Om oss

Källkritikbyrån är ett projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. Vi granskar systematiskt påståenden på nätet och för vidare kunskapen vi har till allmänheten.

Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner. Tillsammans grundade vi Viralgranskaren på tidningen Metro 2014, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.

Viralgranskaren var vårt svar på den tidens problem. Mycket har hänt sedan dess, och idag är knappt någon omedveten om vikten av källkritik. Vi ser att Sverige behöver ett faktagranskarinitiativ, men samtidigt behöver en viralgranskare idag vara så mycket mer: inte bara granska, utan stärka. Inte bara vara källkritisk, utan också bygga motståndskraft och skapa självtillit.

Åsa Larsson

Journalist med bakgrund på bland annat DN och TT. Tidigare redaktör för Viralgranskaren, Sociala medier-pristagare och författare till boken “Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”.

Mejla Åsa!

Jack Werner

Flerfaldigt prisbelönad journalist, författare och programledare. Föreläser om källkritik på sociala medier, har kommit ut med flera böcker, och hans podd “Creepypodden i P3” har i flera år varit en av Sveriges största.

Mejla Jack!

Linnea Jonjons

Tidigare redaktionschef på Metro och redaktionellt ansvarig för Viralgranskaren, i dag ansvarig för redaktionell utveckling på DI. Författare till “Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”.

Mejla Linnéa!

IFCN

Källkritikbyrån är undertecknare av det internationella faktagranskarnätverket IFCN:s principer om öppenhet, oberoende, tydlig och klar redovisning av källor och tillvägagångssätt. Du kan läsa om principerna i detalj här.

Om du vill rapportera Källkritikbyrån för att bryta mot IFCN:s principer gör du det här.

Tredjepartsgranskare för Facebook

Källkritikbyrån samarbetar sedan 10 juni 2020 med Facebook som en tredjepartsfaktagranskare och därmed kan du komma att se våra artiklar kopplade till spridda länkar eller bilder på Facebook och Instagram.

Facebook har detta samarbete med ett stort antal faktagranskare runt om i världen. Här kan du läsa mer om hur programmet fungerar.

Nordis

Vi är del i Nordis – Nordic observatory for digital media and information disorders, ett samarbete mellan faktagranskare och forskare i de nordiska länderna. Projektet kommer att pågå i två år och det är finansierat av EU. Här kan du läsa mer om det.

Företaget

Källkritikbyrån AB startades 2019 av Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner och har organisationsnummer 559227-6371. Tidigare har dessa tre lanserat och drivit Viralgranskaren på tidningen Metro. Källkritikbyrån drivs från Stockholm och har haft verksamhet sedan slutet av 2019. Målet är att tillhandahålla oberoende och fri journalistik med fokus på faktagranskningar. Källkritikbyråns artiklar och guider är gratis och tillgängliga för alla att ta del av.

Vi är en oberoende journalistisk redaktion och bestämmer själva vad vi skriver om. I dagsläget har Källkritikbyrån inga stående sponsorer utan verksamheten bygger på att vi arbetar med projekt och uppdrag som vi själva väljer.

Här kan du läsa mer om principerna för vår journalistik.

Källkritikbyråns huvudsakliga intäkter kommer från föreläsningsverksamhet och samarbeten (som exempelvis programmen Källkoll Corona, Källkoll USA-valet och Källkoll som skapats tillsammans med Utbildningsradion), och till en liten del från donationer.

Facebook gav 2020 ett bidrag till Källkritikbyråns utbildningsverksamhet och vi har inom ramen för det samarbetet kunnat genomföra två gratis onlineföreläsningar för allmänheten från vår gratislista.

Gratislistan är till för barn och unga, äldreföreningar, bibliotek och grupper som har knappa medel. Är du ett företag som vill sponsra föreläsningar om källkritik till den här typen av grupper så hör av dig till listan@kallkritikbyran.se.

Kontakta oss gärna!

Boka oss som utbildare eller föreläsare eller tipsa oss om saker du sett på nätet. Har du synpunkter på innehållet på sajten? Mejla Åsa Larsson, ansvarig utgivare och redaktör, eller ring på 0761110533.

Vill du stötta vårt arbete med källkritik?

Är du en person, ett företag eller en organisation som skulle vilja stötta Källkritikbyrån finns det olika sätt att göra det på. Du kan till exempel adoptera föreläsningar på vår gratislista eller så kan du swisha vårt företagsnummer 123 144 84 30 . Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se