Granskning

Nej, Jimmie Åkesson vill inte tipsa om en AI-app som kan göra dig rik

25 April 2024  |  |

SD:s partiledare Jimmie Åkesson är den senaste i raden av svenska offentliga personer och kändisar som utnyttjas i bedrägerier på Facebook.

I en Facebook-annons hävdas att Jimmie Åkesson är inblandad i någon form av skandal. Påståendet sprids ihop med bilder där SD-ledaren ser blåslagen ut, men bilderna är fejkade och annonsen är en del av samma AI-drivna nätverk av bluffannonser som Källkritikbyrån skrivit om tidigare.

Så här ser annonsen ut:

Bluffannons på Facebook.

Annonsen leder till en fejkad kopia av tidningen Aftonbladets sajt (med adressen “dagensnyhete.com”) där Jimmie Åkesson kallas för “Okesson” och påstås komma med investeringstips till Aftonbladets politiska redaktör Anders Lindberg.

I dag finns allt du behöver på internet för att bli rik utan att ens behöva lämna soffan, påstås SD-ledaren ha sagt.

Anders Lindberg: “Så du påstår att vem som helst kan tjäna pengar som du? Jag tror inte på det…”

Det var tydligt att Jimmy Åkesson blev arg efter den här frasen. Han började argumentera med programledaren och av misstag avslöjade sin hemlighet som gör honom rik.

Jimmy Åkesson: “Tror ni inte på mig? Ge mig 3000 kr, och med plattformen Immediate Edge kommer jag att tjäna en miljon på 12-15 veckor!”

Anders Lindberg: “Jag har hört att det finns programvara som använder artificiell intelligens för att handla med kryptovalutor. Nu vet alla våra tittare också vad det heter.”

Utdrag ur bluffartikeln
Den fejkade Aftonbladet-sidan.

Investeringsappen som bedragarna tipsar om är även den en bluff, där människor luras på sina pengar. Sajten 404 Media testade att gå med i bluffen och uppmanades då inne i stängda forum att själva investera pengar.

Facebook-sidan som lagt upp annonserna är bara en av många – på plattformen sprids enorma mängder med likartade annonser på ett stort antal språk.

Källkritikbyrån har rapporterat om bluffarna och våra danska faktagranskarkollegor Tjekdet har nyligen gjort en stor genomgång som visade att Meta, som bland annat äger Facebook och Instagram, tjänar stora pengar på bluffannonserna.

Meta har länge fått kritik för undlåtenhet att stoppa kändisbluffannonser. Många kändisar har försökt att nå Meta i frågan, men utan att ha fått hjälp och TV4 har rapporterat om att över 500 personer stämt Facebook Sweden för att inte göra nog mot bedrägerierna.

Du kan själv kontrollera vad en Facebook-sida har lagt upp för annonser genom att använda Facebooks annonsbibliotek. I den här guiden lär vi dig hur du gör det!

Bluffannons på Facebook.

LÄS MER:
► Guide: Så kollar du upp en bluffannons på Facebook
► Birgitta föll för Lidl-bluffen: Jag blev så arg på mig själv
► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Stora listan över bedragarnas metoder på Facebook

Notering; Källkritikbyrån samarbetar med Facebook som tredjepartsfaktagranskare. Det innebär att du kan komma att se våra granskningar i anslutning till bilder eller inlägg på plattformen, men samarbetet gäller faktagranskning och inte moderering. Vi kommer alltså inte att kunna hjälpa dig som blivit hackad eller drabbad av bluffar, annat än att vi belyser frågan genom att skriva artiklar om det, på samma sätt som andra medier som rapporterar om hackare och bedrägerier på Facebook. Vill du veta mer om samarbetet så läs här.


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!