Granskning

Nej, du kan inte testa stress med den här bilden

6 October 2020  |  |

En bild som ser ut att röra sig sprids på nätet – och påstås kunna visa hur stressad du är. Rör den sig mycket är du väldigt stressad. Men det hela är en ogrundad bluff.

En optisk illusion som nu fått spridning på nytt på Facebook.

I veckan har bilden spridits från sidan Mitt liv med ADHD på Facebook och fått över 1 600 delningar.

Sidan skriver:

Denna bild skapades av en japansk neurolog. Om du är lugn flyttar fotot sig inte, om bilden rör sig är du lite stressad och om bilden rör sig som en karusell är du mycket stressad

Den optiska illusionen har en lång historia på nätet. Vi skrev om den med Viralgranskaren redan 2018 och då hade det redan snurrat runt i två år. I de engelskspråkiga delningarna nämndes neurologen vid namn: Yamamoto Hashima.

Men när man grävde i bakgrunden till det påstådda stresstestet så visade det sig att bildens skapare inte alls hette så utan Yurii Perepadia och var en ukrainsk grafisk designer.

Han hade skapat bilden 2016 och tagit inspiration från den japanska psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka, något som människor på nätet sedan förvrängt.

– För det första har de blandat ihop de japanska namnen och för det andra så tog de min bild. Jag har blivit tvungen att göra upphovsrättsanspråk överallt, sade Yurii Perepadia då till Viralgranskaren.

Så här skrev han 2018 på sitt Instagram-konto:

Psykologprofessorn Akiyoshi Kitaoka i sin tur avfärdar också påståendena om att de bilder han gör är möjliga att använda som stresstest. “Till min kännedom har stress ingenting att göra med visuella illusioner”, skrev han på sin egen sajt.

Kommentar till Facebook-inlägget.

Stress- och sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt sade till Viralgranskaren att påståendet var grundlöst.

– Om det verkligen är så att bilden ”indikerar” stress så skulle den som lagt ut det dokumentera effekterna vetenskapligt. Eftersom detta inte har gjorts så finns det ingen anledning att tro på påståendet om att bilden indikerar stress. Nätet är fullt med absurda påståenden och det enda som hjälper är källkritik.

Så sammanfattningsvis: det här är inget stresstest, vare sig ur vetenskaplig synpunkt eller om man ser till skaparens avsikt. Det enda bilden möjligen testar är det kritiska tänkandet.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.