Granskning

Rörig SVT-sändning skapade konspirationsteorier

17 March 2020  |  |

När SVT Nyheters utsände i Finland rapporterade om läget kring coronaviruset nämndes en braskande siffra som tycktes skapa oreda i studion – men vad hände egentligen?

Direktsändningar kan bli stökiga, särskilt i heta nyhetslägen där mycket är osäkert. Men det betyder knappast att det är konturerna av en mörkläggning man ser.

På måndagen den 16 mars rapporterade SVT Nyheter om coronavirusets framfart och effekter i Finland. I sändning satt programledaren Cecilia Vaccari, som pratade med SVT:s utsände i Finland, Hasse Svens. Fram till midnatt den 23 mars går sändningen att se här.

“30-35 procent av den finländska befolkningen kommer troligtvis smittas fram till sommaren, och den troliga dödssiffran är kring 10 000 i det här landet”, rapporterar Hasse Svens. En bild av Cecilia Vaccari klipps in, och hon verkar då närmast ha satt något i halsen.

“Ursäkta, jag fick lite…. instruktioner här i örat”, säger hon, och ber Hasse Svens sammanfatta de insatser som sätts in i Finland, vilket han också gör.

Detta skeende har uppmärksammats av flera opinionsbildande sajter på nätet som ett exempel på de fruktansvärda siffrorna i coronavirusets spår och att SVT skulle försöka tysta ner dem.

“Här försäger sig SVT:s utsände i direktsändning”, skriver till exempel Fria Tider. Sajten Svegot, grundad av personer ur det nazistiska, nu nedlagda partiet Svenskarnas parti, skriver att filmklippet Fria Tider publicerat “förmodligen kommer vara svårhittat på SVT Play framöver”. 

Men rörigheten i sändningen, som alltså ligger öppen för var och en att se på SVT Play hade enligt SVT helt andra skäl. 

Tolkstök bakom tvekande programledare

Källkritikbyrån kontaktar programledaren Cecilia Vaccari, som svarar med att skicka vidare ett mejl Filip Struwe har skrivit. Struwe är chef för direktdesken på SVT Nyheter, och han skriver i mejlet att stöket i sändningen berodde på att SVT på sistone jobbat med att förbättra sina rutiner med en teckentolk i bild under alla direktsändningar om coronaviruset. Den här gången var teckentolkad försenad.

“Just i detta skede fick alltså programledaren veta att teckentolken nu äntligen var ‘på gång’, och att hon därför uppmanades i örat att be Hasse Svens att sammanfatta läget, så att vi så fort som möjligt kunde ge en sammanfattning också till de utan hörsel”, skriver Filip Struwe. 

Kort efter intermezzot dyker också mycket riktigt en teckenspråkstolk upp i rutan:

“Jag kan förstå att timingen så att säga kunde uppfattas på ett olyckligt sätt, och vi hade kanske kunna lösa detta lite snyggare för vår publik, men vi jobbar hårt för att vidarebefordra samhällsintressant information – i direktsändning med ofta extremt kort förberedelsetid – och det uppdraget lyckas vi på totalen rimligt väl med anser jag”, skriver Struwe.

Källkritikbyrån har varit i telefonkontakt med Struwe, som hänvisar till mejlet och tillägger:

“Jag kan bestämt dementera att det skulle finnas någon korrelation överhuvudtaget mellan det Hasse Svens sade och det som hände i sändningen.”

10 000 döda finländare?

Hasse Svens uppgifter om 10 000 döda finländare i coronaviruset är på rak arm inte lätta att hitta källan till. Den stabilaste siffran som finns att tillgå är de uppskattningar regeringen publicerat, som finns att läsa om på Yle.

Här finns ett diagram vars allra allvarligaste uppskattning, där 60 procent av finländarna insjuknar och dödligheten är på 0,1 procent, ger en dödssiffra på 3 240 personer.

Källa: yle.fi

I ett mejl till Källkritikbyrån skriver Hasse Svens att han fick sina siffror från professor Mika Salminen vid Institutet för hälsa och välfärd, som vid en presskonferens räknade med en betydligt högre dödlighet.

”Om vi räknar med att 0,5 procent av de finländare som drabbas av coronaviruset dör innebär det att 9 700 finländare kommer att dö”, sade professor Salminen i Yles A-studio, enligt Hasse Svens. Uppgifterna återkommer även i en intervju med Salminen i Ilta Sanomaat. Detta gäller alltså i ett läge där 60 procent av finländarna smittas.

Även Hasse Svens tillbakavisar idén att det skulle ligga någon sorts mörkläggning bakom tveksamheten i studion under hans intervju.

“Jag kan svära på att jag inte fick några sådana instruktioner i mitt öra! Fick heller inga instruktioner eller samtal från min redaktion om detta efter sändningen. Ditt mejl är det första i detta ärende”, skriver han till Källkritikbyrån.

Tidigare har Källkritikbyrån skrivit om ett väldigt delat kedjebrev i corona-krisens spår, om tester man inte ska lita på, om påståenden att C-vitamin skulle vara en mirakelkur mot corona-viruset och om vad som spreds på svenska sociala medier under corona-utbrottets början.

Tipsa gärna om du ser något du vill att vi ska granska!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.