Granskning

Rustas varumärke utnyttjas i ny bluff

21 September 2023  |  |

I ett inlägg från Facebook-sidan “Ru-sta fa’nspåstås det att företaget Rusta skänker bort “presentpåsar, kontanter och shoppingkuponger” – men det är en bluff.

Foto: Skärmdump/Facebook

Så här lyder inlägget:

Födelsedagspresent
Med anledning av vårt jubileum kommer alla som lägger upp “Grattis på födelsedagen” på vår sida före den 23 september 2023 att få exklusiva priser i form av presentpåsar, kontanter och shoppingkuponger. Lycka till🥳💛

Bluffmeddelande på Facebook
Inlägget har hittills fått över tusen interaktioner.

I kommentarsfältet svarar mängder med människor med att gratulera Rusta och får då svar från “tävlingsarrangörerna” att huvudvillkoret för att vinna på lotteriet är att gilla sidan och dela deras inlägg.

Bilder och logotyp är stulna från Rusta och sidan är, till skillnad från Rustas verkliga Facebook-sida, nyskapad och vädligt tom på innehåll.

Exempelvis har den verkliga Facebook-sidan Rusta över 178 000 gilla-markeringar, flera kontaktuppgifter och gott om inlägg. Och om du går in under fliken för sidtransparens så ser du att Facebook-sidan startades 2016. Gör du detsamma med bedragarnas kopia så ser du att den startades igår.

Så här gör du – leta rätt på fliken “Om”:

Där ser du “Sidtransparens”:

Där finns uppgiften om när sidan startades.

En del av gratulanterna i kommentarsfältet uppmanas att registrera sig via en länk och går man in på den sidan så är miljön ännu mer olik företaget Rustas verkliga sida.

Bluffsida på nätet.

“Utlottningen” är en kopia av de många andra blufftävlingarna som spridits genom åren på Facebook.

Så här lät det exempelvis när bedragarna försökte locka med ett minihus på hjul för två år sedan:

För att fira vårt jubileum så lottar vi ut den här underbara Tiny house. Vill du vinna?

Kommentera då detta meddelande med: “Ja” så kanske det blir du som får ett meddelande! Lycka till!

Blufftävling på Facebook 2021
Inlägg på Facebook från 2021.

Flera av blufftävlingarna har genom åren haft husbilar som pris. Andra har “skänkt bort” köksmaskinerbadtunnor och matkuponger.

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

Blufftävlingar och fejkade erbjudanden har som syfte att hitta de som lättast går på bedrägerier på nätet. Målet är att lura av människor personuppgifter – och i slutändan pengar. I fjol avslöjade TV4:s Kalla fakta hur telefonnummer från den här typen av bedrägerier sålts av bedragarna till stora svenska företag.

► Så hamnar du i handeln med personuppgifter på nätet

Nästa steg i den här typen av blufftävlingar är nämligen att du ska “registrera dig”, ett moment där du får ge ifrån dig kontaktuppgifter och gå med på att delta. Därefter säljer bedragarna dina personuppgifter till de som vill rikta reklam till dig – och sedan börjar telefonen att ringa.

► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook

Dina interaktioner, alltså gilla-tummar, kommentarer eller delningar, ger bedragarens inlägg större räckvidd. Om ingen interagerar med bluffen så visas den för få personer. Om många gör det så luras Facebooks system att tro att inlägget är intressant och bör synas för fler. Hjälp inte bedragarna!

Kolla upp sidan – steg för steg

•  Kolla om sidan är nystartad.
•  Kolla antalet följare.
•  Är det ett känt företag?
•  Sök på företagets namn på plattformen du befinner dig på. Om det är en kopia så bör även den riktiga sidan dyka upp.
•  Om företaget eller namnet på sidan är mindre känt så kolla upp det. Finns det kontaktuppgifter? En hemsida? Sök på nätet på information om företaget.
•  För att se när en sida startats, om den ändrat namn och vilka länder som sidan sköts från kan du klicka på rutan “Sidtransparens”.
•  Undersök bilder

Så här gör du det:
► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Så söker du på filmer och videoklipp


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!