Granskning

Nobelpristagares namn utnyttjat till falskt virusinlägg

14 May 2020  |  |

En nobelpristagare påstås anklaga Kina för att ha tillverkat corona-viruset – men citatet är påhittat.

Svensk delning av inlägget på Facebook från 2 maj.

Den japanska nobelpristagaren Tasuku Honjo hävdas ha sagt att corona-viruset inte kan ha uppstått naturligt eftersom smittan sprids i områden med olika temperaturer, men det stämmer inte. Han har heller inte arbetat i laboratoriet i Wuhan, vilket framgår av hans cv, eller sagt några av de saker som han påstås säga i ett inlägg som cirkulerat på Facebook.

På svenska har inlägget haft en del spridning, både som “delat och kopierat”-inlägg och som skärmdump. Så här lyder det:

Den japanska professorn i TV – fysiologi eller medicin, professor Dr Tasuku Honjo, orsakade en sensation idag i media genom att säga att koronaviruset inte är naturligt, om det är naturligt skulle det inte att ha påverkat hela världen så. För beroende på naturen är temperaturen olika i olika länder, om det var naturligt skulle det bara ha drabbat länder med samma temperatur som Kina. Istället sprids det till ett land som Schweiz, på samma sätt som det sprider sig till ökenområden. Om det var naturligt skulle det ha spridit sig på kalla platser, men skulle ha dött på heta ställen. Jag har gjort 40 års forskning om djur och virus. Det är inte naturligt. Det tillverkas och viruset är helt konstgjord. Jag har arbetat i fyra år i Wuhan-laboratoriet i Kina. Jag känner all personal på detta laboratorium. Jag ringde dem alla efter Corona-olyckan. men alla deras telefoner har varit döda i tre månader. Det inses nu att alla dessa laboratorietekniker är döda. Baserat på all min kunskap och forskning hittills kan jag säga detta med 100% förtroende för att Corona inte är naturlig. Det kom inte från fladdermöss. Kina gjorde det. Om det jag säger idag visar sig vara falskt nu eller till och med efter att jag dör, kan regeringen dra tillbaka mitt Nobelpris. Men Kina ljuger och denna sanning kommer en dag att avslöjas för alla. https://en.m.wikipedia.org/wiki/Tasuku_Honjo SNÄLLA SÄND VIDARE TILL VI BLIR MÅNGA SÅ ATT DE SOM HAR SKULDEN MÅSTE BETALA DET SOM HÄNDER OSS ALLA !!!

Spritt inlägg på Facebook

Inlägget är mer spritt i sin engelskspråkiga version och det finns även en variant som inleds så här: “It’s as damning an indictment as it could be stretched to. China is accused of inventing the Coronavirus in its Wuhan laboratory with whatever intent that might have prompted the venture.”.

Facebook-inlägg från 27 april.

I en intervju den 10 april med den japanska affärssajten Nikkei Asian Review så säger Tasuku Honjo att viruset har sitt ursprung i Kina, men ingenting om att det skulle vara “man-made” som det påstås i det virala inlägget.

Men man behöver faktiskt inte gå särskilt långt i sitt googlande när det gäller de här citaten – professor Tasuku Honjo har nämligen dementerat det hela själv. Han är mycket ledsen över att hans namn använts för att sprida villfarelser och har bemött detta offentligt.

“I kölvattnet av all smärta, de ekonomiska skador och det lidande utan dess like som orsakats av covid-19-pandemin så är jag väldigt nedslagen av att mitt och Kyoto-universitetets namn använts för att sprida falska anklagelser och felaktig information”, skriver han på universitetets hemsida.

Ett möjligt ursprung för felaktigheterna har sparats av den amerikanska faktagranskartjänsten Snopes och det är ett falskt Twitter-konto med namnet @TasukuHonjo. 24 april twittrade det: “Jag vet inte i vilket syfte corona-viruset tillverkats, men jag kan definitivt säga att det är skapat av människan.” Enligt professor Tasuku Honjo är det här inte hans konto eller citat – och nu är kontot också nedtaget.

Tweeten med falsk-markering gjord av Snopes.

Att covid-19-viruset skulle vara skapat i ett laboratorium har det inte lagts fram några belägg för hittills. Forskarvärlden är däremot öppen med de många belägg som styrker att viruset skulle komma från naturen.

USA:s president Donald Trump påstod i slutet på april att han sett bevis för att viruset hade sitt ursprung i ett laboratorium i Wuhan, men några sådana har ännu inte lagts fram och den egna underrättelsetjänsten har gått ut med ett klargörande uttalande där de skriver: “Underrättelsetjänsten instämmer med den breda vetenskapliga konsensusen att covid-19-viruset inte är tillverkat av människor eller genetiskt modifierat”.

Det är inte heller första gången som det sprids påståenden om att viruset bara skulle drabba länder med vissa sorters klimat. Världshälsoorganisationen WHO har lagt upp detta påstående till sin så kallade mythbuster-sida och klargör där att viruset kan spridas i alla områden i världen.

Från WHO:s mythbuster-sida.

Att viruset enkelt skulle kunna neutraliseras av värme är en annan envis vanföreställning. Det fanns till exempel med i det virala kedjebrevet från den italienska läkaren Lidia Rotha, som Källkritikbyrån skrev om i början av mars.

Förutom de många felaktigheter som inlägget innehöll så var även avsändaren fel. Det finns en doktor Lidia Rota Vender, men hon är ordförande för en italiensk organisation som jobbar med hjärt- och kärlsjukdomar och den organisationen har lagt upp kedjebrevet på sin sajt. På det sättet har hennes namn smugit sig in i det virala inlägget och fortsatt att ge tyngd åt det.

Från WHO:s mythbuster-sida.

Att använda kända eller i alla fall existerande personer för att lägga tyngd bakom orden är vanligt förekommande när det gäller all form av informationsspridning – och det fungerar så klart även när det gäller falska budskap.

Det kan vara en förklaring till att nätrykten ofta innehåller en ibland lite märkligt ditplacerad person. Ibland är det en högt uppsatt eller kunnig person – en läkare, en forskare – som vi skulle tro kan inneha den här kunskapen och ibland är det bara så enkelt som en städare som råkade höra någonting – en rimlig förklaring till att personen kan besitta en sån insiderinformation.

Den här frågan tar vi upp i första avsnittet i UR-serien Källkoll Corona som handlar om ryktesspridning och sedan igen i avsnitt tre som handlar om när rykten ändå visar sig vara sanna:

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.