenska säkerhetspolisen uppger att man har kännedom om kopplingen mellan stölderna längs med de svenska vägarna och de ryska hemmabyggda drönarna”, står det. 

Till Källkritikbyrån säger Hultgren-Friberg att han inledningsvis var felciterad i Aftonbladet.

– Vad jag bekräftade vad att jag hade kännedom att den här typen av spekulationer förekom i sociala medier.

Aftonbladets artikel föregicks i tid av att bloggaren och författaren Lars Wilderäng, som haft fokus på kriget i Ukraina sedan invasionen i februari, den 12 oktober publicerade en text där kopplingen föreslogs. Där fanns även det felaktiga påståendet om Canonkameror med, sedermera rättat av Wilderäng. 

Lars Wilderängs blogginlägg länkat på Facebook.

Används då de stulna fartkamerorna i kriget i Ukraina? Det är svårt att säga mer än att det inte finns några tydliga tecken på det. Katarina Wolfram säger att fartkamerorna innehåller kameror av varumärket Nikon, anpassade för att ta en skarp bild på femton meters avstånd. 

– Leverantörerna bedömer att det finns väldigt lite andra användningsområden för denna teknik, säger Wolfram till Källkritikbyrån.

Drönarbyggare som Källkritikbyrån har talat med har svårt att tänka sig det, utifrån utrustningens snäva användningsområde. Å andra sidan har ingen någon tydlig idé kring vari utrustningens värde för en tjuv skulle kunna ligga. Jonas Eronen på polisregion Mitt säger att de inte utreder det.

– Jag tror det mer är att anse som ett rykte på nätet just nu. Man ska inte föregå utredningen, kanske är det så, men vi jobbar inte efter det, säger Eronen.

Svenska dagbladets publicering länkat på Twitter.

Vid lunchtid på fredagen rapporterade Svenska Dagbladet att polisen i Norrtälje enligt källor natten till fredag hade gripit en person med koppling till fartkamerastölderna, och även att en “hälericentral” med flera kameror hittats. Gripandet bekräftas för P4 Uppland, men om det bekräftar en koppling till kriget i Ukraina framgår inte.

Sofia Hellqvist, pressekreterare på polisens nationella mediecenter, vill inte återkomma per telefon utan mejlar:

“​​I och med att det är pågående förundersökning, så råder det förundersökningssekretess och vi kan inte kommentera ärendet närmare. Vi kan heller inte spekulera kring motiven bakom dessa brott utan det får förundersökningen utvisa.”


Har du sett något spridas som du misstänker inte stämmer? Skicka in det till oss!