Granskning
Nej, de här “vattenreglerna” förhindrar inte stroke eller hjärtattacker
29 November 2023 | Åsa Larsson |
Ett kedjebrev om medicinska effekter av att dricka vatten vid olika tider på dygnet sprids bland svenska Facebook-användare. Rent påhitt, säger läkare.
I texten påstås bland annat att stroke och hjärtinfarkter kan förhindras genom att man dricker ett glas vatten innan man går och lägger sig – något som inte stämmer.
Så här lyder kedjebrevet:
Visste du att hjärtinfarkt och vatten går hand i hand?
Kedjebrev på Facebook
Hur många känner du som säger:
Vill inte dricka vatten innan sängen för att jag måste vakna på natten…?
Det visste jag inte !
Jag frågade min läkare varför folk kissar mycket på natten. Läkaren sa: Hjärtgravitation håller vatten djupt i kroppen och när det är vertikalt svullnar benen. När du lägger dig ner är din underkropp (ben etc. ) ) på höjden med njurarna, och sedan tar njurarna bort vattnet eftersom det är lättare.
Jag visste att det behövde ett minimum av vatten för att få bort gifter från kroppen. Vad jag inte visste är att dricksvatten vid en viss tid maximerar kroppens effektivitet, och rätt tillfälle att dricka det är:
2 glas vatten efter uppvaknande; hjälper till att aktivera inre organ.
1 glas vatten 30 minuter före måltid, hjälper matsmältningen.
1 glas vatten innan bad hjälper till att sänka blodtrycket.
1 glas vatten innan man går och lägger sig förhindrar stroke eller hjärtinfarkt.
Jag kan också tillägga: Min läkare sa att vatten vid läggdags också hjälper till att förhindra kramper i benet.
Benmusklerna behöver återfuktas, sen väcker kramper dig.
En kardiolog sa – dela detta med dina nära och kära, fler liv kan och kommer räddas!
Men läkare som Källkritikbyrån kontaktat avfärdar påståendena.
– Hela den här texten är ju bara rent svammel. Det är inget som stämmer, säger Magnus Isacson, specialistläkare i allmänmedicin och ordförande i SFAM, Svensk förening för allmänmedicin.
Kedjebrevet har över tio år på nacken och har över tid haft ett stort antal interaktioner i sociala medier. Det har granskats i omgångar av faktagranskare runtom i världen.
Våra kollegor på Snopes har spårat “vattenregler” som spridits på nätet hela vägen tillbaka till 2004. För över tio år sedan hittade de den nu spridda formen och den låter så här på engelska:
Drinking water at the correct time maximizes its effectiveness on the Human body:
Utdrag ur kedjebrevet på engelska från 2011
2 glasses of water after waking up helps activate internal organs
1 glass of water 30 minutes before a meal – helps digestion
1 glass of water before taking a bath – helps lower blood pressure
1 glass of water before going to bed – avoids stroke or heart attack
Kedjebrevet fortsätter sedan på samma sätt som den svenska versionen.
Genom åren har olika experter fått svara på de ganska svepande påståendena i kedjebrevet. Exempelvis sade Mark Morgan, talesperson för den australiska allmänläkarsammanslutningen RACGP, till faktagranskarna på AAP 2019 att han inte hört talas om “hjärtgravitation”.
– Vatten hålls inte i botten av kroppen, sade han.
Han avfärdade också påståendet att man ska dricka två glas vatten när man vaknar för att “aktivera inre organ” som falskt. Gällande matsmältningen så sade Morgan att kroppen är gjord för att kunna smälta mat oavsett om människor dricker vatten för en måltid eller inte.
Garry Jennings, professor i kardiologi, sade till AAP factcheck att det saknas stöd för att påstå att ett glas vatten innan läggdags skulle hindra en “kardiovaskulär händelse”.
När vi vänder oss till svenska forskare får vi likadana avfärdande svar.
“Rent påhitt utan någon relevans”, skriver Stefan James, professor i kardiologi vid Uppsala universitet och verksam vid Uppsala kliniska forskningscenter, till Källkritikbyrån.
Han får medhåll av Bertil Lindahl, överläkare och professor i kardiologi vid Akademiska sjukhuset i Uppsala och Uppsala universitet.
– Tyvärr finns det mycket oseriöst som florerar på nätet. Att man ska undvika intorkning är väletablerat, men att dricka extra vatten utöver “dagsbehovet” (vilket förstås varierar beroende på temperatur och aktivitetsgrad) är inget som ingår i svenska eller internationella riktlinjer för hjärtinfarktvården och inget som diskuteras i kardiologkretsar, säger Lindahl.
För dig som själv vill undersöka ett kedjebrev så har vi dels en guide om hur du går från flödet till källorna på bästa sätt och dels den stora listan över kedjebrev på nätet.
LÄS MER:
► Nej, du ska inte hosta vid en hjärtattack
Här hittar du fler guider om hur du söker på nätet.
Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!