Granskning
Nej, meteorologerna har inte bytt sätt att mäta temperatur
6 May 2024 | Åsa Larsson |
Nu har man börjat mäta temperaturer i marknivå i stället för på 2 meters höjd, står att läsa i en insändare som nu sprids i sociala medier. Men påståendet stämmer inte – temperaturen mäts precis som förut.
Insändaren publicerades i somras i tidningen Nerikes allehanda. Den har spridits i omgångar och gör nu en ny vända.
Så här står det i insändartexten:
Nerikes Allehanda 230722
Nytt sätt mäta temperaturen
Insändare i Nerikes allehanda 22 juli 2023
Nu har man börjat mäta temperaturer i marknivå istället för på 2 meters höjd. På marken är det ofta 20 grader varmare. Enligt en seriös meteorolog på TV4 är temperaturerna i Medelhavsområdet helt normala för årstiden. Hon tog också avstånd från att börja mäta temperaturer i marknivå.
Heder åt människor med civilkurage. Skam åt dem som skrämmer människor med oseriösa och falska uppgifter.
En del sprider budskapet som stöd för sin misstro mot klimatvetenskapen.
“Jag har läst tidigare om de olika opålitliga metoder som man använder för att “bevisa” den “globala uppvärmningen”. Termometrar på platser där det är varmare, som i detta fall på marknivå med mera”, skriver en person som delat ett inlägg med bilden på Facebook.
“Vill man skapa panik om global uppvärmning gör man så här”, skriver en annan.
Men, påståendet stämmer inte.
– Det har inte skett några som helst förändringar av sättet att mäta lufttemperatur runt om i världen, säger Sverker Hellström, meteorolog på Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut (SMHI).
Lufttemperatur mäts fortfarande enligt internationella rekommendationer på en och en halv till två meters höjd med termometrar som är skyddade mot solstrålning, berättar Hellström.
Här kan du läsa om hur det går till i detalj och för den som vill fördjupa sig i svårigheterna kring mätningar så har Per Stenborg, meteorolog på SVT Väder, skrivit om sina upplevelser av människors upprörda reaktioner på väderleksrapporter här.
Så här kommenterar Stenborg insändarskribentens påstående om att det ofta skulle vara 20 grader varmare på marken.
– Om man mäter temperatur där en svartmålad husvägg möter nyasfalterad mark i ett solbelyst hörn av en innergård en solig och stilla sommardag tror jag det är helt rimligt att kunna uppnå ett 20 grader högre värde än faktisk lufttemperatur i “fria atmosfären”. Men inte “ofta” som insändaren skriver, för det kräver speciella förutsättningar, så “möjligt” hade varit ett mer korrekt ordval. Om man sedan låter mätaren i sig utsättas för direkt solstrålning kan man få ett ännu högre mätvärde. Men vad är det man mäter då? Inte lufttemperatur i alla fall.
Vid ytan och i luften
– Det finns två temperaturer vid ytan: “surface air temperature” och “surface temperature”. Den ena mäter luftens temperatur och görs globalt över land, helst på två meters höjd men även på något lägre höjd är okej. Hur omgivningen ska se ut är också reglerat så att det verkligen är luftens temperatur man mäter, säger Gunilla Svensson, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.
– Den andra är något helt annat och den kan, beroende på årstid och väderläge, vara både mycket varmare och kallare än luften. Tänk på en asfalterad yta en varm sommardag eller en sjö en höstnatt.
Hur kommer det sig att den här sortens feluppfattningar får spridning?
– När det gäller klimat och dess förändring så finns det ju tyvärr de som av någon anledning inte accepterar de fakta som forskarna presenterar. De griper varje halmstrå och försöker bygga hus av dem. Det verkar bland dem också finnas en uppfattning att det finns klimatforskare som medvetet väljer att presentera vinklade resultat för att förstärka sitt budskap, något som trovärdiga forskare absolut inte gör, säger Gunilla Svensson vid Stockholms universitet.
För att hitta kvalitetsgranskade data tipsar hon om den meteorologiska världsorganisationen WMO och EU:s klimattjänst Copernicus.
Liknande påståenden cirkulerade i fjol då den europeiska rymdorganisationen Esa publicerat en rapport i samband med en värmebölja. Till rapporten publicerade man även satellitdata om temperaturen vid marknivå i Europa, i tillägg till de vanliga mätningarna på 2 meters höjd.
En twittrare hävdade då att Esa velat få temperaturen att verka högre genom att välja marktemperatur i stället för lufttemperatur. Inlägget gjordes samma dag som insändaren i NA publicerades – 22 juli 2023 – och har hittills visats 1,8 miljoner gånger.
– Man hade illustrerat hur man med hög geografisk upplösning kunde registrera skillnader i temperatur vid markytan. European space agency (Esa) var tydliga i artikeln att det handlade om just ytans temperatur och inte den lufttemperatur som officiellt rapporteras. Men möjligen hade man kunnat haft något bättre medial fingertoppskänsla och förstått att det lätt kan plockas upp och förvanskas i önskad riktning, säger Sverker Hellström på SMHI.
Esa gick ut med ett förtydligande på grund av de missuppfattningar som kom att spridas på nätet.
– Flera klimatförändringsförnekare gjorde falska påståenden om att organisationen hade ersatt luftmätningar med mätningar vid marknivå för att överdriva följderna av värmeböljan. Det här är uppenbart osant, kommenterade Bob Ward, klimatforskare vid Grantham Institute, till den brittiska tidningen The Guardian.
Under samma period spreds även felaktiga påståenden om att nya bedrägliga färgskalor används i samband med väderpresentationer i tv.
Skärmdumpade insändare
Det är vanligt att bilder av texter sprids utan länk till källan. Då är det viktigt att försöka hitta orginalpubliceringen för att se om texten förvanskats eller om den är tagen ur ett sammanhang som ställer den i ett annat ljus.
I det här fallet hittar vi insändaren i arkiv, men inte genom att söka efter den på nätet.
Anders Nilsson, chefredaktör på Nerikes allehanda, berättar för Källkritikbyrån att man bestämt sig för att inte publicera den här typen av material mer.
– Den här insändaren publicerades i NA förra sommaren. Jag var inte utgivare då men den skulle i mitt tycke aldrig publicerats. Jag känner till avsändaren som är en klimatkrisförnekare. Det är just den här typen av innehåll som får spridning som gjort att vi tagit avstånd från klimatkrisförnekare.
I början av mars publicerade Nilsson en krönika där han meddelade att tidningen inte längre skulle ta in opinionstexter från klimatförnekare.
– NA har varit tolerant länge mot alla som förnekar att vi har en klimatkris. Vi, liksom de flesta medier, har upplåtit plats åt dessa klimatförnekare på insändar- och debattsidor. Allt för att alla ska kunna få tycka i de flesta frågor. Men NA tar sedan en tid inte längre in debattartiklar eller insändare från dem som förnekar klimatkrisen. Vi jämställer deras inlägg med fake news.
Enligt Nilsson har tidningen fått en del klagomål men desto mer beröm för sitt ställningstagande.
Sammantaget: världens meteorologer har inte bytt sätt att mäta temperatur utan det görs enligt uppställda regler.
LÄS MER:
► Nej, de här väderkartorna är inte ett bevis för “klimathysteri”
Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!