Granskning

Nej, Greta Thunberg har inte bett kineser att sluta med ätpinnar

23 April 2024  |  |

En gammal “Greta-historia” sprids fortfarande av svenska Facebook-användare – men det finns inga belägg för att den är sann. Ursprunget till historien hittas bland kinesiska twittrare och på ryska sajter.

Foto: Skärmdump/Facebook/Pixabay

Greta Thunberg påstås ha sagt att kineser borde sluta med ätpinnar för att rädda träd och fått svaret att hon själv borde sluta använda toapapper och gå tillbaka till skolan.

Det är ett fyra år gammalt inlägg på svenska som fortfarande delas tillsammans med hånfulla kommentarer om Thunberg. Det har hittills kommit upp i över 41 000 interaktioner på Facebook.

Så här lyder hela inlägget:

Det här är för bra för att passera!
Greta Thunberg uppmanade kineserna att sluta använda sina traditionella pinnar för att äta med och samtidigt rädda hundratals träd. Kineserna rådde Greta Thunberg att återvända till skolan, där hon lär sig att pinnarna är gjorda av bambu, och att bambu är en växt och inte ett träd. Kineserna ringde även upp henne för att tala om att sluta torka rumpan med toapapper för det är faktiskt gjort av träd!

Inlägg på Facebook 2020
Inlägget på Facebook.

I kommentarsfältet hävdar en del – däribland inläggets skapare – att det är uppenbar humor, medan andra reagerar som om de trodde att Greta Thunberg verkligen sagt så. “Hon är dåligt påläst”, skriver en person. “Dags att börja skolan Greta du skämmer ut Sverige med din tomma hjärna”, skriver en annan. Ytterligare personer tipsar om faktagranskningar på citatet.

Kommentar på Facebook.

Samma text har spridits på ett flertal språk och granskats av flera faktagranskare sedan den började spridas 2020.

Första gången påståendet dök upp var i januari 2020 på dåvarande Twitter. Där skrev en användare, som twittrar på kinesiska och engelska, att Thunberg sagt att man inte ska använda ätpinnar “eftersom det är en symbol för miljöförstöring”.

Inlägg på Twitter/X 2020.

Nyhetsbyrån Reuters frågade Greta Thunbergs team om citatet och de avfärdade det som falskt. Citatet finns inte med i medierapportering och har inte kunnat hittas av någon av de många faktagranskare som letat efter det.

Kommentar på Facebook.

När norska Faktisk gick igenom påståendet våren 2020 så ledde den enda källhänvisningen man fann till ett salladsrecept på en rysk sajt.

Den ryskspråkiga sidan Fishki.net hade publicerat påståendet 27 januari 2020 och hänvisade då uppgifterna med en länk till receptet.

Artikeln på sajten Fishki.net 2020.

Trots att påståendet visat sig vara grundlöst så fortsätter människor att sprida inlägget i dag, fyra år senare. Ett sätt att undersöka om något blivit kollat av faktagranskare är att gå till en sökmotor och skriva in ett par nyckelord såsom exempelvis “greta chopsticks fact check”.

Här hittar du ett par av granskningarna i det här fallet:
► False claim: Greta Thunberg told Chinese and Japanese governments to stop using chopsticks (Reuters)
► Did Teen Activist Greta Thunberg Tell China to Stop Using Chopsticks? (Snopes)
► Nei, Greta Thunberg har ikke oppfordret kineserne til å slutte å bruke spisepinner (Faktisk)
► Nej, Greta Thunberg beder (stadig) ikke kineserne om at droppe spisepindene for at redde verdens skove (Tjekdet)

Greta Thunberg har genom hela sin karriär varit föremål för manipulerade bilder och falska påståenden. Källkritikbyrån har tidigare skrivit om desinformationen som ofta sprids om Thunberg här:


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!