Granskning

Så sprids fel om fodertillskott som ska minska utsläpp från kor

4 December 2024  |  |

Den senaste veckan har det spridits vilseledande påståenden på nätet om det metanreducerande fodertillskottet Bovaer – vi går igenom vad som stämmer och inte.

Foto: Skärmdump/Facebook/Pixabay

Metan är en växthusgas som bland annat uppstår i magen på kor och kommer ut genom rapar och fisar. Man har länge försökt komma på sätt att minska de här utsläppen, till exempel med fodertillskott gjort på alger.

I det här fallet handlar det om Bovaer, ett fodertillskott som minskar själva bildandet av gasen i kornas magar.

I slutet av november gjorde mejeriproducenten Arla ett försök att introducera Bovaer på ett antal gårdar i Storbritannien. Det här har lett till en hel del uppståndelse på nätet och spridandet av olika falska eller missvisande påståenden.

Från sajten Fria tider 1 december.

Även bland svenska sociala medier-användare har frågan dykt upp. Så här skrev en kvinna på Facebook i söndags:

”Bovaer” aka-3 NOP Nitrooxypropanol är nu en tillsats i Arlas produkter

Ur inlägg på Facebook 1 december

Bovaer har testats i Sverige, men inte i någon större omfattning. För två år sedan meddelade Arla att man skulle köra ett pilotprojekt med målet att minska utsläppen från korna med 30 procent. Då deltog sex svenska gårdar och projektet avslutades förra sommaren, enligt Arlas pressavdelning.

– Just nu använder vi inte Bovaer, men vi kommer att använda det framöver. Bovaer eller andra fodertillskott som kan reducera metanet är viktiga pusselbitar för att nå våra klimatmål och få ner utsläppen från gårdarna, säger Max Wallenberg, presschef på Arla.

Reaktion i kons mage

Kvinnan som skrev inlägget fick uppskattning i sina kommentarer. “Tack för varningen. Jag brukar vara noga med innehållsförteckningen. Men, det här har gått mig förbi”, skrev en person.

Men Bovaer går inte över i maten.

– Bovaer är designat för att brytas ner i kossans matsmältningssystem och bryts snabbt ner till naturligt förekommande föreningar som redan finns i kossans mage. Det går alltså inte vidare till mjölken, och således finns det heller inga spår av det i slutprodukterna i butik, säger Max Wallenberg på Arla.

Inlägg på Facebook 1 december.

Andra påstår att Bovaer på olika sätt är farligt och sprider exempelvis bilder på varningstexter. Men att produkten kräver skyddsutrustning är inget konstigt, enligt Jordbruksverket.

– För de flesta tillsatser, likt Bovaer, krävs att munskydd och annan skyddsutrustning används. Det är ganska logiskt eftersom få saker som dammar är hälsosamma att inhalera eller få i ögonen, säger Rebecca Wärnbring, foder- och smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, till Källkritikbyrån.

Mjölken blir inte förgiftad

“Din mjölk blir nu FÖRGIFTAD”, skrev den, trots namnet inte svenska, twittraren PeterSweden i ett inlägg, som fått över 30 000 interaktioner sedan i måndags.

Men Bovaer är inte farligt enligt bland andra den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsa.

– Enligt Efsas yttrande är Bovaer säker för konsumenten och det finns inga risker att dricka mjölk från djur som fått denna tillsats, säger Rebecca Wärnbring på Jordbruksverket.

Inlägg på Twitter/X 2 december.

Twitterprofilen PeterSweden skriver att man matar kor med giftiga kemikalier och att dessa är “väldigt skadliga för hanarnas reproduktionssystem hos råttor”.

– I Efsas yttrande står att vid användning av tillsatsen i den mängd som är godkänd att tillsätta i foder påverkas inte fertiliteten, säger Rebecca Wärnbring.

Våra faktagranskarkollegor på Logically facts har även undersökt vad den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA och det brittiska livsmedelsverket FSA har att säga om Bovaer. Inte heller dessa ser någon fara för reproduktion eller fertilitet.

Bill Gates

I konspirationstroende kretsar knyts frågor om mat ofta ihop med idéer om globala sammansvärjningar. Mångmiljardären Bill Gates tas upp i samband med Bovaer, bland annat i söndags av sajten Samnytt, tidigare Avpixlat.

Från sajten Samnytt 1 december.

Där påstås att Bill Gates skulle ha stöttat utvecklandet av Bovaer, något som företaget som tillverkar fodertillskottet dementerar. Gates har däremot bidragit till utvecklandet av en konkurrerande produkt till Bovaer.

Samnytt har tagit sina uppgifter från den kanadensiska tidningen Farmers forum, som sedan dess har rättat felet. Det hade dock inte Samnytt gjort vid tiden för vår artikels publicering.

Kommentar på Facebook 3 december.

“Klimatarbetet är nonsens”

Påståendena har en begränsad spridning bland svenska sociala medier-användare. Mest lyfts frågan i konspiratoriska kretsar och i klimatskeptiska grupper.

– Många av de kommentarer och frågor som vi får handlar om att klimatarbetet är nonsens från början och ur det perspektivet uppfattas det här som knäppt, säger Arlas presschef Max Wallenberg.

Kommentar på Facebook 3 december.

Han tycker att situationen är svår. Man har en lösning på ett problem som är verkligt och metoden är säker att använda, men det blir ändå turbulens i sociala medier.

– Vi är helt trygga med att det här fodertillskottet är säkert och bra. Men det märks på många av de frågor som vi får att människor inte litar på myndigheternas rekommendationer. Det spelar ingen roll hur många fakta och studier man radar upp, det finns ändå en skepsis mot det här i vissa kretsar.

Arla har liksom Bovaers tillverkare DSM-Firmenich gått ut med information för att bemöta påståendena som sprids.


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!