Granskning

Smittat toapapper och osäkra tester – det här sprids i krisens spår

17 March 2020  |  |

Vi nås just nu av många tips och hälsoråd – och långt från alla stämmer.

En grafik som visar olika symptom för covid-19, influensan och förkylning sprids som en hjälp för att avgöra om man är smittad eller inte. Men statsepidemolog Anders Tegnell avfärdar grafiken.

https://www.facebook.com/aretrunt/photos/a.457688767605/10157344483402606/

Efter måndagens presskonferens visar Källkritikbyrån bilden för honom.

– Det här är inte bra, det är fel, säger Tegnell.

Just den här bilden delas av tidningen Året runt, men bilden har visats i en mängd former i medier världen över, vanligen som en grafik med bollar.

– Det är en meningslös och ovetenskaplig sammanställning som leder tankarna fel. Vetenskapen säger att du inte kan avgöra om du har corona, förkylning eller influensa bara på symptom, det måste tas ett prov för att det ska vara säkert.

Enligt Anders Tegnell så kan alla symptomen på bilden vara corona-viruset och om du har symptom så ska du stanna hemma.

Danska faktagranskaren Tjekdet har granskat en annan variant av kryssgrafiken och pratat med experter i Danmark.

– Man kan inte kategorisera detta och själv ställa diagnos på det här sättet, säger Jan Pravsgaard Christensen, professor i immunologi vid Köpenhamns universitet.

I värsta fall kan covid-19-smittade tro att de bara är förkylda och ge sig ut med risk för att då smitta andra, skriver Tjekdet.

Kommentar till Året runts delning av symptom-grafiken.

En tandklinik i Stockholm säljer hemmatester för corona-viruset, men enligt Folkhälsomyndigheten kommer du inte att veta om du fått covid-19 genom att ta testet och de rekommenderar allmänheten att inte lita på testet.

– Nej, med ett negativt svar på ett sådant test så kan man inte utgå från att man inte har sjukdom, säger Karin Tegmark Wisell, chef för avdelningen för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten.

Hon poängterar att infektioner som covid-19 ska hanteras inom vården eftersom det är en samhällsfarlig sjukdom.

Produkten på företagets hemsida säljs för 189 kronor styck.

– De som saluför det här testet skriver själva att testet bara har 80 procents säkerhet och att det rör sig om något som kallas antigentest. Den typen av tester är överlag inte så känsliga. Ska man kunna ta ställning till ett testresultat så behöver det ha betydligt högre känslighet för att det ska fylla någon funktion.

Hur hög känslighet har de tester som ni använder?

– Nära nog 100 procent.

Karin Tegmark Wisell poängterar att det spelar roll när i ett infektionsförlopp ett test tas och uppmanar alla som känner sig sjuka att stanna hemma.

En lite roligare bild som sprids bland svenskar i sociala medier verkar visa en nyhetssändning på tv där det påstås att covid-19 har hittats i toarullar.

Inlägg från Twitter.

I själva verket kommer påståendet från en amerikansk sida som är känd för att sprida felaktiga påståenden. I artikeln påstås att smittskyddsinstitutet CDC i USA utreder covid-19-kontaminerat toalettpapper och enligt ett påhittat uttalande så skulle covid-19 “föröka sig snabbt i pappersfibrerna”. Men artikeln är fabricerad.

Vår faktagranskarkollega Snopes skriver att Now8News som sajten heter är en känd skräpsajt som de granskat ett flertal gånger. Talespersonen som nämns hittas bara i den här artikeln och CDC har inte gått ut med något sådant här pressmeddelande.

Tidigare har Källkritikbyrån skrivit om ett väldigt delat kedjebrev i corona-krisens spår, om påståenden att C-vitamin skulle vara en mirakelkur mot corona-viruset och om vad som spreds på svenska sociala medier under corona-utbrottets början.

Tipsa gärna om du ser något du vill att vi ska granska!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.