Granskning

Slarv i Europa om tiden i Finland

27 January 2020  |  |

Sanna Marin, Finlands statsminister sedan december 2019. Foto: Laura Kotila

Kortare arbetstid är något många önskar sig och kanske är det därför påståenden om sex timmars arbetsdag verkar granskas lite mindre noga av både folk i allmänhet och stora medier.

Under helgerna spreds ett felaktigt påstående om att Finlands nya statsminister och hennes socialdemokratiska regering vill börja experimentera med kortare arbetstid.

Den indiska sajten She the people skriver 30 december en artikel där det påstås att sedan Marin blivit världens yngsta statsminister så förespråkar hon idén om att jobba sex timmar om dagen och fyra dagar i veckan. De skriver även att hennes vänsterkoalition kräver att man ska testa sextimmars arbetsdag i Finland.

2 januari kommer Bryssel-sajten New Europe med samma påståenden.

I båda artiklarna tas även Sverige upp, som exempel på ett land som har sextimmars arbetsdag, något som får det att framstå som att det är vanligt förekommande – när sanningen är att det finns några få exempel på arbetsplatser som infört det.

Efter det följde flera större publikationer i Europa, däribland brittiska The Guardian. Den finska regeringen tvingades gå ut och dementera uppgifterna på Twitter.

Och på svenska:

Vi har sökt reportrarna för de två första artiklarna för att få kommentarer om hur missförståndet uppstått, men inte fått svar. New Europe har ändrat rubrik och delar av sin artikel, men vidhåller fortfarande att det är oklart vad statsministern vill:

“Whether or not that goal is on her agenda as the head of state remains an open question.”

Det är det inte, säger Sanna Marins pressavdelning när vi når dem.

Källan till påståendet är Marins yttranden vid det socialdemokratiska partiet SDP :s jubileumsfirande i somras. Hon satt med i en panel som diskuterade partiets historia och vad som åstadkommits i arbetslivet, bland annat åttatimmars arbetsdag och lediga helger. Sanna Marin, då trafik- och kommunikationsminister, pratade om vad framtiden kan bära med sig och tog då upp sextimmars arbetsdag eller fyra dagars vecka som exempel.

Men, det var varken något den dåvarande eller nuvarande regeringen har som linje, kommenterar pressavdelningen. Här kan du se paneldiskussionen:

SDP:n 120-vuotisjuhla

Seuraa SDP:n 120-vuotisjuhlaa suorana Turusta. 🌹 Tilaisuuden ohjelma 🌹AvauspuheSDP:n puheenjohtaja Antti RinneEntäs jos? Vaihtoehtoista Suomen historiaa: Mitä jos SDP olisi ollut erilainen?Markku Jokisipilä, Jenni Karimäki ja Erkki TuomiojaPaneeli: 1899 kokouksen teemat nykypäivänäVille Skinnari, SDP:n varapuheenjohtajaSanna Marin, SDP:n varapuheenjohtajaAntton Rönnholm, puoluesihteeriTytti Tuppurainen, ministeri, Demarinaisten puheenjohtajaPinja Perholehto, Demarinuorten varapuheenjohtajaModerointi: Kaisa Penny, Kalevi Sorsa -säätiön toiminnanjohtajaOhjelmassa lisäksi musiikkia. Esiintyjänä Turun Työväenyhdistyksen Soittokunta

Publicerat av Sosialidemokraatit SDP Lördag 17 augusti 2019

I samband med The Guardian-publiceringen spred sig påståendet även till Sverige och nyhetsappen Omni som skriver att “brittisk och italiensk press har uppmärksammat de finska socialdemokraternas förslag på en fyradagarsvecka”.

Som källor angavs en rad större europeiska tidningar:

Bland de svenska källorna står sajten Aktuellt fokus och Tidningen Syre. I Aktuellt fokus, som beskriver sig själv som röd alternativmedia, står det fortfarande tre veckor efter det att uppgiften dementerats att Finland ska experimentera med sextimmars arbetsdag.

I Tidningen Syre, som beskriver sig som ett frihetligt grönt nyhetsmagasin, är ingressen: “Ett av målen för Finlands nya statsminister är att förkorta arbetsveckan till fyra dagar eller arbetsdagen till sex timmar.” Men tidningen har lagt till en rättelse:

Omni har valt att publicera den finländska regeringens dementi som en egen nyhet. I den första Omni-artikeln går den andra artikeln att hitta som relaterad läsning längst ner. Däremot ligger själva påståendet kvar okommenterat i Omnis grundartikel.

Drömmen om sextimmars arbetsdag och fyra dagars arbetsvecka landade hos många skribenter i samband med det här och en del av artiklarna som blev dess frukt ligger kvar med de felaktiga uppgifterna. Samtidigt noterades missen på flera håll.

Men för en medelkonsument av nyheter kan man nog lugnt konstatera att det finns en risk att missa vad som stämmer och inte stämmer när det gäller läget kring kortare arbetstid.