Granskning, Guider

Nej, du kan inte uppgradera Facebook genom att dela ett kedjebrev

27 February 2024  |  |

Ett gammalt kedjebrev sprids just nu på Facebook. Vi tipsar om hur du kan påverka flödet på Facebook i stället för att följa instruktionerna i kedjebrevet – som inte har någon som helst effekt.

Foto: Skärmdump/Facebook/Pixabay

I texten påstås att du kan kontrollera Facebook-flödet genom att kopiera och sprida texten.

Så här står det i kedjebrevet:

För att återfå vänner i ditt nyhetsflöde och bli av med annonser – Håll fingret var som helst i detta inlägg och klicka på ′kopiera’. Gå till din sida där det står ‘Vad gör du just nu?’ Tryck på fingret var som helst i det tomma fältet. Klicka på klistra in. Detta uppgraderar systemet.

Hej nya och gamla vänner!

Det är tråkigt att vi måste fortsätta göra detta för att döda annonserna och träffa våra vänner.

Kedjebrev på Facebook

Men det stämmer inte – du kan inte “uppgradera systemet” genom att dela meddelanden eller skriva inlägg på Facebook.

Känt kedjebrev

Många kedjebrev lever sitt eget liv och ändrar naturligt form genom åren på nätet när de översätts fram och tillbaka mellan världens språk. Ibland läggs stycken till av någon och så blir det en ny form av samma kedjebrev.

Just den här texten är en kraftigt nerbantad version av ett annat kedjebrev som påstår att du bara ser 25 av dina vänners inlägg och att du kan lösa det genom att sprida kedjebrevet – vilket inte heller stämmer.

Det här kedjebrevet startade 2017 i samband med att Facebook skulle göra om nyhetsflödet.

Från Viralgranskarens artikel från 2018.

Så här lät det då:

Deras nya algoritm väljer samma få personer – ca 25-som kommer att läsa dina inlägg.
Därför:
Håll ner fingret var som helst i det här inlägget så dyker “kopiera” upp. Klicka på “kopiera”. Gå sedan till din sida, starta ett nytt inlägg och lägg fingret var som helst i det tomma fältet. “Klistra in” dyker upp och klickar på klistra in
Detta kommer att kringgå systemet.

Utdrag ur kedjebrev från 2017

Det här tillbakavisades för sex år sedan och har inte belagts på något annat sätt.

– Vi rangordnar nyhetsflödet baserat på hur relevant ett inlägg skulle kunna vara för dig, och även om vi gjort några uppdateringar som kan öka mängden inlägg som du ser från dina vänner så är ditt flöde inte begränsat till 25 av dem, sade en talesperson för Facebook till tidningen Washington post 2018.

Lockar till sig bedragare

Vad är problemet då? En del tycker att det är harmlöst att sprida kedjebrev, men kedjebrevsspridare blir ofta måltavlor för spaminlägg och bluffar. I kommentarsfältet dyker främlingar upp och beklagar olyckan att ha blivit hackad. De tipsar om att man kan få hjälp av olika Instagram-konton eller påstådda supporttjänster.

Inlägg på “cybersäkerhetssida” på Facebook.

Personerna som tipsar om de här “cybersäkerhetsföretagen” på Facebook är antingen fejkade profiler eller personer vars konton blivit kapade och som nu används som fotsoldater av bedragare.

Läs mer i vår stora lista över kedjebrev på Facebook här! Här får du veta den historiska bakgrunden till de olika kedjebreven och när de först dök upp.

Algoritmer – ett recept för dig

Det finns en stor mängd saker som skulle kunna visas upp för dig när du öppnar Facebook och scrollar i ditt flöde, men allt får inte plats. Det som avgör vad som hamnar högst upp och syns är algoritmer och dem påverkar du hela tiden genom att klicka på och interagera med saker på Facebook.

Här kan du lära dig mer om algoritmer:

Du kan inte heller bli av med annonserna på Facebook på det här sättet. I höstas infördes möjligheten att prenumerera på Facebook och Instagram och på så sätt slippa annonser. För den som hellre använder plattformarna gratis går det inte att välja bort annonser.

Så här gör du på riktigt

Om du vill se ett flöde där fler av dina vänners uppdateringar syns så kan du helt enkelt klicka dig fram till det inne i Facebook.

På mobilen: Klicka på din profilbild längst till höger i balken högst upp. Leta sedan rätt på Flöden.

På en dator: Gå till listan längst till vänster, leta i kategorierna under ditt namn och profilbild tills du hittar Flöden.

Där väljer du Vänner. Nu kommer du att få se ett flöde över aktiviteter från dina Facebook-vänner. Det kommer att innehålla reklam, det går inte att skippa.

Du kan inte byta ut din huvudflöde, alltså din startsida när du kommer in på Facebook, mot det här flödet, utan du måste aktivt gå dit varje gång för att få se det.

Du kan också påverka vad som visas för dig genom att klicka på de tre prickarna i högra hörnet av ett inlägg. Där kan du välja saker som att se färre liknande inlägg eller att pausa avsändaren i 30 dagar.

Inställningar på Facebook.

Det främsta tipset till dig som vill skaffa dig kontroll över ditt bruk av sociala medier är att öva dig. Gå in och testa, klicka dig runt lite och se vad det står på de olika alternativen i menyerna.

Har du en fråga om hur något fungerar? Be en vän eller släkting att visa dig, eller hör av dig till oss! Mejla på kontakt@kallkritikbyran.se!

LÄS MER:
► Stora listan över kedjebrev på nätet
► Kedjebrevsspridare måltavlor för spaminlägg och bluffar
► Listan över hackarnas metoder på Facebook
► Birgitta föll för Lidl-bluffen: Jag blev så arg på mig själv
► Guide: Så kollar du upp en bluffannons på Facebook


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!