Om oss

Källkritikbyrån är ett nystartat projekt för att hjälpa människor att bli självsäkra och medvetna nätanvändare. Här hittar du inspiration och kunskap om källkritik på nätet och vilka det är som luras på den svenska fejkarenan. Vi kommer att systematiskt granska falska påståenden på nätet och föra vidare kunskapen vi har till allmänheten.

Bakom Källkritikbyrån står Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner. Tillsammans grundade vi Viralgranskaren på tidningen Metro 2014, ett projekt som bland annat vann Stora journalistpriset och Årets folkbildare.

Viralgranskaren var vårt svar på den tidens problem. Mycket har hänt sedan dess, och idag är knappt någon omedveten om vikten av källkritik. Vi ser att Sverige behöver ett faktagranskarinitiativ, men samtidigt behöver en viralgranskare idag vara så mycket mer: inte bara granska, utan stärka. Inte bara vara källkritisk, utan också bygga motståndskraft och skapa självtillit.

Åsa Larsson

Journalist med bakgrund på bland annat DN och TT. Tidigare redaktör för Viralgranskaren, Sociala medier-pristagare och författare till boken “Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”.

Mejla Åsa!

Jack Werner

Flerfaldigt prisbelönad journalist, författare och programledare. Skriver krönikor i DN och föreläser om källkritik på sociala medier, har kommit ut med flera böcker, och hans podd “Creepypodden i P3” har i flera år varit en av Sveriges största.

Mejla Jack!

Linnea Jonjons

Tidigare redaktionschef på Metro och redaktionellt ansvarig för Viralgranskaren, i dag ansvarig för redaktionell utveckling på DI. Författare till “Viralgranskarens handbok – källkritik och självförsvar på nätet”.

IFCN

Källkritikbyrån är undertecknare av det internationella faktagranskarnätverket IFCN:s principer om öppenhet, oberoende, tydlig och klar redovisning av källor och tillvägagångssätt. Du kan läsa om principerna i detalj här!

Tredjepartsgranskare för Facebook

Källkritikbyrån samarbetar sedan 10 juni 2020 med Facebook som en tredjepartsfaktagranskare och därmed kan du komma att se våra länkar kopplade till spridda länkar eller bilder på Facebook och Instagram. Har du frågor om detta så hör gärna av dig till oss!

Företaget

Källkritikbyrån AB startades 2019 av Åsa Larsson, Linnéa Jonjons och Jack Werner och har organisationsnummer 559227-6371. Tidigare har dessa tre lanserat och drivit Viralgranskaren på tidningen Metro. Företaget drivs från Stockholm och har haft verksamhet sedan slutet av 2019. Målet är att tillhandahålla oberoende och fri journalistik med fokus på faktagranskningar. Källkritikbyråns artiklar och guider är gratis och tillgängliga för alla att ta del av.

Finansiering

Källkritikbyråns huvudsakliga intäkter kommer från föreläsningsverksamhet och samarbeten (som exempelvis programmet Källkoll Corona tillsammans med Utbildningsradion), och till en mindre del från donationer.

Källkritikbyrån har under uppstartsfasen mottagit marknadsföringsstöd från Facebook.

Facebook har även sponsrat Källkritikbyråns utbildningsverksamhet och vi har inom ramen för det samarbetet kunnat genomföra en gratis onlineföreläsning för allmänheten och kommer att kunna genomföra flera föreläsningar från vår gratislista.

Gratislistan är till för barn och unga, äldreföreningar, bibliotek och grupper som har knappa medel. Är du ett företag som vill sponsra föreläsningar på gratislistan så hör av dig till listan@kallkritikbyran.se.

Tillkommer fler investerare eller sponsorer så kommer de att listas här.

Vi är nyskapade och har därför ännu inte hunnit ha någon årsredovisning för verksamheten, men när vi har det som kommer det att hittas här också.

Kontakta oss gärna!

Boka oss som utbildare eller föreläsare eller tipsa oss om saker du sett på nätet. Har du synpunkter på innehållet på sajten? Mejla Åsa Larsson, ansvarig utgivare och redaktör, eller ring på 0761110533.

Vill du stötta vårt arbete med källkritik?

Är du en person, ett företag eller en organisation som skulle vilja stötta Källkritikbyrån finns det olika sätt att göra det på. Du kan till exempel köpa ett sponsorspaket, du kan adoptera föreläsningar på vår gratislista eller så kan du swisha vårt företagsnummer 123 144 84 30 . Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se