Guider

Stora verktygslådan för viralgranskare

13 March 2024  |  |

Här är metoderna för att granska ett påstående eller en film på nätet – vi går igenom dem steg för steg.

Foto: Pixabay

Program, appar och teknik förändrar sig – vissa tricks fungerar inte längre och andra har tillkommit.

I den här guiden hittar du aktuella sätt att söka på bilder och filmer, både på mobilen och på en dator, sökmotorers genvägar, hur du hittar fram till relevanta faktagranskningar och hur du använder Wayback machine för att gå tillbaka i tiden på en sajt.

Så granskar du bilder

En omvänd bildsökning är ett bra ställe att börja.

Steg 1. Spara ner bilden du vill undersöka

Steg 2. Gör en omvänd bildsökning

På en dator: Gå till exempelvis Googles sökmotor för bilder.

Välj bildsök och ladda upp din bild.

Välj “Hitta bildkälla” ovanför bilden.

Bildsökning med Google från den här granskningen.

Steg 3. Undersök träffarna i sökresultatet

Genom att undersöka en bild kan du upptäcka om den exempelvis blivit tagen ur sitt sammanhang eller manipulerad – som i exemplet där bedragare klistrat in text på prisskyltar.

TIll vänster en manipulerad bild, till höger originalet. Foto: Skärmdump/Facebook

Ett annat sätt är att högerklicka på bilden och välj att du ska söka med Google Lens. Sedan gör du likadant som ovan.

I mobilen: Ladda ner bilden och ladda upp den i en sökmotor eller öppna bilden i din mobil med exempelvis Google Chrome, tryck ett långt tryck så att du får upp rullgardinsmenyn och välj att söka med Google Lens.

Bildsökning.

När du fått upp bilden väljer du symbolen i det nedre högra hörnet:

Sökning med Google Lens.

Leta igenom sökträffarna efter ledtrådar. En del av träffarna kommer att vara betydelsefulla, andra inte alls.

Sökresultat av en bildsökning med Google Lens.

Du kan också ladda upp bilderna i andra sökmotorer som Yandex eller Bing. En annan bra söktjänst är Tineye.

Gå till sajten Tineye.com och ladda upp bilden där.

När du fått resultatsidan av din sökning så kan du börja undersöka träffarna. Ett bra tips är att sortera träffarna på “äldst först”.

Då kan du se de tidigaste tillfällena då den här bilden lagts upp på nätet. En annan fördel med Tineye är att du kan välja att sortera på mest och minst förändrade bilder, vilket gör att man kan få överblick över eventuella manipulationer.

Bild från en granskning av falska Greta Thunberg-bilder i en Tineye-sökning.

Så granskar du filmer

Steg 1. Granska det som påstås

Ta påståenden från beskrivningen av den video du vill undersöka, välj ut bra ord att söka på, så kallade nyckelord, och sök i en sökmotor.

Titta igenom de bilder och filmer du får upp i sökresultatet och jämför med videon ifråga. Ser det ut att röra sig om samma händelse? Verkar andra ha beskrivit händelsen på samma sätt? Leta information från flera olika källor!

Steg 2. Granska det som syns i filmen

Att försöka bedöma innehållet i en film är inte alltid så lätt, men pröva ändå. Finns det någonting som säger emot beskrivningen av filmen, på skyltar eller i landskapet?

Om filmen sägs vara tagen på en plats, gå då till den platsen i en karttjänst, till exempel Google streetview, och titta runt där. Ser det ut att vara samma plats, ser arkitekturen liknande ut? Kan du hitta byggnader eller landmärken som syns i filmen?

Så här gör även professionella granskare runtom i världen:

Steg 3. Gör en omvänd bildsökning

Vägen för att söka på filmer går via bildsökningar. Här är fem sätt som du kan få loss stillbilder att söka på ur filmer:

► Ta skärmdumpar

Inte det bästa sättet, men det kan ge resultat ändå. Om du inte vet hur du gör en skärmdump med just din mobil eller dator så sök upp den informationen på nätet och lär dig.

Försök att få med det viktigaste i videon när du gör själva skärmdumpen, till exempel när en explosion sker och syns i bild. När du gör skärmdumpar så beskär dem så att ytan bara är bilden som du vill söka på.

► För Youtube-filmer

Verifikationsverktyget Youtube Data Viewer är enkelt att använda för Youtube-filmer. Klistra in länken till filmen så får du fram bilder som är bra att söka med och en knapp som gör en omvänd bildsökning åt dig.

► Invid-tillägget

Ett tillägg som du kan skaffa till din webbläsare heter “Invid verification plugin”. Gå hit, lägg till verktyget i din webbläsare och gå sedan till tutorial-delen för att lära dig mer om vad du kan få ut av verktyget. De har flera videogenomgångar av funktionerna, som till exempel denna:

► Sök i koden

Bakom en sajt finns kod och den kan du söka i. Du högerklickar på en sida och väljer “Visa sidkälla” eller “Inspektera” så att du får upp koden. Här söker du med Ctrl+F eller Command+F på till exempel filformat för bilder som “.jpg” eller “thumb”, som i tumnagelbild. Kopiera sedan bildens URL till ett webbläsarfönster och använd den bilden för att göra en omvänd bildsökning.

I den här Viralgranskaren-videon visar vi hur det går till:

► Sök med hjälp av utvecklarverktyg

Hur detta går till i detalj går vi igenom vår guide Så söker du på filmer och videoklipp här.

Tips: OCR – så får du loss text ur bilderna

Ibland står det text skriven över bilder och filmer eller så syns text på skyltar i bakgrunden. Du kanske vill kunna använda den texten för att söka på nätet eller översätta den. Så här får du loss text ur bilder:

Att få ut text som ligger i bilder kallas för optisk teckenläsning (OCR) och du kan själv söka fram ett sådant verktyg på nätet. Det finns även i ovan nämnda Invid-verktyg, där det ser ut så här:

Skärmdump från Invid-tillägget.

Du kan också använda bildsökningsprogrammet Google Lens i din mobil och välja Text.

Tips: Så här sparar du ner en film

Ibland kan det vara bra att ha laddat ner en film till din enhet. Det kan man göra på en mängd olika sätt. På till exempel appen Tiktok så går du till dela-symbolen i appen och väljer Spara video.

Här hittar du den funktionen i Tiktok:

Skärmdumpar från Tiktok.

För andra sociala medie-plattformar så finns det sajter på nätet eller appar för att ladda ner film. Glöm inte att filtrera sökresultaten på tid för att få någorlunda aktuella verktyg.

Så granskar du sajter och konton

Har du stött på en okänd sajt? Sök på sajtens namn och läs på om den. Har den en “Om oss-sida”? Vad ser det ut att vara för sida, alltså vad har man lagt upp förutom just artikeln som du läst?

Detsamma gäller konton i sociala medier – leta ledtrådar på profilsidan. Om personen inte har sitt riktiga namn utan ett kontonamn, sök på det på andra plattformar och se om det ser annorlunda ut där eller om du kan få fler ledtrådar.

Lite tips från en av Viralgranskarens videor:

Har sajten ändrats och du vill hitta hur den såg ut innan?

Wayback machine går ut på att arkivera det öppna nätet och sajter sparas regelbundet ner i den form de befann sig i just för tillfället.

Dels kan du själv spara sidor där, men huvudpoängen är att du kan söka bakåt i tiden.

Så, kopiera webbadressen till en sida eller en artikel och klistra in i sökfältet på Wayback machine. Gå bakåt i sparpunkterna som visas på det här sättet:

Sökning i Wayback machine.


En del saker går att hitta, andra försvinner för gott. Det bästa tipset är helt enkelt att lära dig hur du gör en skärmdump med din telefon eller dator och skärmdumpa eller spara sidor i Wayback machine så fort du ser något som verkar märkligt.

Söktricks

Steg 1. Slentriangoogla

Det behöver inte vara Google, men är du nyfiken på något så gå till en sökmotor och sök på saker som namn, platser, särskilda omständigheter och citat. Sök med citationstecken runt ett kort stycke i en text så ser du om den finns på fler ställen. Ta hjälp av översättningstjänster.

Om du får träffar på sajter du inte känner till, så sök även på dem och läs på om deras bakgrund och vilka som driver dem.

Steg 2. Använd olika funktioner i sökmotorn

Sökmotorn Google har tyvärr gjort detta lite tillkrånglat. Gå till “Verktyg” i ditt sökresultat och välj rullgardinsmenyn för tid. Byt “När som helst” till “Anpassad period”.

Sökning på Google.

Här skriver du in mellan vilka tidpunkter du vill att sökningen ska göras.

Du kan också välja fliken Nyheter här för att sortera ut när det du söker på omnämnts i medier under den här tiden.

Steg 3. Sökmotor-trick

Du kan skriva in ett sökord, sedan skriva ordet site, kolontecknet och sedan den sida som du vill söka igenom. Använd citationstecken för att markera namn eller begrepp och använd inte mellanslag mellan site: och sidans adress, utan skriv ihop det.

Vi tar ett exempel – skriv så här:

“villkorat godkännande” site:dn.se

Då får du upp alla tillfällen som tidningen Dagens nyheter skrivit orden villkorat godkännande ihop på sin sajt.

Vill du lära dig mer om databassökning och sökteknik så hittar du det till exempel här på Universitetsbiblioteket på Karolinska institutet. Eller i den här videon från Linköpings universitet:

Steg 4. Hitta faktagranskningar

Världens faktagranskare har ofta hunnit undersöka sådant som blivit viralt. Ibland finns svar en lätt sökning bort.

Så här gör du: Ta det viktigaste begreppet ur det du vill kolla och lägg till “fact check” i din sökning. Skriv till exempel “Robert Malone” och “fact check”. Sedan läser du igenom ett par av träffarna och hittar där mer bakgrund och ytterligare hänvisningar.

Lästips!

Det bästa botemedlet mot falska påståenden är kunskap. Om du har en vän som ofta går på bedrägerier så tipsa den om att läsa våra artiklar om bluffar på nätet:
► Så kollar du upp en bluffannons på Facebook
► Birgitta föll för Lidl-bluffen: Jag blev så arg på mig själv
► Så ser bedrägeriförsöken på Facebook ut
► Guide: Så känner du igen en blufftävling
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook

Sprider någon kedjebrev? Tipsa om Källkritikbyråns stora lista med kejdebrev på nätet!

Genom åren har vi uppmärksammat allt från konspirationsteorier till kedjebrevbedragareskrönor på nätetmanipulerade tweets och falska påståenden om vaccin och covid-19.

Vi har skrivit om när andra länder med små medel kan få Sverige att gå i spinn, om när myndigheter själva blir del av vidarespridandet av påståenden på sociala medier och när stora poddar sprider vaccindesinformation.

Åsiktsläger på alla sidor delar falskheter, särskilt när det som sprids bekräftar något man själv redan trodde.

Vi har också skrivit om citat som personer faktiskt aldrig sagt och ohederliga rubriker. Vi har tagit upp fall när människor helt enkelt missförstått vad det är som hänt eller inte begripit hur teknik fungerar.

Här hittar du alla granskningar de tre första åren.

Ett sista tips – vår gratisföreläsning om källkritik på nätet:


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!