Granskning

Nej, det här är inte en “skändad barngrav”

15 September 2021  |  |

En bild på en liten flickas grav väcker ilskna känslor på nätet – men det handlar om vanlig gravvård.

Inlägget på Facebook.

Den 16 augusti gör en man ett upprört inlägg i en Facebook-grupp med runt 6 500 medlemmar. Så här inleds inlägget:

Har ligger lilla (flicknamn, red anm) som bara levde i 3 dagar,, skändade barngravar,,!!, detta är människor som saknar själ och hjärta,, om de inte respekterar dessa små barns gravar,,för att det är på en kristen kyrkogård säg mej då,, VAD skulle de respekter i vårt land?? Vad?, Svaret är,, INGENTING,!! DET FINNS INTE NÅGOT SOM DE RESPEKTERAR I ETT KRISTET LAND

Ur Facebook-inlägget

Till texten finns en bild på en gravsten som bundits upp med ett band fäst i en träpinne. Mannens inlägg fortsätter med uppmaningar om att byta ut regeringen och stoppa all invandring.

SEDAN SKA VI JAGA UT ALLA SOM INTE HAR KLARA PAPPER,, UR LANDET, OCH DE SOM VILL BO KVAR HÄR,, DE SKA BLI SVENSKAR,, OCH GÅ I VÅR KYRKA, OCH PASSAR INTE DET, SÅ FINNS DET INTE NÅGON PLATS HÄR LÄNGRE

Ur Facebook-inlägget

I kommentarsfältet uttrycker många förfäran över den påstådda skändningen:

det handlar inte om att respektera kristna, det handlar lika mycket om att respektera, andras känslor, respektera gud och känna empati med föräldrarnas sorg

Del ur kommentar på Facebook

Många i kommentarsfältet menar, likt författaren, att problemet är invandrare. “De som gjort det vill såra håna och kränka alla svenskar och alla som hör till kristendomen”, skriver en person.

svenskar skändar inte gravar, är ett importerat problem😡

Kommentar på Facebook

Inlägget har inte fått omfattande spridning, utan har strax under tusen interaktioner på Facebook, men det illustrerar ett problem. Svaret kan nämligen hittas i det ursprungliga kommentarsfältet, men det märker inte många som delar vidare inlägget.

Ett par personer i kommentarsfältet försöker upplysa de andra gruppmedlemmarna om möjligheten att det rör sig om gravvård och länkar till Svenska kyrkans information om kontroll av gravstenar.

Men invändningarna möts av oförstående:

Att du inte skäms. De e en grav som blivit skändad å du börjar ifråga sätta saker. Vet hut människa 

Kommentar på Facebook
Kommentar på Facebook.

Mannen som lagt upp bilden står på sig i kommentarsfältet och lägger upp bilder på ytterligare gravar med samma uppbindning. “Här ser man 4 skändade stenar på en bild”, skriver han.

Kommentar på Facebook.

Men förklaringen är gravskötsel.

– I detta fall är det en gravsten, som vad jag kan förstå av bilden, som besiktigats av kyrkogårdsförvaltningen och bedömts instabil, säger Katarina Evenseth, begravningschef för Göteborgs begravningssamfällighet och ordförande i Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer.

Att stenar läggs ner verkar vara mer känt än sättet som syns på bilderna, det vill säga en uppbindning till en träpinne i marken. I Facebook-inläggets kommentarsfält kommenterar en person så här:

Vi som bott i Sverige alltid, vi vet ju att det aldrig förut suttit pinnar och spännband runt gravstenar, innan det flyttade hit 2 miljoner muslimer.

Del ur kommentar på Facebook

Men det handlar bara om olika metoder, enligt Katarina Evenseth.

– En del förvaltningar har valt att säkra upp gravstenar på det sätt som framgår av bilden. Andra förvaltningar väljer i stället att lägga ner gravstenen.

Hon får medhåll av Helena Sederström, kommunikations- och servicechef i Linköpings domkyrkopastorat.

– Ifall en sten behöver åtgärdas så kan man behöva säkra upp den i väntan på åtgärd. Då kan det bli tal om en uppbindning av det slag som visas på bilden. Vi får frågor ibland om detta, men de som vill misstolka gör tyvärr det och tänker inte ta reda på fakta.

Enligt mannen är bilderna tagna vid Vreta klosters kyrka. Källkritikbyrån kontaktar församlingen som bekräftar att det handlar om kontroll av gravarna.

– Det här är gravvårdar (gravstenar) som fått anmärkning vid kontroll som utförs vart femte år. För att inte något ska hända tills de är åtgärdade säkras de upp så här, säger Emil Stenhammar, kyrkoherde i Vreta klosters församling.

Det förekommer att gravar skändas i Sverige. Ett av de mest kända fallen på senare år är en man i 60-årsåldern som upprepade gånger skändat graven till 11-åriga Ebba Åkerblom, det yngsta offret för terrordådet på Drottninggatan 2017.

Problemet med lösa gravstenar är också reellt. 2011 dog en ­åttaårig flicka efter att ha fått en gravsten över sig och sju år senare bröt ett barn benet efter att en gravsten vält. Det var efter dödsolyckan 2011 som kontrollen av gravstenar skärptes över hela landet.

Katarina Evenseth, ordförande i Föreningen Sveriges kyrkogårdschefer, anser att det är ganska ovanligt med misstolkningar av samma sort som i Facebook-inlägget.

– Ju bättre kyrkogårdsförvaltningarna är att informera om vidtagna åtgärder, desto mer minimeras risken för missförstånd, säger hon.

Har du frågor om något som skett på en begravningsplats så kontakta kyrkogårdsförvaltningen på stället, uppmanar hon.

Facebook-inlägget i sin helhet.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!