Granskning
Nej, du debiteras inte 299 kronor om du svarar på det här numret
31 August 2023 | Åsa Larsson |
Kan man bli av med pengar genom att bara lyfta på luren? En skärmdump av en gammal varning sprids just nu på nytt, men oron är obefogad. Det som beskrivs är tekniskt omöjligt.

Varningen har granskats och avslöjats som felaktig flera gånger under årens lopp, men fortsätter att spridas på nätet. I mitten av augusti lade en man ut bilden på Facebook.
Så här står det:
VARNING!!! Svara inte pả era mobiler om nummer (telefonnummer) ringer!! Det dras 299:- frản mobilen sả snart ni svarar!! Numret tillhör nàgonting som kallar sej (företagsnamn). Kopiera och dela!!!
Ur den skärmdumpade bilden som sprids på Facebook

Men påståendet i varningen stämmer inte överens med verkligheten, något som flera personer i kommentarsfältet försöker uppmärksamma mannen på. Samtidigt fortsätter delningarna i en stadig takt. Inlägget har hittills delats över 7 000 gånger.
Tekniskt omöjligt
– Jag kan bekräfta att det inte finns teknik som skulle kunna fungera på det viset. Det är alltså tekniskt omöjligt och posten som snurrar stämmer inte, säger Roija Rafii, pressansvarig på Telia.
Detsamma säger Camilla Brogren, kommunikationsansvarig på konsumentorganisationen Telekområdgivarna.
– Det är inte möjligt att bli debiterad för att enbart svara på ett samtal. Man kan bara debiteras om man ringer upp, säger Brogren.

Trots detta har alltså ett namngivet företag hängts ut som skyldigt i snart ett decennium på nätet. När samma rykte gick 2014 så nekade elbolaget ifråga till anklagelserna och hade anlitat en advokat.
– Vi kan tyvärr inte göra så mycket, även om det inte är sant, mer än att försöka dementera, sade advokaten till Viralgranskaren.

I dag finns elbolaget såvitt vi kan se inte kvar. Det finns ett annat företag, med samma namn men en liten variation. Mannen bakom det företaget har inte märkt av några effekter av den spridda varningen, men är lite orolig för risken för sammankoppling med den falska varningen, berättar han för Källkritikbyrån.
När är det läge att se upp?
Det finns ett par bedrägerier som faktiskt handlar om inkommande telefonsamtal och Roija Rafii på Telia berättar om hur de går till.
– Det kan till exempel handla om wangiri-samtal där du blir uppringd av ett utlandsnummer och samtalet bryts omedelbart efter någon signal. Att svara kostar inte men syftet är att du ska ringa tillbaka. För att skydda våra kunder går vi in och spärrar nummer som vi identifierar.
Det kan också handla om så kallade spoofing-samtal, säger Rafii.
– I dessa samtal manipulerar bedragaren telefonnummer så att någon annans nummer visas på din display än det numret som bedragaren egentligen ringer från. De använder ofta betrodda källor som stora företag eller myndigheter men de kan även använda en privatpersons nummer som täckmantel.
LÄS MER:
► Lista: Hackarnas metoder på Facebook
► Stora listan över kedjebrev på nätet
► Så kollar du bilder och påståenden på nätet – till Källkritikbyråns guider
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!