Granskning

Nej, det här kedjebrevet kopplar inte ihop Soros, Wuhan och Pfizer

10 December 2020  |  |

Enligt ett påstående som sprids just nu går det en röd tråd mellan bland annat labbet i kinesiska Wuhan, läkemedelsföretaget Pfizer som tillverkar vaccin mot covid-19 och finansmannen George Soros – men det mesta i den påstådda kedjan är fel.

Foto: Niccolò Caranti

Inlägget är en inte så finhackad mix av konspirationsteorier om coronaviruset och antisemitiska idéer om en hemlig världskonspiration.

– Hade Soros inte varit judisk så har jag svårt att tro att han väckt samma konspirations-paranoia, säger Kent Werne, journalist och författare till boken ”Allt är en konspiration”.

Det kedjebrevs-liknande inlägget har spridits internationellt innan det började snurra bland svenska användare på sociala medier.

Idén verkar vara att påvisa att en rad företag och verksamheter ägs av varandra och därmed antyds en stor konspiration bakom coronaviruset. “Jag har alltid sagt att det här är planerat in i minsta detalj”, konstaterar en person i kommentarsfälten.

En skärmdump av ett inlägg som sprids på svenska.

Den här typen av kedjebrevs-liknande inlägg som kopieras och delas skapar illusionen av att det är Facebook-användaren som delar budskapet som är originalavsändaren – något som en del personer spelar med i.

“Hur katten har du snappat upp det här”, frågar till exempel en av följarna till en svensk Facebook-användare som postat texten. “Vaken är jag”, svarar hon stolt.

Men kvinnan har alltså bara lånat texten och var tyvärr inte “vaken” i det avseendet att hon kollade uppgifterna innan hon delade dem vidare.

Det är nämligen mycket lite som stämmer i inlägget.

Så här står det:

Covid-19 Vaccin, Gud vilken tillfällighet!!
Det kinesiska biologilaboratoriet i Wuhan ägs av Glaxo!
Vilket råkar ägas av Pfizer! (den som gör vacciner!)
Hanteras av Black Rocks ekonomi.
Som av misstag hanterar ekonomin i Open Foundation (Soros Foundation!)
Som råkar tjäna den franska AXA!
Och de råkar vara ägare till det tyska företaget Winterthur.
Som av misstag byggde ett kinesiskt laboratorium i Wuhan!
Han köpte av misstag av tyska Allianz och har Vanguard som aktieägare.
En Black Rock-aktieägare som kontrollerar centralbanker och förvaltar ungefär en tredjedel av det globala investeringskapitalet.
Vem är förresten huvudägaren i Microsoft, som ägs av Bill Gates, som råkar vara aktieägare i PFIZER (som säljer underbara vacciner) och för närvarande är WHOs första sponsor!
Gud, vilken tillfällighet

I korthet: GlaxoSmithKline äger inte laboratoriet i Wuhan – det gör den kinesiska staten. Pfizer äger inte GlaxoSmithKline – de är två olika företag. Det finns en rad faktafel i den här texten och den för vidare både konspirationsteorier om coronaviruset och antisemitiskt tankegods. Idén att viruset är skapat i ett laboratorium stöds inte av vetenskapen.

I detalj: En del av påståendena i det här inlägget är helt enkelt inte sanna. Läkemedelsföretaget GlaxoSmithKline äger inte det virologiska institutet i Wuhan – det gör den kinesiska staten via Kinas vetenskapsakademi (CAS).

Läkemedelsföretaget Pfizer äger inte GlaxoSmithKline, utan det är två olika företag. Möjligen kan missförståndet komma sig av företagen tillsammans skapat ett samriskföretag (på engelska joint venture) för apoteksvaror. Det betyder fortfarande inte att det ena företaget äger det andra.

En del av detaljerna i inlägget betyder inte det spridarna kanske vill tro. Företaget Blackrock är till exempel världens största kapitalförvaltare och äger andelar i en myriad av företag. Samma sak med det i inlägget omnämnda Vanguard. Man kan säga att det nästan vore konstigt om de inte ägde aktier i stora företag som exempelvis Pfizer.

Var kommer påståendet i från?
Svårt att säga. Kedjebrevet verkar ha snurrat runt i åtminstone ett par veckor och i många olika varianter.

https://twitter.com/DesireeAmerica4/status/1335732007599558662

Nyhetsbyrån AFP:s spanska faktagranskare har hittat ett inlägg på italienska från 12 november med de här påståendena.

Inlägget på Facebook.

I det här tidiga inlägget är det italienska politiker som omnämns i stället för Bill Gates.

Inlägget tar även upp Open Foundation och Soros Foundation. Båda namnen är felaktiga, stiftelsen som George Soros grundat heter Open Society Foundations, men det får nog ses som det mildaste felet i den här historien.

… (Soros Foundation!)
Som råkar tjäna den franska AXA!
Och de råkar vara ägare till det tyska företaget Winterthur.
Som av misstag byggde ett kinesiskt laboratorium i Wuhan!

“Råkar tjäna den franska AXA” verkar vara strul i Google-översättningen. I engelskspråkiga versioner står det “which have interests in the French AXA”, alltså “intressen i”. Det är vanligt förekommande att kedjebrev som översätts från språk till språk och går jorden runt innehåller märkliga språkfel – ett tips att hålla utkik efter!

Vi benar ut det:

Vem är George Soros?
Han är en 90-årig ungerskamerikansk finansman som gjort sig känd först som valutaspekulant med stor förmögenhet, sedan som filantrop som givit bort stora pengar till välgörenhet – och nu som en ond skräckfigur i konspirationsteoretikernas värld.

– De har gjort en ganska grotesk karikatyr av den verklige George Soros, en man som ändå har lagt miljarder på vad många skulle se som goda ändamål – människorättsorganisationer, flyktingars rättigheter, demokratiutveckling och folkhälsa, säger Kent Werne.

I mitten av 00-talet började George Soros finansiera det Demokratiska partiets politiska kandidater, något som skapade ilska på högerkanten i USA.

Kommentar till inlägget på Facebook.

Konspirationsteorier om att George Soros på något vis hade med coronaviruset att göra kom tidigt under pandemin. Olle Wästberg som skrivit en bok om George Soros noterade i Dagens Nyheter i april att påståenden dykt upp om att Soros stiftelse finansierat ett laboratorium i kinesiska Wuhan i syfte att skapa coronaviruset. Uppgifterna hade kommit via en tv-kanal knuten till det ryska försvarsdepartementet.

Men Axa och Winterthur då?

Jo, de har inte heller något med detta att göra. Franska Axa-gruppen köpte Winterthur 2006 av den schweiziska bankjätten Credit Suisse. Winterthur – som alltså inte är tyskt – var bankens försäkringsbolag och vi hittar inga belägg någonstans för att Winterthur skulle ha byggt något virologilabb i Wuhan.

Det man däremot kan hitta är de många artiklar som finns om labbet i Wuhan. Av till exempel den här artiklen från tidskriften Nature från 2017 framgår att det har konstruerats genom internationellt samarbete.

Det var det första labbet med biologisk skyddsnivå 4 i Kina och det skapades med hjälp av den franska affärsmannen Alain Mérieux. Personalen har bland annat lärts upp i Frankrike.

(Artikeln i Nature har tillfogats en uppdatering på grund av de nu spridda ryktena i sociala medier.)

Kommentar till inlägget på Facebook.

Sen verkar inlägget vandra tillbaka till George Soros, men det är lite otydligt.

En Black Rock-aktieägare som kontrollerar centralbanker och förvaltar ungefär en tredjedel av det globala investeringskapitalet.

Soros återfinns på plats 302 av världens rikaste människor, enligt Bloombergs miljardärs-index. Han kontrollerar inte centralbanker och förvaltar inte en tredjedel av det globala investeringskapitalet.

Vad han däremot gör är att figurera i många konspirationsteorier om att judar i hemlighet arbetar för att ta kontroll över världen. När vi frågar Kent Werne om inläggets formulering så tycker han att det faller in i ett mönster.

– Det påminner oerhört mycket om de anklagelser som riktades mot judiska bankfamiljer på 1800-talet. När en konspirationsteoretiker tittar på kapitalismen så verkar han se ondskefulla personer som drar i trådarna och styr från bakom kulisserna, när det i själva verket handlar om personer som vill tjäna pengar.

Kommentar till inlägget på Facebook.

Pengar ger makt och kan påverka politiken, till exempel genom donationer till politiska kampanjer eller genom att finansiera lobbyverksamhet.

– Men ur det perspektivet finns det betydligt mäktigare personer än George Soros, alltså sådana som använt sitt kapital för att styra samhället. Och de brukar inte alls få samma uppmärksamhet som Soros. Så det leder mig att tro att det är något annat med George Soros, och jag kan inte komma ifrån att det är just det att han är jude.

Eftersom Soros är ett väletablerat rött skynke och skuggfigur för en del, så verkar det vara lätt att infoga honom i det nya konspirationstänkandet runt coronaviruset, som till stor del går ut på tanken att det hela är planerat i förväg. Vilket även det är ett grundlöst påstående.

– De som sprider de här konspirationsteorierna är långt ifrån alltid uttalade antisemiter, men de använder och sprider vidare antisemitiska tankefigurer och förstärker därmed antisemitismen.

För en lite mer lättsam genomgång av nidbilderna av George Soros tipsar vi om den här videon.

Vi tuggar i oss den sista biten av det här inlägget, som vindlar vidare på ibland förvirrande svenska. Det står till exempel:

Vem är förresten huvudägaren i Microsoft, som ägs av Bill Gates, som råkar vara aktieägare i PFIZER (som säljer underbara vacciner) och för närvarande är WHOs första sponsor! Är det en REN tillfällighet?

Vem äger Microsoft?
När Bill Gates lämnade Microsofts styrelse tidigare i år så rapporterade tv-bolaget CNBC att han var en av de största aktieägarna med 1,36 procent av aktierna. Microsoft ägs till över 70 procent av institutioner, som investeringsjättar av typen Blackrock och Vanguard som nämns i inlägget, snarare än av enskilda ägare. Att påstå att Microsoft ägs av Bill Gates stämmer inte.

Ett av de svenska Facebook-inläggen med kedjebrevet.

Bill Gates är inte heller WHO:s “första sponsor” (antagligen med avsedd betydelse “största”) men han är genom hans och hustrun Melinda Gates stiftelse en av de största donatorerna till Världshälsoorganisationen. Där hittar vi även USA, FN, EU-kommissionen och Storbritannien.

Det finns inget hemligt med Bill Gates ståndpunkt i vaccinfrågan – han är en väldigt klar förespråkare för att världen behöver bättre och starkare hälsovård, mer forskning och bra vacciner. Här kallar han dem till exempel mirakel:

Kopplingen till Pfizer då? Jo, Bill Gates har genom åren givit mångmiljonbelopp i forskningsstöd till Pfizer och investerat i bolagets projekt som till exempel ska ge preventivmedel till kvinnor i fattiga länder.

Vi frågade Pfizer om aktieägarskapet och fick det här svaret från företagets globala mediateam:

“Pfizer är ett börsnoterat företag på New York-börsen. Vi kan inte bekräfta hur eller om specifika individer investerat i Pfizer, men vi kan bekräfta att kostnaderna för utveckling och tillverkning av Pfizers covid-19-vaccin har varit helt självfinansierade. Vi har redan investerat miljardtals dollar, och riskerar och är redo att ta kostnaderna för all utveckling och tillverkning, i ett försök att hitta en lösning på den här pandemin. Vi beslöt oss för att stå för kostnaderna själva för att kunna agera så snabbt som möjligt. Vi uppmanar allmänheten att söka information om covid-19-pandemin från pålitliga hälsoinstanser och/eller deras egna vårdgivare.”

Här kan du hitta en sammanfattning av Pfizers största aktieägare.

Sammanfattningsvis: Inlägget/ryktet/kedjebrevet innehåller många fel och kan inte bedömas som annat än falskt.

Om du är nyfiken på inlägg du ser i sociala medier – om vad som helst, men kanske särskilt viktigt när det är uppseendeväckande eller politiskt laddade påståenden – så börja med att försöka hitta belägg för dem. Är det verkligen sant det som påstås? Och om något presenteras som bevis, bevisar det vad som påstås?

► LÄS MER: Spritt inlägg vilseleder om munskydd och tvångsvaccinering

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.