Granskning

“Samvetslöst” – stulen bild används i inlägget om Agda

6 April 2021  |  |

Den 88-åriga brittiska kvinnan gick bort i covid-19 i januari. Nu sprids bilden av henne ihop med felaktiga påståenden. “Att använda min mamma på det här viset är helt fruktansvärt”, säger dottern.

Bilden av den brittiska kvinnan har delats nära 5 000 gånger. Foto: Privat

Hon dog utan familj och anhöriga, står det bland annat i Facebook-inlägget som lagts upp av en svensk man. Texten i inlägget har fått flera att tro att det rör sig om en kvinna i Sverige.

Kommentarer på Facebook.

Sedan bilden lades ut 26 mars har den också fått internationell spridning och har i nuläget över 8 000 interaktioner på Facebook. I en dansk grupp utbryter en diskussion om hur Danmark hanterat corona-pandemin och där påpekar en person att inlägget verkar handla om en svenska.

Kommentar på Facebook.

Mannen bakom inlägget håller texten generell, men när den läggs till en bild så kan man få intrycket av att han skriver om kvinnan på bilden.

Inlägget på Facebook.

Så här lyder inlägget:

För att skydda Agda 87 från döden tar vi hennes liv direkt genom att isolera henne helt från omvärlden, från sina nära och kära.

Vi avslutar hennes liv helt genom att besöka henne med rymddräkter bestående av visir plastskydd och plasthandskar så hon noga påtalas att hennes värde är obetydligt ja så obetydligt att hon inte längre är värdig någon mänsklig närhet.

Vi avgränsar henne helt genom att fängsla henne på rummet så att bingo och annan samvaro uteblir på hennes boende, där till och med maten får ätas i ensamhet . Kära värld låt mig hellre dö än leva såhär ljöd stämman från en av de äldre som berörde mig starkt 

Strax efter dog hon ändå ensam utan sin familj och anhöriga 
Vila i frid fina vän 

Kvinnan heter inte Agda och mannen som skrivit inlägget känner henne inte, som man kan få uppfattningen av. Hon var inte heller från Sverige utan från Storbritannien och dog i covid-19 i januari i år.

Bilden har mannen hittat på Twitter där den lagts ut av kvinnans dotter. I slutet av december beskriver dottern hur mamman testats positivt för covid-19.

Inlägg på Twitter.

Dottern berättade om sin mammas situation i BBC-programmet Newsnight i slutet av januari:

– Hon var så nära och jag hade hoppats att hon skulle klara sig igenom det, och nå vaccinationen och så kanske hon kunde få bli fri igen.

Programmet tar upp äldres isolering och dottern bekräftar för Källkritikbyrån att mamman var isolerad under perioden på vårdhemmet.

– Jag tog hand om henne till tre dagar före Storbritanniens lockdown då hon fick läggas in på vårdhem på heltid.

Dottern skriver själv på Twitter om hur hon fått besöka mamman med en skärm emellan dem: “Många frågor om jag kunde komma in, men hon var mestadels nöjd med att bara ha mig nära sig. Jag kommer att fortsätta kämpa tills jag kan krama dig igen, mamma.”

Inlägg på Twitter.

Men dottern avfärdar påståendena om att modern dog ensam, att hon fick äta ensam och att anhöriga och personal fick besöka henne i rymddräkter.

– Det är absolut inte sant. Min mamma var på ett litet vårdhem. Jag var med henne när hon dog och hon var älskad och omhändertagen.

I samband med begravningen beskrev dottern på Twitter hur personalen tog ett känsloladdat och kärleksfullt farväl av hennes mor: “Det var ett väldigt speciellt ögonblick som jag kommer att bära med mig.”

Inlägg på Twitter.

Bland de över 4 700 som delat bilden i skrivande stund är de flesta mycket kritiska till att äldre isoleras, men en del har även uppfattningar om att det till exempel inte finns någon covid-19.

Mannen bakom inlägget har på sin Facebook-sida även lagt upp konspirationsidéer om vaccin och att masker är “slavflaggor” för hjärntvättade, samt inlägg om pedofil-nätverk som kan kopplas till den amerikanska konspirationsteorin Qanon.

Dottern är upprörd över hur bilden av hennes mamma sprids.

– Sättet som han använder mammas bild är samvetslöst.

Mannen själv är nöjd med hur inlägget gått. Dagen efter lägger han ut ett nytt inlägg och skriver: “Trodde inte mina ögon att mina ord en vanlig daglönare från landsbygden kunde nå ut. På dryga dygnet är posten delad nu över 1000x.”

Inlägg på Facebook.

Men ingenstans skriver han att han använt bilden utan de anhörigas medgivande eller att det finns flera omständigheter i texten som inte stämmer med hur kvinnan på bilden hade det i verkligheten.

Om du vill lära dig om hur du söker på en bild så kan du använda dig av våra guider här:

► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Minglar kungen med hockeyspelare mitt i coronahösten?

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!