Granskning
Så sprids falska påståenden om HPV-vaccinet Gardasil
13 May 2025 | Matilda Nilsson |
I forumtrådar på Facebook sprids en mängd påståenden om HPV-vaccin – vi reder ut vad som stämmer.

I Facebook-gruppen Alternativmedicin och hälsa förekommer då och då frågor om huruvida man bör låta sitt barn vaccineras mot olika saker, till exempel mot HPV, ett virus som kan leda till cellförändringar och i förlängningen cancer.
Nyligen frågade en man vad medlemmarna i gruppen tyckte om att hans 11-åriga barnbarn skulle få HPV-vaccin i skolan. Inlägget har fått över 300 svar.
”Nej herre min gud! ALDRIG att jag skulle ge min tillåtelse”, svarar en kvinna.

Gruppen Alternativmedicin och hälsa har över 30 000 medlemmar och merparten av rösterna som hörs i kommentarsfälten är vaccinskeptiska.
I mars i år ställde en anonym medlem en fråga om HPV-vaccin.
Vad säger ni vaccinera eller inte? Jag är 21 o är ovaccinerad. Min mamma ville inte att jag skulle vaccineras när det erbjöds i skolan och jag vill egentligen inte spruta in en massa skit i kroppen.
Inlägg på Facebook 28 mars
Inlägget har över 200 svar. Skribenten blir överöst med varningar och i kommentarsfältet sprids ett stort antal felaktigheter om HPV-vaccin.

Många ber om hjälp för att hitta argument vad gäller sina barn och anhöriga – men många av svaren de får är felaktiga.
I korthet: HPV-vaccin ger skydd mot flera cancerformer som du kan dö av. Biverkningarna är inte allvarliga utan det rör sig om rodnad eller ömhet vid stickstället.
Att själva vaccinet skulle ge cancer är ett helt grundlöst påstående, enligt de experter Källkritikbyrån talat med.
För tio år sedan fanns en oro för att HPV-vaccin skulle orsaka sjukdomen POTS, men det har sedan dess utretts och det har inte hittats något vetenskapligt stöd för ett orsakssamband mellan POTS och HPV-vaccin.
I detalj: För dig som vill gå in i frågorna på djupet följer här en genomgång av påståendena som sprids.

Nej, HPV-vaccin ger inte cancer
Är det något som du kan få cancer av så är det (sprutemoji)
Kommentar på Facebook 28 mars
En återkommande myt i forumtråden är att vaccinet ger cancer. Det är inte sant, det fastslås av experter på Karolinska institutet, Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket.
– Det är ett missförstånd, det är verkligen inte sant, utan vaccinet skyddar mot cancer, säger Charlotta Bergquist, gruppchef och senior expert på enheten för effekt och säkerhet på Läkemedelsverket.
Myndigheten jobbar dels med tillståndsprövningar av vaccin men följer också upp godkända vaccins effekt och säkerhet.
– I de länder där man använt Gardasil under flera års tid så ser man att de här cancerformerna sjunker drastiskt, säger Bergquist.

Hon får medhåll av Joakim Dillner, professor i infektionsepidemiologi vid Karolinska institutet.
– Jag förstår inte ens var de har fått det ifrån. Det finns inget fog för den tanken, säger han.
HPV-vaccin förebygger cancer
Det finns en stor mängd konspirationsteorier i trådarna på Facebook. En person skriver så här:
Finns inget vaccin som förebygger cancer. Det är absolut inte bevisat att HPV orsakar cancer. Det handlar om depopulation.
Kommentar på Facebook
Men det stämmer inte att det inte finns något vaccin som förebygger cancer. I Sverige finns tre godkända HPV-vaccin – Cervarix, Gardasil och Gardasil 9. Sedan 2019 är det Gardasil 9, som skyddar mot flest sorters HPV-virus, som ingår i barnvaccinationsprogrammet.
– Det är gjorts flera långstidsuppföljningar som har visat att HPV-vaccinet har effekt mot livmoderhalscancer, säger Joakim Dillner på Karolinska institutet till Källkritikbyrån.

Dillner är en av forskarna bakom en svensk registerstudie med data från långt över 1,6 miljoner unga kvinnor (åldersintervall 10–30 år). Den visar att risken för livmoderhalscancer var betydligt lägre för vaccinerade kvinnor. För de som vaccinerades redan före 17 års ålder var risken 88 procent lägre än för ovaccinerade.
Vaccinet förebygger även flera cancerformer som kan bryta ut till följd av en oläkt HPV-infektion. Det gäller till exempel cancer i penis, anus, mun och svalg.
– Vaccination är det enda sättet att förebygga de här cancerformerna när de är orsakade av HPV-virus, säger Tina Crafoord, chef för enheten för vaccinationsprogram på Folkhälsomyndigheten.

HPV-vaccinet Gardasil 9 ger minst ett 90-procentigt skydd mot de HPV-virus som det skyddar mot, enligt Folkhälsomyndighetens kunskapsunderlag. Kliniska långtidsstudier av vaccinet har visat att för kvinnor i åldern 16–26 år så var effekten mot de HPV-virus som oftast orsakar livmoderhalscancer över 98 procent.
Finns inga kända dödsfall av vaccinet
De flesta reaktioner som förekommer av HPV-vaccinationen är milda och snabbt övergående. De vanligaste biverkningarna är smärta, rodnad, svullnad och kliande vid stickstället, kortvarig feber, huvudvärk, trötthet och illamående, skriver Folkhälsomyndigheten. Allergiska reaktioner är mycket sällsynta.
– De vaccin mot HPV-virus som vi har använt i Sverige och använder i Sverige är ju otroligt väl undersökta innan de ens kom ut på marknaden. Det är väldigt många kontroller innan man godkänner nya vaccin. Den vanligaste biverkningen som sker är ju en rodnad eller ömhet där sticket har varit, säger Tina Crafoord på Folkhälsomyndigheten.

Det förekommer i samband med vaccinationer att en del svimmar inför eller efter själva vaccinationstillfället.
– När vi har kontakt med elevhälsan kan de beskriva hur elever kanske i väntrummet pratat så mycket om rädslor för vaccin så att de sedan svimmat av detta. Men det är ju inte en biverkan av vaccinet, utan en rädsla för själva sticket, säger Tina Crafoord.
Ändå sprids påståenden om att tjejer har fått sitt liv förstört eller dött av HPV-vaccin. Så här skriver en kvinna i kommentarsfältet:
Nej! Har lyssnat mycket på olika poddar etc om hpv. Så många tjejer som fått sitt liv förstört och tom avlidit.
Utdrag ur kommentar på Facebook 28 mars
Enligt Joakim Dillner på Karolinska institutet finns det inga kända dödsfall som orsakats av HPV-vaccin.

Också Tina Craaford på Folkhälsomyndigheten dementerar påståendet om att någon dött av vaccinet.
– Det finns ingenting som är dokumenterat någonstans om dödsfall orsakat av vaccinet. Vaccinet skyddar mot flera cancerformer som du kan dö av, medan biverkningarna av vaccinet är mer av arten en rodnad eller ömhet vid stickstället, säger Crafoord.
Radiodokumentär fälld och fick antipris
För tio år sedan sändes en uppmärksammad radiodokumentär i SR-programmet Kaliber där kopplingar gjordes mellan HPV-vaccinet och flickor som fått POTS, postural ortostatiskt takykardisyndrom, ett tillstånd där man drabbas av besvär med att hjärtat slår för fort.
Radioprogrammet fälldes senare av Granskningsnämnden för radio och tv, vilket är ett beslutsorgan som i efterhand kan granska till exempel saklighet och opartiskhet i tv- och radioinslag. I sitt beslut menade Granskningsnämnden att programmet stred mot kravet på saklighet.

Programmet Kaliber blev även utsett till Årets förvillare av föreningen Vetenskap och folkbildning 2015 med motiveringen att det i en granskning ”gett lyssnarna intrycket att det finns avsevärda risker för allvarliga biverkningar av vaccinet mot humant papillomvirus. Genom att sända ett vinklat program och undanhålla forskningsrön riskerar programmet att medverka till att människor avstår från vaccination.”

Gardasil uppmärksammades även i andra svenska medier och i Danmark för den misstänkta kopplingen till POTS. Men den kopplingen har inte kunnat styrkas.
Enligt Läkemedelsverket har det inte gått att hitta något som orsakssamband mellan POTS och HPV-vaccin. EU:s medicinska organ EMA, som granskar vaccin och läkemedel, slog 2016 fast att det inte finns något samband mellan något av HPV-vaccinerna och sjukdomen POTS.
Jo, vaccinen skyddar mot cancer
Ett annat påstående som återkommer i forumet är att vaccinet inte skyddar mot cancer, utan mot HPV. Men det som skribenterna missuppfattat är att om HPV-infektionerna blir kvar så kan de orsaka cancer.
Det stämmer att HPV-infektioner är vanliga och att de flesta infektioner med HPV läker ut av sig själva. Men oläkta HPV-infektioner kan orsaka cellförändringar som i sin tur kan leda till cancer.

Det har pågått en kampanj som heter “Ta sticket mot HPV” de senaste åren och det är många av de som motsätter sig HPV-vaccinet som dyker upp i dessa kommentarsfält.
Så här skriver Regionala cancercentrum i samverkan, en nationell samarbetsorganisation inom svensk cancervård, på sin sajt:
Sveriges riksdag beslutade våren 2021 att skynda på utrotningen av livmoderhalscancer. Därför erbjuds alla kvinnor födda 1994–1999 kostnadsfri vaccination mot nio HPV-typer med Gardasil9 och efterföljande provtagning. Syftet på sikt är att utrota livmoderhalscancer.
Från Cancercentrum.se

Men kondom då?
I kommentarsfälten tipsar skribenterna om andra sätt att skydda sig mot HPV än vaccinet. Råden är i sig är inte alltid felaktiga, men sprider ändå missuppfattningar om vaccinets verkningsgrad.
En av administratörerna i en hälsogrupp på Facebook med över 9 000 medlemmar har bland annat skrivit så här:
”HPV är sexuellt överförbart. Jag tycker det är bättre att man lär ungdomar att använda kondom så de slipper alla sexuellt överförbara sjukdomar.”
Utdrag ur kommentar till ett inlägg på Facebook 7 september 2021
Även om det är bra att använda kondom för att skydda sig mot sexuellt överförbara sjukdomar så ger kondom inte fullgott skydd mot HPV-virus.
Kondom kan minska risken för att smittas med HPV, men inte hindra den helt. Detta eftersom HPV kan föras över mellan kroppsytor som inte täcks av kondomen, skriver Folkhälsomyndigheten.
Bäst att vaccinera sig före sexdebuten
Ett återkommande svar när föräldrar eller mor- eller farföräldrar frågar i de vaccinskeptiska forumtrådarna är att barnen kan välja själva sedan när de är vuxna.
Men här missas en stor och viktig poäng med HPV-vaccineringen. Det bästa är om den görs så tidigt som möjligt – och före ungdomarnas sexuella debut.
– Det är otroligt viktigt att ge HPV-vaccinen så tidigt som möjligt i åldrarna. För ger man vaccinet innan sexuell debut så ger du det bästa skyddet mot cancerfall av de här sorterna som vaccinerna skyddar emot, säger Tina Crafoord på Folkhälsomyndigheten.

HPV smittar främst via sexuella kontakter och studier har visat en mycket hög skyddseffekt av HPV-vacciner mot cancer hos personer som inte är infekterade av HPV vid vaccination. Skyddseffekten är upp emot 90 procent.
I de grupper där det är oklart om personerna är HPV-infekterade eller inte vid vaccination har vaccination i stället visat sig ha en skyddseffekt på cirka 50–70 procent, skriver Folkhälsomyndigheten.
– Vaccination är det som förebygger på absolut bästa sätt. Det finns ju screening för livmoderhalscancer. Men då tittar man ju på om man har sett förändringar som är förstadiet till cancer, säger Tina Crafoord.

Omvänt så ersätter inte HPV-vaccination screening för livmoderhalscancer, enligt Folkhälsomyndigheten. Även om man är vaccinerad bör man fortsätta gå på de regelbundna kontroller som erbjuds, rekommenderar myndigheten.
För övriga cancerformer som vaccinerna skyddar mot finns inget screeningprogram, vilket också är ett viktigt argument för att i unga år vaccinera sig mot HPV.
Nej, vaccinen innehåller inte farliga ämnen
Ett återkommande falskt påstående i forumtrådarna är att vaccinet skulle innehålla ämnen som är farliga eller innehåller levande virus.
– Nej, det kan jag dementera direkt. Det är inget levande virus i vaccinet, säger Charlotta Bergquist, på Läkemedelsverket.
Av produktinformation om Gardasil 9 framgår att vaccinet är tillverkat av höggradigt renade viruslika partiklar (VLP). De renade viruslika partiklarna ”kan inte infektera celler, försöka sig eller orsaka sjukdom”.

I de vaccinskeptiska forumtrådarna finns en oro för att vaccin innehåller aluminium och att det på något sätt skulle göra vaccinerade personer långvarigt sjuka. Också detta påstående tillbakavisar Läkemedelsverket.
– Mängden av aluminium som finns i vacciner är väldigt liten. Aluminium har använts för vacciner mycket länge, sedan mitten av 1900-talet och det är mycket väl studerat. Man får i sig aluminium på många sätt och vaccinerna ger ett väldigt litet bidrag i slutändan, säger Charlotta Bergquist på Läkemedelsverket.

Aluminiumsalter ingår i de flesta inaktiverade vacciner för att stärka immunsvaret mot de antigen som vaccinet ger skydd mot, skriver Folkhälsomyndigheten. Halterna av aluminium som tas upp från vaccin och födan ligger väl inom de nivåer som anses vara säkra.
– Aluminiumet finns med för att det ger lite immunstimulans så det gör att man får ett bättre immunsvar. Det är lite irriterande och kan ge upphov till kliande knottror hos vissa personer, men det är tämligen ovanligt och det är inte farlig. Det ger inte biverkningar lång tid efteråt, säger Charlotta Bergquist.
Sammantaget: HPV-vaccin ger skydd mot flera cancerformer som du kan dö av. Biverkningarna är inte allvarliga utan det rör sig vanligtvis om rodnad eller ömhet vid stickstället.
För tio år sedan fanns en oro över att HPV-vaccin skulle vara kopplade till bland annat sjukdomen POTS, men det har inte hittats något stöd för en sådan koppling.
Man vill vaccinera personer innan de börjar vara sexuellt aktiva eftersom skyddseffekten är mycket bättre då.
En del tycker att man lika gärna kan använda kondom, men kondom är inte ett fullgott skydd – HPV kan föras över mellan kroppsytor som inte täcks av kondomen.
Mängden aluminium som vi får i oss från vaccin är väldigt liten och ligger inte på en farlig nivå.
LÄS MER:
► Svenska experter deepfejkade i bluffvideo om covid-19-vaccin
► Föreslås bli USA:s hälsominister – här är hans lögner om vaccin
► Här är sanningen bakom uttrycken i vaccindebatten
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!