Granskning

Nej, hållbarhetsgrodan betyder inte att varan innehåller insekter

3 May 2024  |  |

På nätet sprids konspirationsteorier om en miljöcertifiering med en groda som symbol. Grodan påstås visa att produkten innehåller allt från GMO till insekter, något som inte stämmer.

Foto: Skärmdump/Facebook

På kaffepaket och choklad kan man ibland se en liten groda, en hållbarhetsmärkning som utfärdas av den internationella organisationen Rainforest alliance. I kriterierna för att få ha grodmärkningen ingår att produkterna ska odlas på ett för miljön och de inblandade arbetarna hållbart sätt.

Reklam för Rainforest alliance.

Men, på nätet påstås grodan betyda något helt annat.

“Den här grodan är inte din vän. De här chokladkakorna innehåller mjöl med insekter”, skrev en kvinna i en Facebook-grupp förra veckan och lade upp en bild på grodmärkningen.

Inlägg på Facebook 27 april.

Gruppen “Insektsfria matproducenter!!!” har över 7 500 medlemmar. Några av dem undrar vad det är för kakor och ber henne lägga upp bild på hela förpackningen. Någon annan svarar att det är kexchoklad det handlar om.

Kommentar på Facebook.

I kommentarsfältet spekulerar människor om fler saker som grodan kan innebära. Genmodifierade grödor, mångmiljardären Bill Gates, gifter och bekämpningsmedel tas upp. En person säger att den hört att Bill Gates “sprutar ett gift på det han odlar som gör att hangrodor till hongrodor”.

De här funderingarna har under året dykt upp i flera Facebook-grupper som handlar om insekter som livsmedel.

Kommentar på Facebook.

Påståenden sprids även på Tiktok och har granskats av faktagranskare runtom i världen.

En av granskningarna från nyhetsbyrån AFP.

I Sverige tog en känd konspirationstroende Youtuber upp grodsymbolen i höstas i en video med rubriken “Grodan; är Bill Gates i farten?”. Den har hittills fått nära 8 000 visningar på Youtube.

Kvinnan pratade i videon om att Bill Gates skulle kontrollera jordens matförsörjning och därmed kunde “dra in den när som helst”. Hon hävdar att Gates velat “gallra ut i mänskligheten” genom vaccinsprutorna på covid-19, något som inte stämmer.

Youtube-film från oktober 2023.

Kvinnan sade i videon att Rainforest alliance-märkta produkter besprutas med bekämpningsmedlet atrazin och tog även upp påståendet att hangrodor skulle bli hongrodor av detta.

“Till och med på grodnivå vill de ha någon trans-community”, sade kvinnan i videon.

Men, ingenstans läggs det fram några belägg eller stöd för påståendena. Vi går igenom dem ett i taget.

Skärmdump från konversation utlagd på Facebook.

Bill Gates

Äger eller driver Bill Gates den ideella organisationen Rainforest alliance? Nej, men hans välgörenhetsorganisation har skänkt pengar till organisationen 2007–2011, vilket framgår på Bill & Melinda Gates Foundations sajt.

Bill Gates har skänkt pengar till ett väldigt stort antal organisationer och Rainforest alliance har i sin tur fått donationer från många olika håll, bland annat det svenska möbelvaruhuset Ikea, men finansieras till största del av sitt certifieringssystem.

Kommentar på Facebook.

Bill Gates är en vanligt förekommande figur i konspirationsteorier där han framställs ha en ond agenda med allt från sina satsningar på vacciner till donationer till världshälsoorganisationen WHO.

Insekter

Innehåller produkter med grodan insekter? Svaret är nej, om det inte står i innehållsförteckningen.

Rykten om insekter i mat har snurrat på nätet i flera år. I fjol skrev Källkritikbyrån om ett par av dessa.

Foto: Skärmdump/Ica/Facebook

Vad gäller? Sedan några år tillbaka är det tillåtet inom hela EU att använda insekter som mat. Det gäller dock bara vissa arter, och det måste framgå tydligt på produktens förpackning att den innehåller insekter. Samma regler gäller alla livsmedel som säljs på marknaden.

Ingredienser som finns i ett livsmedel ska listas i innehållsförteckningen, och den ingrediens som förekommer i störst mängd viktmässigt ska stå först. Därefter presenteras övriga ingredienser i en fallande mängdordning. Om insektsarter ingår i livsmedlet så måste namnet på den aktuella insekten skrivas ut på svenska, enligt Livsmedelsverket. Det latinska namnet kan stå med som tillägg, men får alltså inte stå som enda förklaring.

Dessa sex insektsarter får säljas som livsmedel:

  • Mjölmask
  • Hussyrsa
  • Europeisk vandringsgräshoppa
  • Buffalolarv
  • Honungsbi, drönarpuppa
  • Svart soldatfluga

I de produkter som människor tar upp i kommentarsfältet ingår ingen av dessa.

Kommentar på Facebook.

Samma sorts påståenden har spridits om chokladkakan Kitkat i Sydkorea, då att grodan skulle visa att produkten innehöll insekter och maskar, vilket inte heller var sant.

LÄS MER:
► Nej, insekter får inte säljas som mat utan att det står på förpackningen

GMO

Betyder grodan att produkterna är genmodifierade? Nej, tvärtom. En talesperson för Rainforest alliance i Europa berättade för nyhetsbyrån AFP i fjol att det ingår i organisationens grundkrav att grödan som ska certifieras inte är genetiskt modifierad.

GMO-produkter i allmänhet måste märkas och det krävs tillstånd för all slags hantering av GMO, enligt Jordbruksverket. I Europa odlas bara en kommersiell produkt som är genmodifierad och det är ett majsslag som är resistent mot vissa insekter.

Kommentar på Facebook.

GMO-debatten har gått högt under åren och oron har gällt alltifrån att det skulle vara farligt att äta sådan mat till att de modifierade organismerna ska tränga ut de naturliga växterna och störa balansen i naturen.

Det här har resulterat i hårda regler kring GMO, men att äta godkända produkter är inte farligt.

LÄS MER:
► Nej, siffran 8 avslöjar inte att produkten är genmodifierad

Gifter då?

Bekämpningsmedlet atrazin, som nämns i diskussionerna, är förbjudet i EU och är alltså inte en del av de produkter som du ser på butikshyllan som har grodmärkningen. Rainforest alliance tillåter inte bruket av atrazin och det finns inte heller med på deras lista över undantag som kan göras när det gäller olika bekämpningsmedel.

Det här med hangrodor som blir hongrodor då? Det har varit kontroverser kring studierna om atrazinets effekter, som man kan läsa mer om i den här artikeln i den vetenskapliga tidskriften Environmental toxicology and chemistry.

LÄS MER:
► Här är sanningen bakom uttrycken i vaccindebatten

Rainforest alliance groda

Inte ens den grodan själv är rätt tolkad i kommentarsfälten. Den stiliserade grodan har av några påståtts föreställa den mycket giftiga pilgiftsgrodan, men är i själva verket en ofarlig rödögd bladgroda.

Meme från Pinterest.

Märkningen är inget som företag skäms över utan är avsedd för att visas upp och många svenska företag ingår i olika sorters samarbeten med Rainforest alliance, till exempel Cloetta som deltar i ett pilotprojekt “för att testa ett verktyg som ska underlätta för företag att betala ersättning direkt till kakaoodlarna”.

I fjol skrev Cloetta på Linkedin om att man nu har Rainforest alliance certifiering på sin choklad:

The little frog on our packaging means that we are working with farmers that grow cocoa more sustainably, creating a better future for people and nature.
#FollowTheFrog #Cloetta #sustainability #Rainforestalliance

Utdrag ur inlägg på Linkedin

Så här skriver kaffemärket Zoega om Rainforest alliance där de listar sina certifieringar:

En oberoende märkning med fokus på att bevara den biologiska mångfalden, hållbara odlingsmetoder och odlarnas försörjningsmöjligheter och villkor. 

Från Zoegas sajt

Sammantaget: En rättvise- och hållbarhetsmärkning har grundlöst påståtts signalera att produkten innehåller allt från insekter till genmanipulerade grödor. Inga bevis har presenterats men påståendena tas ändå som sanningar i grupper på Facebook och i videor på Tiktok.

En påminnelse: Det ligger på den som påstår något att komma med stöd för det. Det här tar vi upp i den här föreläsningen där vi pratar bland annat om vikten av att det du publicerar är sant och relevant – och att det inte skadar någon.

Läs fler granskningar här:

► Konspirationsteori om ledartext sprids efter attacken i Gubbängen
► Rysk propagandasida startad i Sverige – så ser den ut
► Kronprinsessan Victoria utnyttjas i AI-bluff – som Meta tjänar på


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!