Granskning

Skräckpropaganda om E-nummer och insekter sprids på Facebook

23 May 2024  |  |

I ett långt Facebook-inlägg varnas för att olika tillsatser med E-nummer är farliga och döljer både insekter och cancerogena ämnen – vi går igenom påståendena.

Foto: Skärmdump/Facebook

“Kod för livsmedelsprodukter efter skadlighet och lista över insektstillsatser. Ta en ordentlig titt på vad du köper”, står det i inläggen. De är kopierade texter som sprids på Facebook, främst i grupper som upprörs över insekter i mat.

Inläggen har spridits sedan ett par månader tillbaka bland svenska Facebook-användare och innan dess på engelska, där de inleds så här: “Code of food products by harmfulness and insect additives list. Watch what you eat”.

Inlägg på Facebook.

Den långa listan med E-nummer och påstådda faror har gjort människor oroliga. “Hur i hela friden skall man kunna skydda sig från det, och vem kan komma ihåg detta när man står i affären”, skriver en kvinna. “Globalisterna tjänar ju på att få folk sjuka”, skriver en annan.

Du hittar inlägget i sin helhet längst ner i artikeln – här går vi igenom de mest dramatiska påståendena.

Ofarliga tillsatser

I listan över E-nummer står det saker som “FARLIGT” eller “CANCEROGENER”. Exempelvis E123 beskrivs som “mycket cancerframkallande”.

Men, det stämmer inte att tillsatser – ämnena med E-nummer – är farliga. Så här står det på Livsmedelsvekrets hemsida:

Bara godkända tillsatser får användas i maten vi äter. Innan en tillsats får användas måste den godkännas av EU-kommissionen. Det gäller för alla livsmedel såväl i Sverige som i hela EU.

För att en tillsats ska bli godkänd får den inte innebära en risk för människors hälsa.

[. . .]

För att pröva om tillsatserna kan vara skadliga görs studier på försöksdjur, till exempel råttor. Man utgår då från den högsta dos av ett ämne som försöksdjuren har fått i sig per dag under sin livstid, utan att ta skada. Denna dos kallas för nolleffektdosen. Nolleffektdosen uttrycks i mg/kg kroppsvikt och dag. För att få en betryggande säkerhetsmarginal tar man sedan som regel en hundradel av detta värde och får då ADI-värdet för människa.

Från Livsmedelsverkets sajt

ADI-värde betyder godtagbart dagligt intag (acceptable daily intake på engelska) och är, enligt den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa, en uppskattning av den mängd av ett ämne som man kan inta varje dag under hela sitt liv utan att det utgör någon betydande hälsorisk.

Kommentar på Facebook.

Man får inte heller smyga ner saker i mat.

– Det är inte tillåtet att tillsätta ingredienser i hemlighet eller att lura konsumenter med en falsk märkning, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

Färgämnet amarant (E123)

Ämnet E123 som beskrivs som mycket cancerframkallande är en azofärg, och när dessa färgämnen finns i en produkt så måste det stå: “Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”.

Märkningskravet kommer sig av en brittisk studie. Enligt Efsa som tittat på studien så är det inte klart vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, utan märkningen kom till efter förhandlingar mellan EU:s råd och parlament, skriver Livsmedelsverket.

E123 är inte cancerframkallande, men kan ge överkänslighetsreaktioner som lindriga utslag, astma och eksem hos en del känsliga personer.

Insekter

Så här skriver inläggsskaparen:

Och eftersom detta nu är godkänt av EU är insekterna i vår mat E904 (cochinealsekret) och E120 (röd färgämne extraherat från insekter).

De officiella namnen på markinsekter på produktetiketter är: mjölmask; Molitor skalbagge; locata migratoria; acheta domesticus.
De finns nu i en mängd olika produkter

Det är oklart vad inläggets författare menar med “en mängd”, men det är ovanligt med insekter i livsmedel i Sverige. På nätet är det svårt att hitta exempel på insektsprodukter som är avsedda för människor. Man hittar en eller annan webbshop som riktat in sig på det, som exempelvis sajten “Partybugs”.

Från sajten Partybugs.

Det finns ett par få produkter och produktionsplatser för insekter i Sverige, något som uppmärksammas med jämna mellanrum i svenska medier. Gefle dagblad skrev exempelvis i höstas om ett företag som tagit fram ett fröknäcke på syrsmjöl som säljs i några få butiker i landet.

– Det finns absolut en äckelfaktor hos vissa. Men jag brukar jämföra med sushi, det tog nästan 15 år innan det gick från att vara konstig mat till något som alla äter, sade Nils Åström, livsmedelsingenjör på företaget Eatem, till Gefle dagblad.

Kommentar till inlägget på Facebook.

Konsumenter kommer inte att luras äta insekter, säger Amanda Rosendahl, statsinspektör på Livsmedelsverket.

– Där insekter får användas som ingredienser ska det stå med sitt svenska namn i ingrediensförteckningen och du som konsument kommer att kunna välja att köpa livsmedel där insekter ingår, eller välja att undvika att köpa sådana livsmedel.

Det pågick i fjol omfattande ryktesspridning om insekter i mat, något som vi rapporterade om på Källkritikbyrån och som Livsmedelsverket själva uppmärksammade. Det var troligtvis en följd av ett nytt godkännandet av buffalolarv som livsmedel i EU.

Kommentar på Facebook.

Om man ser till E-numren så finns det inga nya eller hemliga tillsatser att se upp med, enligt Amanda Rosendahl på Livsmedelsverket.

– De tillsatser som kommer från insekter har funnits och använts i över 40 år och är inte det som nyligen godkänts. Det finns inga insekter i sig som är godkända som tillsatser och har E-nummer. Däremot finns det godkända tillsatser (E-nummer) som består av ämnen som kommer från insekter: karmin (E120), ett färgämne som tas fram från koschenillsköldlusen, shellack (E904) från den indiska lacksköldlusen och bivax (E901) från bivaxkakor.

Sammantaget: Det här kedjebrevsliknande inlägget ger intryck av att det finns mängder med farliga tillsatser att hålla reda på, när tillsatser i själva verket är ofarliga i de mängder som människor intar dem. Det ges heller inga belägg för påståendena och de påminner om andra liknande falska påståenden om innehållet i mat som spridits det senaste året.

LÄS MER:
► Nej, hållbarhetsgrodan betyder inte att varan innehåller insekter
► Påståendena om cyanid och salt bör tas med en nypa salt
► Ny klassning göder falska påståenden om aspartam
► Nej, de här “vattenreglerna” förhindrar inte stroke eller hjärtattacker
► Vilseledande påståenden om cancer och CBD-olja i Framgångspodden

Så här lyder hela inlägget:

Kopierad och översatt text:

Kod för livsmedelsprodukter efter skadlighet och lista över insektstillsatser. Ta en ordentlig titt på vad du köper!
Lista över E-koder i livsmedel :

E100, E101, E103, E104, E105, E111, E121, E126, E130, E132, E140, E151, E152, E160, E161, E162, E170, E174, E175, E180, E181, E200, E201, E202, E203, E236, E237, E233, E260, E261, E263, E270, E280, E281, E290, E300, E303, E305, E306, E307, E308, E309, E322, E325, E326, E327, E327, E334, E335, E336, E337, E382, E400, E401, E402, E403, E404, E405, E406, E408, E410, E411, E413, E414, E420, E421, E422, E440, E471, E472, E473, E474, E475, E480

Misstänkta: E125, E141, E150, E153, E171, E172, E173, E240, E241, E477

FARLIGT: E102, E110, E120, E124

Tarmsjukdomar: E220, E221, E223, E224

Matsmältningsbesvär: E338, E339, E340, E341, E450, E461, E463, E465, E466, E407

Hudsjukdomar: E230, E231, E232, E233

Angriper vitamin B12: E200

Kolesterol: E320, E321

Nervkänslighet: E311, E312

CANCEROGENER: E131, E142, E210, E211, E213, E214, E215, E216, E217, E239,

E123 är mycket cancerframkallande.

Angriper munnen: E330 är den farligaste (cancerframkallande)

E110 är vanligt men ändå mycket farligt. Används i många industriella desserter, glassar, puddingar och såser.

Granulat och glutamat i E600 och E605 är neurotoxiska.

Aluminium :Aluminium i dricksvatten: vattenförsörjningsanläggningar använder aluminium E173.
E520 (stabilisatorer av aluminiumsulfat),
E521 (natriumaluminiumsulfat),
E523 (Aluminiumammoniumsulfat)
E554 (diatomärt klumpförebyggande medel)
natrium- och aluminiumsilikat)
E555 (kalium- och aluminiumsilikat)
E556 (kalcium- och aluminiumsilikat)

Och eftersom det nu är godkänt av EU är insekterna i vår mat E904 (cochinealsekret) och E120 (rött färgämne extraherat från insekter).

Och eftersom detta nu är godkänt av EU är insekterna i vår mat E904 (cochinealsekret) och E120 (röd färgämne extraherat från insekter).

De officiella namnen på markinsekter på produktetiketter är: mjölmask; Molitor skalbagge; locata migratoria; acheta domesticus.
De finns nu i en mängd olika produkter

Inlägg på Facebook

Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!