Granskning
Påståenden om valfusk efter grafikstrul i SVT
10 June 2024 | Åsa Larsson |
En stapel där SD har 18,8 procent i EU-valet sprids i sociala medier – men det rör sig om ett tekniskt misstag.
Det är vanligt att det sprids påståenden om valfusk dagarna efter ett val och gårdagens EU-val är inget undantag.
Ett tillfälle under SVT:s valvaka har uppmärksammats på Twitter/X med kommentarer om valfusk.
När den stora vallokalsundersökningen skulle presenteras kl 21 på söndagskvällen så strulade SVT:s grafik. När programledarna ville visa partiernas resultat som staplar intill varandra som gick något fel och det enda som visades var tomma staplar förutom för Sverigedemokraterna, vars gula stapel låg på 18,8 procent.
– Får se om vi får några siffror, sade programledaren Camilla Kvartoft dröjande.
Men problemet kvarstod och programledarna valde att gå vidare i programmet.
“Vad är det som händer här? Direkt efter den så kallade vallokalsundersökningen”, skrev en person som lagt upp en film från tillfället, ett klipp som nu visats 125 000 gånger enligt Twitter/X.
“Valfusk i realtid?”, kommenterade en person som delade filmen.
Andra lade upp skärmdumpade bilder av SD:s 18,8 procentsstapel och någon undrade om siffrorna sett ut så innan de “justerats”.
– Det där är sådana som låtsas att de inte vet att rösterna räknas i 6 000 valdistrikt, säger statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson till Källkritikbyrån.
Han är statsvetare och ansvarig för vallokalsundersökningen Valu, ett samarbete mellan SVT, Kungliga tekniska högskolan och Göteborgs universitet.
Det tekniska felet beskriver Ekengren Oscarsson som ett tråkigt misstag.
– Det är ju något som har hänt med en grafikdator helt enkelt. Vi repeterar ju i flera dagar och då använder vi olika siffror, slänger in någon opinionsmätning eller så. 18,8 kommer sannolikt från någon av opinionsmätningarna eller någon sammanvägning under veckan, och sen ligger det kvar i systemet och så blev det något fel. Det är ju synd att det händer, när vi vet att minsta lilla så drar man igång.
SVT håller på att kontrollera vad det var som gick snett, meddelar de.
– Vi presenterade Valu-prognosen parti för parti, det vill säga ett parti i taget, med de korrekta siffrorna från Vallokalsundersökningen. När vi sedan skulle växla till en bild med alla åtta partiers Valu-siffror samlade så hade Valu-siffrorna försvunnit från den datafil som skulle visa dessa. I stället visades gammal testdata för SD från de tester vi gjort av våra valdata- och grafiksystem, berättar Mikael Pettersson, projektledare för Valbevakning SVT Nyheter.
Han tar också upp att man testar och repeterar i förväg inför en viktig sändning som en valvaka.
– Vi genomför ju omfattande tester under flera veckor för att valdatan från valmyndigheten ska bli korrekt under valkvällen. Under testerna används testsiffror från myndigheten för att man ska se att datan når fram. Av någon anledning fanns en av dessa testsiffror kvar och skrev över filen med Valu-siffrorna (som vi för in i ett ganska sent skede eftersom Valu inte blir klar förrän under söndagskvällen). Detta upptäcktes först när grafiken gick ut i sändning.
Den felaktiga siffran 18,8 föregicks av korrekta siffror när programledarna gick igenom varje enskilt parti, säger Pettersson.
– När den felaktiga siffran dök upp var programledarna snabba att i sändningen konstatera att siffran var fel och vi tog bort grafiken. Vi kunde efter några minuter återskapa Valu-datan och visa korrekta siffror i bildens nederkant.
Statsvetaren Henrik Ekengren Oscarsson påpekar också att vallokalsundersökningen är en sak och valräkningen en helt annan.
– Under tiden pågår ju räkningen i landets 6 000 valdistrikt som rapporteras in till Valmyndigheten. Vi vet ju inte om något valresultat förrän klockan 23, vi har ingen förhands där.
Valu, som den kallas, är SVT:s stora vallokalsundersökning, har genomförts sedan 1991 och ger en förhandsprognos om valresultatet.
– I år samlades ungefär hälften av enkäterna in under förtidsröstningstiden, och hälften under själva valsöndagen. Det står personal utanför röstningslokalerna och frågar snällt om någon vill fylla i en enkät precis efter det att man har röstat. Och det ville 11 000 personer den här gången.
Av de här enkäterna görs en prognos av statsvetarna som presenteras i SVT på kvällen.
Hur robust är det svenska valsystemet?
– Vi är bäst i världen på valintegritet och det beror ju mycket på att vi har det här lowtech-systemet, att vi fortfarande räknar lappar på det här sättet. Medborgarna är med och räknar rösterna själva, 50 000 medborgare som är med röstförrättare och röstmottagare. Vi har ordning och reda på röstlängden och hela kedjan från den lagliga regleringen av valen till rösträkningen och rapporteringen fungerar väldigt, väldigt bra i Sverige.
Sammantaget: SVT:s Valu påverkar inte valresultatet, utan är en förhandsprognos som byggs upp av en omfattande enkätundersökning utanför vallokalerna. Av de som sprider ryktet har ingen förklarat på vilket sätt teknikstrulet skulle utgöra valfusk och har heller inte lagt fram några belägg för det.
Det är ganska vanligt att små detaljer ges oproportionerligt stor betydelse i spekulationer på nätet och att saker som tros hänga ihop i själva verket inte gör det. Exempelvis så kraschade Valmyndighetens sajt val.se under valdagen 2018, något som ledde till falska påståenden om att valet manipulerats.
LÄS MER:
► Koordinerat beteende i kampanj för Charlie Weimers (SD)
► Vilseledning inför EU-valet – så här ser försöken ut
► Forskarna: Det här betyder orden i trollfabriksdebatten
Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!