Granskning

Nej, filmen visar inte en piercad bebis – det är ett filter

4 March 2021  |  |

Hur kan man göra så här med ett barn, frågar sig en man som nått över 26 000 delningar med en bild av en piercad bebis.

Inlägget på Facebook från 18 februari.

Men bilden är skapad med ett filter i Instagram – det bekräftar barnets mamma, en 23-årig kvinna i Kanada, för Källkritikbyrån:

– Det är 100 procent ett filter som man hittar på Instagram. Jag postade det som en rolig video eftersom det så uppenbart är ett filter, men en massa människor fattade tydligen inte det! Vem skulle pierca en bebis ansikte på det viset?

Källkritikbyrån har anonymiserat bilden av bebisen, främst av allt för att man inte ska sprida bilder på andras barn. På bilden ser en mängd ringar och piercing-kulor ut att sitta i barnets ansikte.

Mamman hade först gjort filmen i Instagram och sedan även lagt upp den i appen Tiktok. Hon har nyligen upptäckt att bilden på hennes barn sprids på nätet av människor som tror att den är på riktigt.

I filmen sitter mamman med barnet i famnen och skojar med flickan. Hon säger: “Jag lämnar dig ensam i en minut och det här är vad du gör mot dig själv! Vad fasen, (barnets namn)! Du kommer aldrig att få ett jobb så där. Kära nån, du ser läskig ut!”

Filmen i en publicering från juni i år.

– Eftersom den här bilden går runt så har jag gjort alla mina grejer privata. Det är konstigt att veta att det snurrar runt en bild på min dotter bland människor som inte ens förstår kontexten, säger mamman till Källkritikbyrån.

Den svenska mannen som lade upp bilden på sin Facebook-sida 18 februari har hittills fått över 26 000 delningar. Han skrev som bildtext: “Hur kan man göra så här med ett barn 🧒???”

Inlägget med bebisen.

Kommentarsfältet är fullt av människor som knappt kan tro sina ögon – men av helt olika skäl. Det ena lägret begriper inte att någon kan vara så grym mot ett barn och det andra kan inte fatta att det finns folk som tror att bilden är på riktigt.

“Vilka jävla psycho människor det finns. Det borde vara typ körkort för att få skaffa barn. Stackars liten”, skriver en person. “Helt sjukt!!! Får man verkligen göra så mot ett barn???”, skriver en annan.

Ett mycket stort antal personer lyfter fram att bilden är manipulerad. Några skriver photoshop, andra en app eller ett filter.

Kommentar i tråden.

Mannen som lagt upp bilden argumenterar emot och svarar människor att det inte är fejk och att han tagit bilden från en film. “Sorgligt nog så är det sant”, skriver han.

Mannens kommentar till en kvinna som skriver att bilden är fejkad-

Mannen har även gjort en ny publicering för en dryg vecka sedan där han kommenterar att han då nått 15 000 delningar med sin första publicering av bilden. Även i den tråden får han mothugg: “Det är ett FILTER! Tror ni på filterna med kaninöron också?”, frågar en person.

En kvinna försöker till och med visa själva filtret i kommentarsfältet och har lagt upp en film där hon använder det.

Film upplagd i kommentarsfält på Facebook.

Men det verkar inte hjälpa och bilden fortsätter att delas i stadig takt.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.