Granskning
Påstås vara Antifa – men mannen med horn är känd Qanon-följare
7 January 2021 | Åsa Larsson |
Falska påståenden om stormningen av den amerikanska kongressen sprids även i Sverige. Här är sanningen bakom bilderna.
Många Trump-supportrar hävdar efter upploppen 6 januari att det fanns förklädda motdemonstranter i folkmassan och pekar ut olika personer som misstänkta Antifa-sympatisörer.
Andra går så långt som att påstå att det över huvudtaget inte var några Trumpsupportrar som tog sig in i byggnaden.
“Tro inte att det var Trumpsupportrar som bråkade med Polisen”, skriver en person i en Trumpvänlig grupp på Facebook, och hänvisar till en bild som i sig är en flera år gammal bluff.
Faktagranskarsajten Snopes återpublicerade sin granskning av “flygbladet” eftersom det fortfarande sprids som om det vore på riktigt.
Den kanske mest utmärkande i folksamlingen som bröt sig in i kongresshuset var en lång man med päls och horn.
Bilder på mannen från en annan demonstration har delats och där syns i bakgrunden ett plakat där det står “Fuck the police”.
Det har en del tagit som intäkt på att mannen egentligen är infiltratör.
Men, det har visat sig att mannen är en välkänd Qanon-följare från Arizona och tidningen The Arizona Republic noterade detta med en artikel om honom.
Mannen har deltagit i en stor mängd protester i delstaten och spridit sin tro på Qanon-rörelsens konspirationsteorier.
– Snöbollen har rullat och den blir bara större. Vi är mainstream nu, har han tidigare sagt till tidningen.
Om man ser hela bilden så ser man att mannen själv bär en skylt där det står “Q sent me”.
En av tidningens reportrar skriver på Twitter att hon märkt att människor tror att mannen inte är på Trumps sida och delar därför med sig av sina intervjuer med honom från tidigare i år – där hans åsikter framgår:
Ett annat fotomontage lägger en annan man som syns på nyhetsbilderna inifrån kongressen sida vid sida med en bild där det står “phillyantifa.org”.
Det är inte klarlagt om det är samma person på de två bilderna och det ser inte så ut. Men för tydlighets skull, den som tror att mannen till höger tillhör Antifa-rörelsen har inte undersökt bildens källa ordentligt. Sajten phillyantifa.org är visserligen mycket riktigt en antifacistisk sida, men bilden kommer från en genomgång av en man med nynazistisk koppling som sajten gjort.
Andra pekar på tatueringar som bevis, till exempel att mannen till vänster skulle ha en tatuering av hammaren och skäran – men vid närmar anblick verkar motivet snarare komma från dataspelet Dishonored.
Flera andra påståenden har hunnits uppmärksammas av amerikanska faktagranskare hittills under kvällen, däribland att det inte finns belägg för att Trump-supportrarna som stormade kongressbyggnaden egentligen var Antifa. Ett annat påstående var att polisen i Washington DC skulle ha eskorterat busslaster med Antifa-demonstranter, något som inte stämde utan var en gammal video som återanvänts och påståtts härröra från dagens upplopp.
Påståendena har inte fått särskilt stor spridning bland svenska Facebook-användare, men märktes bland annat under natten i SD-ledaren Jimmie Åkessons kommentarsfält på Facebook.
Vi tar gärna emot tips om var påståendena får spridning i svenska sammanhang. Mejla oss!
Och har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!
Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:
Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.
Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.
Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.