Granskning

Nej, SVT har inte klippt bort Prosit från Kalles jul

7 December 2020  |  |

Kalles jul på tv är svenskarnas käraste jultradition – och tydligen inget man skämtar om. “Jag ville se vad som skulle hända”, säger mannen bakom Prosit-skämtet.

En artikel som påstår att SVT ska ta bort dvärgen Prosit ur Kalle på julafton har snurrat runt i sociala medier under måndagen. Skälet? Hans nysningar är ett känsligt ämne i dessa pandemitider.

Så här står det:

SVT KLIPPER BORT PROSIT FRÅN KALLES JUL
SVT har i dagarna tagit beslutet att klippa bort karaktären Prosit från inslaget med Snövit, i Kalle Ankas jul. Anledningen är att nysningar i dagsläget är väldigt känsligt och triggande för många människor. Vi försökte förhandla med Disney om att redigera in ett munskydd på Prosit, men utan framgång, enligt pressansvarig på SVT, Munther Göök

– Jag la in den där sista meningen för att det skulle bli lite tydligare, men folk läser tydligen inte alltid så långt, säger komikern Tobbe Ström, som ligger bakom inlägget.

Tobbe Ström ville se vad som hände om han la ut påståendet i sociala medier. Det kombinerade den för julen traditionella upprördheten över att allt inte är exakt som det brukar – och den rådande pandemin.

– Folk gillar att bli upprörda och det här hade krävt en enkel googling för att se att det inte var sant.

Han tog en skärmdump av en Aftonbladet-artikel och bytte ut texten i artikeln. För att signera sitt verk skrev han dit @tobbestrom i övre högra hörnet.

Sen la han ut det på sina egna sidor på Facebook, Twitter och Instagram.

– Men jag gjorde liksom inget mer än så, folk började dela det därifrån.

Av de stora skaror som delat bilden är det många som sprider den som ett skämt, men inte alla. “Vi får snart inte fira jul”, skriver en person.

En annan skriver så här: “Men jisses 😱 alltså på riktigt, är ju en tecknad figur/ serie att nysa är ju en helt naturlig sak att göra å sett i filmer där folk nyser, ska de ta bort de scenerna med”.

Kommentar på Facebook.

Det är en pingismatch mellan människor som till synes går på skämtet, och de som skrattar åt de som gått på skämtet.

Kommentar på Facebook.

Bilden har börjat leva sitt eget liv på nätet och i trådar där Tobbe själv meddelat att han låg bakom bilden kunde människor fortfarande undra vad det var frågan om. På Twitter upplyste en person Tobbe om att det han delat faktiskt var falskt. “Är du säker?”, frågade han tillbaka.

Kommentar på Twitter.

– Ibland läggs det så mycket energi på småsaker och det är klart att om det här vore sant så hade jag också tyckt att det vore löjligt, men jag skulle nog inte bli så här upprörd över det, som en del verkar bli. Det är en gliring till det här som händer varje jul, säger han när Källkritikbyrån hör av sig på måndagseftermiddagen.

Samtidigt tycker han inte att man ska vara för hård mot de som går på skämtet.

– Nej, jag skulle aldrig säga att folk är dumma som går på nåt, jag har också gått på saker och då får man skratta åt sig själv. Man kan väl se det som en tankeställare, att man ska lägga några sekunder på att kolla upp det i stället.

Källkritikbyrån är inte till för att granska satir, men det finns en pedagogisk poäng med att då och då skildra hur det går till när trollningar och skämt som en del personer verkar gå på får stort genomslag.

► Källkritikbyråns sommarskola: Satirsidor och konsten att kolla en sajt innan man rasar

Ett liknande påstående fick spridning för två veckor sedan. Där var påståendet att Kalles jul fick ställas in på grund av att människor skulle sitta så nära varandra i tv-sofforna.

► LÄS MER: Nej, Kalles jul är inte inställd i år heller

Den artikeln innehåller en lite skola i hur man söker information i sökmotorer, så om du sett någon som fallit pladask för denna bluff så skicka dem gärna vår väg! Vi har även tips om bra saker att tänka på när det gäller bluffar på nätet i vår online-föreläsning Källkoll:

Vill du ha mer tips på hur du själv kan kolla upp saker så kika bland våra guider.

Du är också varmt välkommen att tipsa oss om du ser något som du undrar över!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.