Granskning

Skräpig buss blev slagträ i klimatdebatten

10 March 2020  |  |

En svensk man delade bilden av en nedskräpad buss 2 mars.

“Fotot taget på buss som fraktat ungdomar som demonstrerar för planetens bevarande”, skriver en svensk man på Facebook om en bild som han lagt upp på en skräpig mittgång på en buss. Men bussbolaget ifråga bekräftar att det inte rörde sig om klimatdemonstranter.

Bilden delas just nu av svenska Facebook-användare, men den har vandrat en bit genom Europa för att komma hit.

Trots att flera personer ifrågasätter bilden i kommentarsfältet så har den ändå fått nära 2 500 delningar på en vecka. Av dessa är det ett stort antal som verkar dela bilden för att kritisera klimatrörelsen och reaktionerna från deras vänner och bekanta är arga eller skrattande emojis.

Kommentarer till delningar av bilden.

Vi har följt bilden tillbaka till februari där den verkar ha lagts upp för första gången och sedan fått ett eget liv på nätet. Den används på ett flertal meme-sidor och har fått en engelsk bildtext. Det står: “Foto taget det här veckoslutet av unga barn på lov”. Den ordalydelsen verkar komma från forumet Reddit där den lades upp i mitten av februari.

När de klimataktivistiska ungdomarna inte finns med i berättelsen så reagerar människor mer med att skaka på huvudet åt den yngre slarviga generationen i stort. Var var föräldrarna, frågar en sig på Reddit.

I bilden som den svenska spridaren delade så var det en bildtext även insprängd i själva fotot och den är full med små emoji-figurer – bussar, jordglobar, flaggor – och på norska. Det står: “Foto taget den här helgen på buss från ett Luxembourg-företag som fraktade en grupp ungdomar, du vet de som protesterar för planeten.”

Skulle man bara se endast den texten och inte kommentaren som den svenska spridaren skrev så framstår det mer som att avsändaren vill säga att alla ungdomar eller unga i allmänhet klimatprotesterar och att det därmed blir hyckleri när några ungdomar lämnar skräpiga bussar efter sig.

Men trots de olika tolkningsmöjligheterna så är det ändå många som uppfattar detta som en demonstrantbuss.

Den här andra, insprängda bildtexten kommer från en Facebook-sida som heter My Luxembourg. Det är personerna bakom den som lagt in alla små emoji-gubbar.

Photo 📷 prise ce week-end dans un bus 🚌 d’une compagnie luxembourgeoise 🇱🇺 qui a transporté un groupe de jeune🚶🏽🚶🏾‍♀️, vous savez ceux qui manifestent pour la planète 🌍

Publicerat av My Luxembourg Onsdag 12 februari 2020

I deras kommentarsfält bemöts också bilden med skepsis och när My Luxembourg pressas på var de fått bilden ifrån så säger de först att det är busschauffören som tagit fotot och att de vill värna om fotografens anonymitet, men ger ändå ett förnamn och första bokstaven i ett efternamn.

Kommentar på My Luxembourgs Facebook-sida. Namn är anonymiserade av Källkritikbyrån.

När frågan om kopplingen till klimatdemonstranter tas upp säger My Luxembourg i kommentarsfältet att det rör sig om ungdomar på sportlovsresa.

Facebook-sidan My Luxembourg publicerade sitt inlägg 12 februari. Om vi backar några dagar ytterligare till den 9 februari så har en man som skriver på luxemburgiska lagt upp ett ilsket inlägg med bilden av den nedskräpade bussen. Han skriver att det handlar om vintersportande ungdomar, men kopplar det till den klimatprotesterande generationen och tycker att det är oerhört hycklande.

Mannen har dock redigerat sitt inlägg och lagt till ordet generation i meningen som handlar om vilka detta är, i hans tycke.

Först: “Jo, genau, dei Pampersschësser dei Freides Bloo maachen fir eng besser Zukunft!”

Sedan: “Jo, genau, dei vun der Generatioun Pampersschësser dei Freides Bloo maachen fir eng besser Zukunft!”

Det här kan bero på att han fått frågor om huruvida det rörde sig om klimataktivister och ville förtydliga det, men det får vi inte veta för mannen svarar inte på kontaktförsök från Källkritikbyrån.

Inlägget från 9 februari.

Just det här inlägget har sedan givit upphov till en artikel på en sajt som heter Luxprivat.lu med rubriken “Ungdomar förvandlade den här bussen till en skräphög”. Där står det att det rör sig om luxemburgska ungdomar och ett luxemburgskt bussbolag, men artikeln verkar också enbart vara baserad på Facebook-inlägget. Källkritikbyrån har sökt sajten men inte fått svar.

Många personer i kommentarsfälten har använt den här artikeln som bevis mot påståendena om kopplingen till klimatrörelsen.

Den luxemburgska mannen – som därmed är källa till mycket av det som nu sprids nu – har dock tagit med en länk till originalbilden som han baserar sitt inlägg på. Den leder till en man med samma namn som My Luxembourg hävdade att busschauffören hette och på bilderna på dennes Facebook-konto ser det mycket riktigt ut som att han arbetar som busschaufför.

Bilden har tagits ner men i kommentarsfältet till luxemburgarens inlägg den 9 februari har denne lagt ut en skärmdump på busschaufförens bild – alltså det som ska vara originalbilden.

Bildtexten lyder ungefär: “Vintersport eller diverse sport eller världen upp och ner”.

Det finns även en skärmdump av några kommentarer från busschauffören, där han pratar om barnen och någon säger till honom att han ska uppmana dem att städa efter sig, men han tror inte att det skulle hjälpa:

“Det finns ingen app på smartphones för att städa en buss”, konstaterar han. Källkritikbyrån har sökt busschauffören, men inte fått svar.

Det har vi däremot från bussbolaget. De gick att hitta genom att busschauffören på sin Facebook-sida lagt upp bilder på de bussar han kör och det rör sig om ett belgiskt bussbolag. På frågan om de känner till historien bakom fotot som verkar vara taget ombord på en av deras bussar så svarar de att de inte tänker avslöja vilka kunder som var med på den här resan.

“Unfortunately, we can not reveal who were the clients because it relates from our professional confidentiality”, skriver en representant för företaget.

Senare på tisdagen bekräftar företaget att det inte rört sig om klimataktivister.

“The only thing I can confirm to you is that it wasn’t climate activists”, skriver representanten.

Det finns flera tidigare exempel då bilder på nedskräpade platser använts i politiskt laddade diskussioner, till exempel när Greta Thunberg besökte London och aktivistnätverket Extinction Rebellion anklagades för att ha lämnat efter sig en fullkomligt nedskräpad Hyde park. Men det var inte klimataktivisterna som skräpat ner utan en annan gruppering, något som Viralgranskaren rapporterade om i april i fjol.

Det exemplet kan du själv höra mer om i Medieborgarpodden, fem minuter in i avsnitt 7.

Har du mer information om den aktuella bilden som den här artikeln handlat om eller tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.