Granskning

Ny våg av bluffar på Facebook – bedragare lockar med husbilar

24 August 2021  |  |

Gå inte på fejkutlottningarna som just nu sprids på Facebook. Den som deltar åstadkommer inget annat än att ge bedragarna skjuts för sina inlägg så att blufftävlingen kan nå fler.

Facebook-sidan Camper & MotorHomes påstår sig ge bort en husvagn till användare som hjälper till att dela inlägget och gilla deras sida. Men sidan skapades dagen innan och “utlottningen” är identisk med en ändlös rad tidigare fejktävlingar på Facebook.

Så här lyder inlägget som fått över 3 000 interaktioner på Facebook det senaste dygnet:

Mina damer och herrar, här går vi .. Vi ska ge bort denna fantastiska husbil till en av er. För att vinna detta är allt du behöver göra att se till att du har delat och sedan kommenterat #Tack och gilla vår sida. Alla 3 MÅSTE slutföras framgångsrikt för att din post ska räknas.

Inlägget på Facebook.

Många förhoppningsfulla Facebook-användare följer instruktionerna.

Kommentar till inlägget.

Några försöker varna andra i kommentarsfältet. “Fejkannons… Är det verkligen någon som tror på att detta stämmer? Vem skänker bort en husbil för några like till en sida som enbart innehåller detta inlägg”, skriver en.

Man kan ofta se att inläggen är illa översatta från engelska, i det här fallet med formuleringen “här går vi” för det mer naturligt lydande “here we go”.

Och för den som söker på formuleringarna i inläggen blir det uppenbart att bedragarna lägger ut en mängd liknande inlägg. En annan sida – Camper & 𝐌𝐨𝐛𝐢𝐥𝐞𝐇𝐨𝐦𝐞𝐬 – har med ett likadant inlägg fått nära 28 000 interaktioner sedan 21 augusti.

Samma husvagn kan hittas genom en enkel bildsökning på just en engelsk variant av samma fejktävling. Det inlägget postades 5 augusti på Facebook-sidan Happy Camper och har fått 162 000 interaktioner. Det lyder så här:

Ladies & Gentlemen here we go.. We are going to be giving this fantastic motorhome away to one of you. To win this all you have to do is make sure you have Shared then Commented ‘Thanks’ and Liked our page Happy Campers
All 3 MUST be completed successfully for your entry to count.*Winner announced: August 31st*

Facebook-sidan Happy Camper.

Eller så kan bilden hittas i ett inlägg på Facebook-sidan RVs & Campers där det påstås att den som än står bakom sidan har haft femton fullt fungerande husvagnar stående i lager sedan tre år tillbaka eftersom “deras ägare övergett dem” och nu vill personen bakom sidan skänka bort dem.

Inlägg på Facebook.

Med bildsökningen hittar man även den italienska sida där husbilen är till salu – för 71 120 euro, motsvarande ungefär 730 000 svenska kronor.

Kommentar på Facebook.

Den här sortens blufftävlingar kommer i vågor, där man kan förvänta sig att se fler ganska likartade inlägg få stor spridning på kort tid. Bedragarna startar nya Facebook-sidor och låtsas utlysa tävlingar med priser som husbilar, utemöbler eller badtunnor. Målet är nå ut till så många som möjligt för att så småningom nå ut med mer avancerade bedrägerier och samla in personuppgifter, till exempel genom att be “vinnare” att registrera sig.

Källkritikbyrån och tidigare Viralgranskaren har skrivit om de här blufftävlingarna i åratal och vi samlar här våra guider och artiklar i ämnet:

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

Dubbelkolla avsändaren – är det ett känt företag eller är sidan nystartad?
Undersök bilder – är bilden tagen från nätet?
Använd ditt sunda förnuft – är erbjudandet lite för bra för att vara sant? Då ska varningsklockan ringa.

► Kapade konton används som stödtrupper av bedragare
► Fejktävlingarna fortsätter – lockar med badtunnor och utemöbler
► Lockar med husbilar och minihus – men lotterierna är en bluff
► Fejktävling lockar med pyttesmå hus
► Ny blufftävling lockar med konstrottingmöbler

Och om du vill lära dig hur du söker på en bild så kan du använda dig av våra guider här:

► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Minglar kungen med hockeyspelare mitt i coronahösten?

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.