Granskning

Nej, hackare förolämpar inte dina Facebook-vänner – det är ett kedjebrev

14 November 2022  |  |

Just nu sprids en varning om att hackare ska ta över Facebook-konton och skicka förolämpningar till människors vänner – men det handlar om ett gammalt och felaktigt kedjebrev.

Foto: Pixabay

Så här står det, ofta inlett med sex arga emojis:

Tydligen har någon hittat ett annat sätt att såra och förolämpa människor utan anledning . Lystring allihop.

Det finns en ny hacker på Facebook som lägger upp en sårande mening från dig i dina kontakters kommentarer . Det är väldigt sårande och ser ut som att du skrev det . Du kan inte se det, men dina kontakter kan . Denna situation kan leda till många missförstånd .

Jag vill säga till alla mina kontakter att om ni får ett kränkande eller olämpligt svar från mig så är det inte jag… Du måste berätta för mig om detta händer!
Tack så mycket!

Du kan kopiera och klistra in . Ju fortare han eller hon blockeras, desto fortare blir vi av med den där hackaren..

Utdrag ur kedjebrevet

Men det här är alltså en inkorrekt varning som har många år på nacken.

Hackare – som absolut finns och gärna kapar konton från oförsiktiga på Facebook – kan inte trolla. Det går inte bara att ta över ett konto med viljekraft och om en hackare använder ditt konto för att skriva saker till dina kontakter så kommer det inte vara osynligt för dig.

Det kan verka förvirrande att vi faktagranskare i ena stunden skriver om kapade eller hackade konton och farorna med det – och i andra stunden skriver att varningar om hackare inte stämmer. Men det ena handlar om brotten och oredan som verkliga hackare ställer till med, och det andra är verkningslösa, utdaterade, och i många fall helt orealistiska, varningar i kedjebrevsform.

Av alla saker hackare kan göra så är att förolämpa dina Facebook-kompisar antagligen väldigt långt ner på listan – vi kan gå så långt som att säga att det är ett obefintligt problem.

– Att allmänt köra runt som en gödselspridare och ta Petra i 7B:s Facebook-konto för att skriva att hennes kompis är dum i huvudet – nej, kanske inte, va?, sade it-säkerhetsexperten Jakob Schlyter till oss på Viralgranskaren 2015 om saken.

Just nu har varningen ett uppsving och delas friskt på Facebook – av människor som inte verkar uppmärksamma dess långa historia.

Så här ser det ut när man söker på orden i kedjebrevet på Facebook:

I minst ett decennium har samma varning spridits, med små förändringar i texten över tid, som en slags visklek. Det blir ofta lite obegripligt i slutet av viskleken – ett exempel är besynnerlig svenska som uttrycket att hackaren ska ge dig “en sårande mening”. Tidigare stod det även att “det finns en ny hacka på Facebook”, men nu verkar det översättningsfelet ha försvunnit.

Varningen på Facebook 2021.

Orden har blivit översatta och förvrängda med tiden. Så här såg kedjebrevet ut för fem år sedan:

Observera! Varning alla! Nya hackare på facebook skriver verkligen förolämpande och kränkande texter och videor som länkar till ditt namn. Det är riktigt otäckt och det ser ut att komma från dig. Du kan inte se det, men dina vänner kommer att se. En konsekvens av det kan vara att du kommer att tas bort från dina vänners lista. Jag vill bara säga, om du får något från mig, och det är kränkande, skadligt, vulgärt, osv. Det är inte från mig! Kopiera denna och berätta för dina vänner. Om du får något från “mig’ – säg åt mig och rapportera det omedelbart till facebook, Dela inte utan kopiera och klistra in på din egen sida. Tack!

Kedjebrevet som det såg ut 2017

Viralgranskaren skrev om det 2018, 2017 och 2015 och dessförinnan har det cirkulerat på engelska, till exempel här i ett inlägg från 2013:

don’t know if this is true or not, if anybody know for sure one way or the other please let me know……WARNING…

Posted by Middle Aged Woman Talking on Thursday, January 3, 2013

Enligt den amerikanska faktagranskartjänsten Snopes har varningarna snurrat runt sedan minst 2011. Kollegan Hoax-slayer listar alla varianter av meddelandet och man kan se hur kedjebrevets ordalydelse utvecklat sig över tid.

Att kedjebrevet är ålderstiget säger också något: Om det hade varit ett verkligt problem i dag att hackare ägnade sig åt att gå in och skicka provokationer till Facebook-kompisar så hade det funnits omskrivet i någon annan form än i illa översatta kedjebrev på nätet.

Den långa historien på nätet verkar inte hjälpa – många delar varningen i inlägg eller genom privata meddelanden. Och i kommentarsfälten märks förvåning, förskräckelse och uppskattning över att bli varnad.

Kommentarer på Facebook 2021.

Här hittar du våra granskningar av faktiska bedrägerier på nätet:

► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook
► Fejkade utlottningar sprids på Facebook
► Guide: Så känner du igen en blufftävling
► Kapad på Facebook? Så här tar du dig ur det

Och här är våra granskningar av påhittade varningar och kedjebrev – och deras bakgrundshistorier:

► Stora listan över kedjebrev på nätet

Avslutningsvis: om du ombeds att dela en varning så kolla först och främst upp om den stämmer och om det som varnas för är på riktigt.


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!