Granskning

Ny blufftävling lockar med konstrottingmöbler

21 May 2020  |  |

Bild på det påstådda priset.

En Facebook-sida som kallar sig Rattan Handelsträdgård påstår sig lotta ut trädgårdsmöbler, men det finns inga belägg för att det handlar om något annat än en bluff.

UPPDATERING 19 SEPTEMBER: Ännu en gång har det dykt upp en “tävling” med avsändaren Rattan Handelsträdgård. Vi bedömer att det är en blufftävling på samma sätt som de två tidigare tillfällena i juli och i maj. Läs gärna om Facebook-sidans tidigare aktivitet här nedan.

UPPDATERING 13 JULI: Facebook-sidan Rattan Handelsträdgård har lagt ut en ny “tävling”, även den med bilder lånade från nätet.

På kort tid har sidan med sitt inlägg lyckats få nära 14 000 interaktioner på Facebook. Men det finns ingen handelsträdgård eller något företag med det namnet i Sverige och sidan styrs av tre personer på Cypern.

Upplägget är klassiskt för blufftävlingar, alltså det finns inga egentagna bilder på priserna, inga uppgifter om arrangören eller något som skulle koppla sidan till någonting utanför Facebook. Det finns helt enkelt ingenting som talar för att det skulle röra sig om en verklig tävling.

Ändå har tusentals svenskar klickat och kommenterat – något som driver upp trafiken till Facebook-sidan.

Så här lyder inlägget:

Vi lottar ut en trädgårdsgrupp i rotting, till ett värde av 10.000 kr. 🏡

Så här deltar du:
✅ DeIα dettα inlägg
✅ SKRlV en kоmmentαr med “klar”

Bland alla deltagare kommer en vinnare att dras. Stängningsdatum för alla deltaganden är 2020-05-30 kl. 18:00. Öppet endast för svenska invånare, 18 år och äldre.

Facebook-sidan Rattan Handelsträdgård

Alla kommentarer, delningar och gilla-tummar påverkar Facebooks algoritmer och gör att blufftävlingen får ännu större synlighet för andra användare.

Guide: Så här granskar du en bild

Om man söker på bilderna så hittar man dem på andra håll på nätet och kommer till exempel till likadana “tävlingar” på Facebook-sidor på engelska.

Sökresultat i Google på bilderna som används i blufftävlingen – nu borttaget från Facebook.

Det går inte att avgöra om “tävlingarna” anordnas av samma personer, men bilden på möblerna är de samma och de har i stort sett samma upplägg.

En annan utlottning med samma bilder.

För bara två veckor sedan snurrade en annan mycket snarlik blufftävling runt på sociala medier – då handlade det om minihus på hjul. Då var Facebook-sidan nyskapad. I det här fallet så har visserligen sidan Rattan Handelsträdgård funnits sedan hösten 2019, men när man kollar dess bakgrund så har den bytt namn och startades som “Adventure Husbil”. Sin nya form som Rattan Handelsträdgård fick Facebook-sidan i tisdags – alldeles strax före “tävlingen” drogs igång.

Den här informationen kan du själv se om du går in under “Sidtransparens” på Facebook-sidor.

Facebook-sidans bakgrund.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.