Granskning

Nej, det är inte farligt att ge saffransbröd till fåglar

2 December 2020  |  |

Julsäsongen fortsätter och vi har skådat en gammal fågelmyt som fortsätter att cirkulera i sociala medier.

Foto: Skärmdump Teknikens hus/Malin af Kleen

Välvilliga fågelälskare varnar just nu sina vänner på Facebook för att ge lussebullar och andra bakverk med saffran i till fåglarna. “Bra att veta” konstateras det i kommentarsfälten.

Så här lyder inlägget:

Trodde du att saffran bara var något mysigt? Inte om du frågar talgoxen. Saffran är giftigt i stora mängder och för en sparv räcker det med en liten bullbit för att orsaka skada. Så lägg aldrig ut gammalt saffransbröd till småfåglarna.

Men det här rör sig om en felaktig föreställning.

– Saffran kan förvisso vara giftigt om det intas i mycket höga doser, men det stämmer inte att en liten bullbit och knappast heller en hel sats lussekatter är farligt, säger Andreas Nord, forskare vid biologiska institutionen på Lunds universitet.

Anledningen är att halten av saffran är så låg.

– I ett vanligt recept på lussekatter är mindre än en promille (en tusendel) saffran baserat på vikt. Så mängden i en bullbit är försvinnande liten.

Bilden är en skärmdump av ett gammalt inlägg från 2018, som vi skrev om med Viralgranskaren.

Skärmdump från Viralgranskaren 2018.

Bakgrunden är att Teknikens hus i Luleå hade en rad tips och husmorsknep som de postade under december månad och 16 december lades det här inlägget ut.

Det tog rejäl fart eftersom människor i stort reagerade på två sätt; antingen med ett förvånat “oj, det visste jag inte” eller “det här måste jag vidarebefordra till alla mina vänner”. När Viralgranskaren publicerade sin granskning hade inlägget delats över 12 000 gånger.

Även då konstaterade experter att det rör sig om en myt.

I nuläget delas bilden av Teknikens hus inlägg på nytt och en av posterna senaste veckan har fått över 2 400 delningar.

Kommentar från inlägg som publicerades för tre dagar sedan.

Det är riktigt att man inte ska överösa fåglar med bröd, eftersom de då kan äta sig mätta på det i stället för nyttig föda – men det är alltså inte farligt med bullbitar som det påstås i inlägget.

– Det är förmodligen påhittat. Vi har inte haft några fall och det finns inte på någon lista över giftiga ämnen för småfåglar, sade Erik Ågren, viltpatolog på Statens Veterinärmedicinska anstalt.

– Det här är något som kommit mer och mer på senare år. Folk får för sig att en massa olika saker är farligt för fåglar och lägger ut allehanda varningar på sociala medier, sade Lotta Berg på BirdLife Sverige till Viralgranskaren.

I januari backade Teknikens hus och bad om ursäkt med orden: “Förlåt! Vi gick på näbben”.

Den rättelsen fick dock bara sju delningar.

– Det är väldigt olyckligt när fullständigt ogrundade påståenden får stor spridning bara för att de berör ämnen som ligger oss nära hjärtat, till exempel vinterfåglar, säger Andreas Nord på Lunds universitet.

Han tycker inte att fallet med lussekatterna och fåglarna är så farligt, men pekar på vikten av källkritik.

– I andra sammanhang kan det fort gå snett om en gör sanningar av sådant som det inte finns några belägg för.

Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.