Granskning

Så utnyttjas ryktena om en video av mordet på Einár

26 October 2021  |  |

Sociala medier-konton påstår sig ha film från mordnatten, men bara om deras följare gör reklam för dem.

Fotomontage: Pressbild/skärmdump

Sedan dödsskjutningen av artisten Nils ”Einár” Grönberg i Hammarby sjöstad i torsdags har det spekulerats i sociala medier om äktheten i olika videoklipp som påståtts vara från händelsen.

Detta har lett till att människor startat nya konton på bland annat Instagram med namn som “Einarvideon”. Kontoinnehavarna lockar med att de har film från mordnatten och uppmanar följare att dela deras konton för att få ta del av det videomaterialet.

Konton på Instagram.

På flera konton står det utskrivet i presentationstexten saker som “videon finns här” eller “har Einars dödsvideo”.

Konto på Instagram.

Många av de nystartade kontona använder också varianter på samma profilbild – en bild som påstås föreställa Einár liggande på marken med personer runt sig.

En del konton har även lagt ut själva bilden.

Bilden sprids i sociala medier, här “blurrad” av oss på Källkritikbyrån.

Personerna bakom kontona försöker skaffa fler följare, bland annat genom att be de nuvarande att dela deras konton. Först då, lovar kontoinnehavarna, så ska de skicka dm, det vill säga privat meddelande, med filmen. Så här skriver ett konto:

Skriv för att se videon på när Einar skjuts
ända kravet är att dela min profil
skicka dm
när du gjort det så får du den privat

Så här skriver ett annat konto, som påstår sig lägga ut filmen om det når tusen följare:

Förra blev borttagen
pusha till 20k igen
Einar videon finns
lägger ut den när jag får 1 k

Ett konto påstår sig ha en film där Einár och två andra personer jagas:

Metoden känns igen från bedragare på sociala medier. Genom att få människor att sprida konton eller sidor så når bedragare fler och i slutändan handlar det om att lura av andra personuppgifter eller pengar. Målet är helt enkelt att nå fram till den person som skulle betala för att få se videon.

► LÄS MER: Detta händer när du går på bedrägerier på nätet

Men i första steget handlar det om att nå ut. För att få videon begär till exempel kontot i den här bilden att följare ska lägga ut deras konto i sina egna kanaler och tagga tio vänner.

Ur story på Instagram.

Det blir som en slags reklam.

Ur story på Instagram.

Förutom de här uppenbara bedragarkontona så har det spridits uppgifter om olika filmer och bilder i sociala medier.

I två filmer syns maskerade personer, i den ena med låten Voi av Dani M och Einár spelandes i bakgrunden. I en annan står det ”smoked” (slang för skjuten) tillsammans med en bild på en pistol.

En ytterligare film som spridits kommer från ett skottdåd i Australien, något som Expressen uppmärksammade i måndags. Den är tagen sommaren 2019 i Melbourne. En bild från den filmen har också spridits av fejkkonton i samband med veckans skottdåd i Hammarby sjöstad.

Från Instagram med Källkritikbyråns stämpel tillagd.

Flera av kontona på Instagram har ett väldigt begränsat antal följare men ett par har över tusen. Det kan bero på att de haft de följarna sedan tidigare och nyss bytt namn.

► LÄS MER: Jack Werner: Ryktet om “tafsardagen” dumförklarar både dig och ditt barn

Polisen uppmanar till försiktighet när det gäller bilder och filmer från misstänkta brott. Man har även uppmanat den som har kännedom om något av vikt för den förundersökning om mord som inletts att höra av sig.

► LÄS MER: Kapade konton används som stödtrupper av bedragare

Det har hittills inte bekräftats att någon av de nämnda videorna är tagna i samband med dödsskjutningen av Einár. Däremot uppgav Expressen i fredags att polisen sökte efter den som filmat och lagt ut videon med låten Voi.

– Vi kan inte besvara om eventuella filmer ingår i mordutredningen i Hammarby sjöstad, säger Mats Eriksson, presstalesperson på Polisen, till Källkritikbyrån.

Det är oklart vad som syns i de filmer som är till försäljning eller används som lockbete för att skaffa fler följare på nätet. Källkritikbyrån söker personer som hävdar sig ha tagit del av sådana filmer.


Har du tips om detta eller om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!