Granskning

Nej, siffran 8 avslöjar inte att produkten är genmodifierad

26 May 2023  |  |

Oro för genmodifierad mat används av viralsajter för att locka till läsning – men oron är obefogad och siffran 8 visar inte heller om produkten är en genetiskt modifierad organism (GMO).

I maj försökte viralsajten Mediariket få snurr på en gammal felaktig nyhet med rubriken “Om du ser en vara med en etikett som börjar med 8, köp inte den: Det här är vad siffran innebär”. I artikeln påstås att man kan utläsa av så kallade PLU-koden på etiketten till en frukt eller grönsak huruvida den är genmodifierad.

PLU är ett system för att identifiera frukt och grönsaker inom handeln.

Så här står det i artikeln:

Om det finns 5 siffror på varan och den första är 8 så innebär det att produkten är genmodifierad.

Ur Mediarikets text
Ur artikeln på Mediarikets sajt.

Artikeln publicerades i augusti 2020, men viralsajten har publicerat den ett tiotal gånger i olika Facebook-grupper sedan dess.

Spridningen sedd med hjälp av verktyget Crowdtangle.

Samma påståenden har spridits förr och granskats av internationella faktagranskare som Snopes och nyhetsbyrån AFP. Även vi har tidigare granskat påståendet med Viralgranskaren 2016 efter en publicering på viralsajterna Viralking och Tittapavideon.se.

Publicering på Facebook av en artikel med påståendet 2017.

Siffermärkningen av frukt och grönsaker sker enligt en internationell standard och kallas för PLU (price lookup). Det är till för att underlätta översikt över till exempel lagersaldo för butikerna. Leverantörerna förser produkterna maskinellt med klisterlappar och visar saker som vilket företag som producerat dem och om de är organiska.

Det som inte kan avgöras genom att titta på siffrorna på klisterlappen är huruvida den är en genetiskt modifierad organism. Det var ett tag tänkt att den första siffran (av fem) skulle ha visat detta, men det beslutades att man i stället skulle använda förledet 8 (83 000–84 999) till att göra plats för fler produkter.

Vad gäller för GMO?

GMO-produkter måste märkas och det krävs tillstånd för all slags hantering av GMO, enligt Jordbruksverket. I Europa odlas bara en kommersiell produkt som är genmodifierad och det är ett majsslag i Spanien som är resistent mot vissa insekter.

GMO-debatten har gått högt under åren och oron har gällt alltifrån att det skulle vara farligt att äta sådan mat till att de modifierade organismerna ska tränga ut de naturliga och störa balansen i naturen.

Det här har resulterat i hårda regler kring GMO, men att äta godkända produkter är inte farligt.

► LÄS MER: Konsten att undvika ohederliga rubriker

I fjol publicerades en intervju i Vetenskapsradions program Forskarliv med Marie Nyman, genteknikutvecklingsexpert och chef på Gentekniknämnden, där hon får frågan om det finns något vetenskapligt stöd för att GMO skulle vara farligt.

– Nej, det finns faktiskt inget sånt. Det har kommit artiklar där man har påstått saker, men som sedan visat sig vara helt felaktiga.

Sammantaget: Påståendet i artikeln från viralsajter som Mediariket är lika felaktig förr som nu och det är troligt att personerna som driver sajten upptäckte det eftersom de senare drog tillbaka sina inlägg i de Facebook-grupper som man driver.

Viralsajter lever i dag en tynande tillvaro, men hade en storhetstid för runt tio år sedan. Du kan läsa mer om hur de funkade och om personerna bakom sajterna i vårt utdrag från Viralgranskarens handbok här!

► LÄS MER: Stroke-mejl från 2004 går igen på svenska viralsajter


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!