Granskning

Nej, Kalles jul är inte inställd i år heller

23 November 2020  |  |

Ett påstående om det inte blir någon Kalle Anka på julafton på grund av corona har fått spridning i helgen – men det stämmer inte.

Inlägg med bilden på Facebook.

Ingen Kalle Anka på julafton i år – “Vi vet att många samlas runt tv:n då”. Så lyder rubriken till vad som ser ut att vara en artikel.

– Vi vet att många samlas och sitter tätt i sofforna under programmet. Det vill vi undvika, säger smittskyddsforskaren Ola Intraboz Lundstedt, enligt artikeln.

Den har delats i formen av en skärmdumpad bild i sociala medier. I den påstådda artikeln tas smittspridningen upp som ett skäl till att Sveriges kanske allra starkaste jultradition skulle ställas in.

Men skärmdumpen har ingen motsvarighet i verkligheten.

SVT har redan för en vecka sedan tillkännagivit att programmet “Kalle Anka och hans vänner önskar God Jul” kommer att sändas som vanligt klockan 15 på julafton.

Bilden delades en del under den gångna helgen, men främst av människor som tog den som ett skämt.

Kommentar från en av de Facebook-användare som delade bilden.

Det är inte så många som tagit bilden på allvar, men ett par oroade själar återfanns dock i kommentarsfälten. “Nu går det väl ändå lite väl långt”, skriver en.

Kommentarer till bilden på Facebook.

Andra skriver “stämmer det här?”.

Kommentar på Twitter.

Bilden får ses som en bra övning i att googla sig fram till om påståenden stämmer eller inte. I bilden ser man till exempel två namn. Om de är tillräckligt ovanliga så kan du pröva att söka på dem – använd citationstecken för att söka på just de namnen.

Prövade du att söka på de två namnen i den här artikeln – alltså smittskyddsforskaren eller artikelförfattaren – i en sökmotor så fick du följande svar: Inga resultat hittades för vare sig “Ola Intraboz Lundstedt” eller “Josefine Allar Sundström”.

Du kan utgå från att en forskare eller en skribent har sökträffar. Och detsamma gäller för texten. Om du väljer någon del av en mening och avgränsar den med citationstecken så bör du få träffar på nätet.

Vill du ha mer tips på hur du själv kan kolla upp saker så kika bland våra guider.

Det finns en tradition inför julen att bråka om jultraditioner, något som vi skrivit många artiklar om med Viralgranskaren i tidningen Metro. Vi drar härmed igång julsäsongen 2020 och du är varmt välkommen att tipsa oss om du ser något som du undrar över!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.