Granskning

Så sprids obekräftade uppgifter från kriget i Israel

11 October 2023  |  |

Obekräftade uppgifter kan få viral spridning i akuta nyhetslägen och så har även skett i samband med Hamas attacker i Israel. Ett exempel som innehåller fruktansvärda detaljer är de 40 bebisarna i Kfar Aza.

Kibbutzen Kfar Aza attackerades i helgen av Hamas. Foto: Wikimedia commons

Den israeliska tv-kanalen I24 news lade igår ut en nyhetsrapport från kibbutzen Kfar Aza vid gränsen till Gaza-remsan med citat från inslaget: “runt 40 bebisar togs ut på bår”.

Inlägget har fått 22 miljoner visningar på plattformen.

I inslaget från I24 news säger reportern:

– Som jag nämnde tidigare, 40 bebisar, minst, togs ut på bår…

Hon är inne i en längre beskrivning av vad hon ser runt omkring sig, men blir avbruten av nyhetsankaret i studion som vill kontrollera att han hört rätt:

– Du säger 40 bebisar, döda bebisar?

– Det är vad en av befälhavarna sade till mig. Och man fortsätter att se bara välta barnsängar, kvarlämnade barnvagnar och alla de här dörrarna vidöppna. Han sade: vi vet inte det exakta antalet offer, eftersom de fortfarande samlar ihop döda kroppar, säger reportern.

Staten Israels konto på Twitter.com lade något senare ut ett I24 news-klipp från samma tillfälle och skrev “40 bebisar mördade”.

Inlägget har hittills fått över 14 miljoner visningar och bland annat delats av Sveriges minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin.

I det här inslaget, som är från en tidigare tidpunkt men från samma sekvens, säger I24 news-reportern så här:

Det är svårt att förklara exakt, bara mängden offer som hände precis här. Faktum är att den israeliska militären ännu inte har någon tydlig siffra, men jag har pratat med ett par av soldaterna och de säger att vad de bevittnat när de gått genom de här olika husen, de här olika grannskapen … bebisar. Med huvudena avhuggna. Det är vad de sade.

Ur inslaget från I24 news

Uppgiften att barn halshuggits sägs även in i kameran av militär på plats.

I olika återgivningar av I24 news uppgifter har de låtit mycket mer fastslagna och många har ställt sig frågande till dem.

Ännu obekräftade uppgifter

En talesperson för den israeliska militären, IDF, sade i dag till den turkiska nyhetsbyrån Anadolu Agency att man inte kunde bekräfta uppgifter om att bebisar halshuggits.

“AA:s korrespondent kontaktade Israels armétalesperson angående ämnet på telefon och sade: “Efter Hamas attack så fanns det nyhetsuppgifter att bebisar fått sina huvuden avhuggna av de som utförde den här attacken på den israeliska sidan? Kan du bekräfta det här eller ge information om det?”, löd frågan. Talespersonen svarade: “Vi har sett nyheterna, men vi har inga detaljer eller bekräftelse av dem.”

I en genomgång av medierapporteringen på den brittiska tv-kanalen Sky news säger programledaren att de vid tre tillfällen frågat den israeliska militären om de kunde bekräfta nyhetsrapporterna och hittills enbart fått nekande svar.

På Twitter.com har I24 news-reportern gjort ett uppföljande inlägg och skriver så här om uppgifterna :

Soldater berättade för mig att de trodde att 40 bebisar/barn hade dödats. Den exakta dödssiffran är fortfarande okänd eftersom militären fortsätter att gå hus till hus och hittar fler israeliska dödsoffer.

I24 news-reportern Nicole Zedecks Twitter-konto

Källkritikbyrån söker IDF och försvarsdepartementet i Israel.

Påståendena har spridits av ett stort antal medier och individer på sociala medier de senaste dagarna. Även svenska debattörer och politiker har delat uppgifterna. På onsdagsförmiddagen omskrevs det av nyhetssajten Omni, med tillägget att uppgifterna om antalet döda “inte bekräftats av oberoende part”.

Reportern Magnus Falkehed och fotografen Niklas Hammarström från Aftonbladet har besökt kibbutzen Kfar Aza och rapporterat om fruktansvärda scener.

En soldat säger till Aftonbladets utsända i artikeln:

– Jag såg döda barn, kvinnor och ungdomar. De hade halshuggits, granater hade kastats in i barnkammare… Jag vet inte. Det är som om vi slogs mot onda djur. Jag har själv barn där hemma.

Artikeln tar även upp uppgiften om att soldater hittat 40 döda bebisar och barn.

“Källan ska vara en talesperson för den israeliska militären, som berättat om soldaternas vittnesmål för andra journalister på plats. Från officiellt håll har antalet inte bekräftats.”

Ur Aftonbladets artikel

Sammantaget: Uppgifterna om att 40 bebisar dödats och/eller halshuggits har i nuläget vare sig bekräftats vara riktiga eller oriktiga.

En reporter som visades runt i den drabbade kibbutzen hade fått höra av soldater på plats att de trodde att minst 40 bebisar dödats, att några av dem halshuggits. I medier och i sociala medier har uppgiften ibland framställts som om man vet säkert att 40 bebisar halshuggits, ibland att man vet att 40 bebisar dödats.

Huruvida uppgifterna är korrekta eller inte kan uppfattas som oviktigt efter att ha sett rapportering och bilder från massakerpatsen och i ljuset av att barn i den här konflikten dödats, skadats och kidnappats. Men turerna kring dem visar på svårigheten att få pålitlig information vid krig, konflikter och katastrofer.

LÄS MER:
► Tänk på det här innan du delar katastrofbilder


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!