Granskning
Påvens nya kläder var AI-genererade
29 March 2023 | Åsa Larsson |
AI-bilder på påven i en vit dunjacka har fått stor uppmärksamhet i sociala medier. “Obehagligt att människor trodde att bilden var på riktigt”, säger bildens skapare.
Bilderna lades först upp i Facebook-gruppen AI Art Universe och sedan på Reddit i forumet för AI-programmet Midjourney. Därefter fick de spridning i sociala medier i helgen, med en efterföljande explosion av olika AI-genererade bilder av påven.
Användaren som lagt upp bilderna har hunnit bli avstängd från Reddit, men kontot finns lagrat i verktyget Wayback machine till exempel från i lördags, 25 mars, där man kan se att han haft ett intresse av påven och gjort flera varianter.
Du hittar vår guide till olika sätt att hitta borttagna saker på nätet här.
Till sajten Buzzfeed säger mannen bakom bilden att han inte förväntat sig den väldiga responsen.
– Jag tänkte bara att det var kul att se påven i en rolig jacka.
Det var obehagligt att människor trodde att bilden var på riktigt utan att ifrågasätta den, konstaterar han.
En del märker att bilden är fejkad, men även i forumet Midjourney på Reddit är det flera som tycker att den ser verklig ut när den swischar förbi i flödet – om man inte stannar upp och zoomar in på detaljer. “Hans glasögon smälter in i hans ansikte”, skriver en i kommentarsfältet.
Andra tycker att händerna ser konstiga ut.
Och att kedjan med korset ser ut att hänga mystiskt på flera sätt.
Det sprids nu en mängd liknande bilder på påven och ett par artiklar går in på det faktum att dunjackan inte ingår i den påvliga garderoben.
En del lyfter faktumet att det inte finns garanterade sätt för en vanlig användare att genomskåda en AI-bild, utan att man får tillämpa samma källkritiska granskning som av allt annat på nätet – vem har lagt upp bilden, finns det ledtrådar runt omkring den, i kommentarsfältet eller på sajten? Är det någon som tvivlar på den och varför i så fall? Har det skrivits om påståendet/bilden/filmen i några medier eller på faktagranskarsajter?
Påvebilderna kom bara ett par dagar efter uppmärksammade fejkade bilder som påstods föreställa USA:s förra president Donald Trump som grips av polis.
Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!
► Källkritikbyråns granskningar och guider
Här kan du läsa mer om Källkritikbyrån och vår journalistik och arbetssätt!