Guider

Snabb bildkoll: Minglar kungen med hockeyspelare mitt i coronahösten?

26 November 2020  |  |

Skvallertidningen Svensk Damtidning uppmärksammade på torsdagen att kungen och prins Carl Philip råkat i blåsväder. Det rörde sig om en bild som hockeyspelaren P.K. Subban twittrat ut på tisdagen.

Nog låter det på P.K. Subban som om bilden var tagen nu i dagarna, och att svenska kungligheter alltså skulle delta i mingel utan tillstymmelse till ansiktsmasker mitt upp i värsta coronapandemi. Det hela tillspetsades ytterligare då nyheten kom att Carl Philip och prinsessan Sofia testats positivt i covid-19.

“Reaktionerna lät inte vänta på sig”, skriver Svensk Damtidning och fortsatte: “Många tolkade detta som en nytagen bild och applicerade sin coronaoro på den.”

Men är bilden verkligen nytagen? Låt oss ta tillfället och se hur man kan göra för att undersöka en bilds ursprung, och förhoppningsvis ta reda på när och var ifrån den kommer.

Jag försökte givetvis till att börja med några enkla sökningar på “kungen pk subban” och “king of sweden pk subban”. De var resultatslösa.

Ett annat tillvägagångssätt då, om man inte har något annat än en bild att gå på, är den omvända bildsökningen.

Sådana kan man göra i Google Images, och om man använder webbläsaren Google Chrome går det – som ovan – lätt och snabbt genom att högerklicka på bilden man efterforskar och klicka på “Sök på Google efter bild.”

Man kan också använda sökmotorerna Yandex, Bing och TinEye. Här kan du läsa mer om omvänt bildsök.

Söker man hur som helst på denna bild med Google hittar man inga direkt relevanta träffar.

Vid sådana här omvända bildsökningar försöker alltid Google föreslå vad bilden man efterforskar föreställer. Ibland blir det lite väl överskådligt, som till exempel här, när det kungliga sällskapets prydliga uppsyn får Google att gissa på “gentleman” som bildens motiv.

Då kan man hjälpa Google på traven genom att själv föreslå sökord, för att låta dem tillsammans med bilden spetsa till sökningen. Så låt oss försöka med hockeyspelarens lite säregna namn.

Fortfarande hittar vi inga direkta träffar, men däremot har urvalet nere under rubriken “Visuellt liknande bilder” förändrats. Och där skymtar vi något som skulle kunna vara till hjälp.

Vi klickar på underrubriken och hamnar bland bilderna.

Se där! Är det inte samma stiliga blå kofta P.K. Subban bär på den första och tredje bilden här, som på bilden med kungen och hans son? Och är det inte något i bakgrundens färgskala vi känner igen?

Bilden föreställer P.K. i en vänskaplig kindkyss med Jerry Jones, ägare till NFL-laget Dallas Cowboys. Än mindre coronalämpligt. Men till synes på samma evenemang där P.K. träffade kungen.

Äntligen har vi försetts med nya sökord att experimentera med. Kom ihåg att sökningar på “kungen pk subban” och “king of sweden pk subban” inte ledde någonstans.

Nu kan vi dock prova med “pk subban kisses jerry jones”, och så kan vi slänga in ett “dallas cowboys” bara för att undanröja bilder där P.K. pussar någon annan Jerry.

Aha, här hittar vi sajten popculture.com. Rubriken och artikeln handlar egentligen om P.K.s pussande av en annan honom närstående, nämligen flickvännen och alpinskidåkarlegenden Lindsey Vonn…

…men det Google reagerat på är att den innehåller formuleringar om Jerry Jones.

Källan som popculture.com utgår ifrån är P.K. Subbans eget konto på Instagram. Här hittar vi en bildsamling från hans besök på Monaco Grand Prix 2019. En snabb sökning ger oss, återigen via Svensk Damtidning, bekräftelse på att kungen och prins Carl Philip var där.

Och där, i P.K. Subbans bilder, finns en annan som föreställer trion, kompletterad med Lindsey Vonn själv.

Voilà! Frågan är besvarad och alla är lugnade: det var i maj 2019 som de svenska kungligheterna deltog i minglet, långt innan någon hade hört talas om covid-19.

Det här är bara ett sätt att göra den här sortens bildefterforskningar. Man hade kunnat börja någon helt annanstans: med detaljerna i bilden, med kungahusets officiella schema eller sökningar på var kungen och Carl Philip rest ihop.

Poängen är att det här den här sortens improviserat och vindlande sökande som ofta leder en fram till en bilds källa. Att klicka på allt som verkar relevant, och följa den mest lovande vägen framåt till målet.


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.