Granskning

Nej, covidvacciner får inte kroppen att producera gift

18 June 2021  |  |

En kvinna gråter av oro i en Facebook-video och ytterkantsdebattörer kallar det en jätteskandal. Men den senaste trenden i antivaccin-världen – att spikeprotein från vaccin är ett gift – bygger på missförstånd.

Inlägg på Facebook från 4 juni om Swebb-tv:s intervju med Lars Bern.

Mannen bakom en stor del av missuppfattningarna heter Byram Bridle och är immunolog vid Ontarios veterinärcollege i Kanada. Han framträdde i slutet av maj i en mycket uppmärksammad radiointervju och sa då: “Vi har begått ett stort misstag. Vi visste inte att spikeproteinet var ett gift, så genom att vaccinera människor så sprutar vi in ett gift i dem.”

https://www.youtube.com/watch?v=up2Ej9t3xck

Vad är spikeprotein?

Jo, coronaviruset bryter sig in i dina celler med hjälp av spikeproteinet (taggarna som man kan se på bilder av viruset).

Illustration av coronaviruset. Foto: Gerd Altmann/Pixabay

Väl inne börjar viruset göra kopior av sig själv och sprider sig i kroppen. Men i fallet med de så kallade mRNA-vaccinerna så instrueras dina celler att bara bygga själva spikeproteinet, alltså nyckeln, och sätta den på sina ytor. Immunförsvaret lär sig att känna igen spikeprotein till den dag kroppen blir invaderad av coronaviruset.

Här kan du se hur det går till! Eller i den här videon från universitetet i Texas:

“We never knew the spike protein itself was a toxin”

Tillbaka till det felaktiga påståendet. I radioprogrammet berättade Byram Bridle om hemska följder av att ta vacciner som säger till kroppen att skapa spikeproteiner. Han varnade för blodproppar, skador på blodkärlssystemet, neurologiska skador, infertilitet och att spikeprotein skulle gå över i modersmjölken till ammande spädbarn.

Påståendena har fått spridning även i Sverige de senaste veckorna.

En svensk kvinna gråter när hon i en live-sändning på Facebook 11 juni beskriver de faror som hon uppfattar att vaccinerna och spikeprotein-produktionen kan medföra. Hon hänvisar bland annat till en studie från Salk-institutet. Videon har i skrivande stund setts tiotusentals gånger.

Live-sändning på Facebook.

Fem dagar tidigare skriver en annan kvinna som spridit vilseledande inlägg om coronaviruset förr om Bridles påståenden:

Vad säger man här? “Hoppsan”? Eller?
”Vi har gjort ett misstag. Själva spikproteinet är giftigt och farligt för människor. Det kan till och med överföras till nyfödda barn via bröstmjölken.”

Inlägget på Facebook i sin helhet.

I början av maj tas ämnet upp av debattören Lars Bern. Han kallar det en jätteskandal. Bern pratar om detta vid flera tillfällen på sajten Swebb-tv och skriver även blogginlägg om spikeprotein.

“Den här väldigt farliga patogenen tar sig hela vägen in till fostret”, säger Bern i en sändning.

“Att med vacciner programmera kroppen att producera en massa S-protein kan således vara en ytterst riskabel strategi” skriver han på sin sajt 8 maj.

Bern spekulerar i att de här forskningsresultaten kan förklara möjliga biverkningar och oroas över långtidseffekter.

I ett inslag på Swebb-tv för en månad sedan med rubriken “Forskarlarm om vaccinerna. Lars Bern: skrämmande biverkningar upptäckta. BREAKING NEWS!” säger han att han tror att spikeprotein ändå kan frigöras och ge svåra skador. Inslaget har enligt Swebb-tv minst 60 000 visningar.

– Med den här kunskapen i bagaget så borde man sluta med vaccinationerna och ta ett nytt grepp för att utveckla ett helt annat vaccin än ett som är baserat på spikproteinerna.

I kommentarsfältet berättar en man att han nu ställt in sin vaccination:

Kommentar på Facebook.

Påståendena har också fått begränsad spridning bland svenska Facebook-användare via konspirationssajter som Nya tider och Newsvoice samt bloggar som kallar vacciner för biovapen.

Kommentar på Facebook.

Vi hoppar tillbaka till Byram Bridle och radioprogrammet. Flera av världens faktagranskare har nu hunnit tröska igenom varningarna om spikeprotein. Här är ett axplock:

► USA Today: COVID-19 vaccines don’t produce dangerous toxins
► Nyhetsbyrån AP: Spike protein produced by vaccine not toxic
► PolitiFact: Viral immunologist says COVID-19 vaccines’ “spike protein” means people are being inoculated “with a toxin.”

Punkt för punkt

Bridle och de som delar vidare påståendena verkar inte ha tagit med flera saker i beräkningen. Den första är nivåerna.

– Spikeprotein-komponenterna i vaccinet produceras inte i samma mängder som en normal virusinfektion (antagligen en miljon gånger färre), säger Peter Murray, professor i immunologi vid Max Planck Institute of Biochemistry i München, till nyhetsbyrån AFP.

– Det som sades i radioprogrammet är helt felaktigt, säger Adam Ratner, specialist på pediatriska infektionssjukdomar vid det medicinska centret NYU Langone, till nyhetsbyrån AP:s faktagranskare.

Han fortsätter:

– Mängderna som skapas efter mRNA-injektionen är väldigt små och stannar nästan helt uteslutande lokalt. Det handlar inte på långa vägar om de mängder som han pratar om.

Bridle försäkrade radiovärden och lyssnarna att alla hans påståenden kunde backas upp av forskning som genomgått så kallad peer-review, alltså granskats av andra forskare, och kom från välrespekterade vetenskapliga tidskrifter. Problemet är att studierna som Bridle hänvisar till inte visar det han påstår.

Inlägg på Facebook.

För påståendet att spikeprotein från vaccinerna kan dröja sig kvar i blodomloppet och orsaka skada på blodkärlen hänvisade Bridle till en studie på spikeprotein i plasma hos 13 personer. Men när faktagranskare på USA Today frågade en av forskarna bakom studien så sade han att Bridle övertolkat resultaten.

– Eftersom vår metod är 100–1 000 gånger mer känslig än andra så kunde vi uppmäta VÄLDIGT låga koncentrationer av proteinet i de flesta vaccinerade individer, säger David Walt, medförfattare och professor vid Harvard medical school, till USA Today.

– Det är sant att spike-protein har superantigena egenskaper, vilket innebär att det har POTENTIAL att orsaka ofördelaktiga effekter, men vi vet att det inte gör det i många infekterade patienter. Det orsakar inte de här effekterna i de flesta vaccinerade individer och nivåerna i blodet är otroligt låga vilket tyder på att det här inte är ett bekymmer, säger Walt.

En annan professor avfärdar Bridles uttalanden fullständigt.

– Bridle menar att en studie som uppmätte pyttesmå kvantiteter av spikeprotein i blodet efter första dosen visar på en hälsofara. Det är goja: biologiskt osannolikt och inte baserat i datan, säger David Fisman, professor i epidemiologi vid Toronto-universitetet, till USA Today.

Den japanska studien?

Det är först lite oklarheter kring den andra källan som nämns i radioprogrammet, men det visade sig vara en del av den ansökan som Pfizer lämnat in till den japanska myndigheten för medicintekniska och farmaceutiska produkter (PDMA).

Bilden är en farmakokinetisk studie, alltså en genomgång som ska visa var läkemedel tar vägen och interagerar i kroppen. Någon har tagit bilden och strukit under äggstockar med gult och spridit på nätet.

“HOLY CRAP”, skriver ett Twitter-konto som beskriver sig som “medicinsk visselblåsare” och har över 10 000 följare. “This leaked #Pfizer study from the EMA shows that the #vaccine particles are hugely sequestered into the ovaries. That’s right. The ovaries.”

Tweeten fick över över 10 000 interaktioner.

Twitter-inlägg från 30 maj.

Bilden har spridits av den svenska läkaren Sven Román på Twitter. Han skrev:

Det gulmarkerade den vävnad med högsta förekomsten av det toxiska spikeproteinet, kvinnans ovarier eller äggstockar. Kan det äventyra fertiliteten? Spikeproteinet orsakar ju både bildning av tromboser (blodproppar) och blödningar.

Twitter-inlägg från 2 juni
Bilden på Twitter.

Men det är inte ett läckt dokument och finns att läsa här på PDMA:s sajt. Det finns även motsvarande dokumentation hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA.

Det bilden visar är inte heller fördelningen av spikeprotein som Román skriver utan de lipidnanopartiklar som ska transportera mRNA-läkemedel, i det här fallet vaccinerna. Och trots att extremt höga doser injicerats i gnagare så är nivåerna i hjärnan och andra organ väldigt låga, skriver faktagranskarsajten Health Feedback.

– Vaccinet som skulle behöva injiceras i en 12-åring för att återskapa fynden som observerats hos råttor och rapporterats som “skräckinjagande” skulle vara motsvarande 60 000 doser vid ett enda tillfälle, för att återskapa antalet nanopartiklar som användes i den studien, säger forskaren Abraham Al-Ahmad vid Texas Technical University Health Sciences Center, till sajten.

► LÄS MER: Mytbildning på nätet om “värdelösa PCR-tester”

Kemisten och läkemedelskommentatorn Derek Lowe noterar i sin blogg på den vetenskapliga tidskriften Science Translational Medicines sajt att den stora merparten stannade vid injektionsplatsen.

“De första timmarna så cirkulerar en del i plasman. Men nästan allt det hamnar slutligen i levern, och ingen annan vävnad låg mycket högre än 1 procent av totalen. Det är också exakt vad man förväntar sig och vad man ser vid läkemedelsintag i allmänhet”, skriver han.

Pfizer själva säger till faktagranskaren Lead stories att deras biodistributions-studie inte visar det som påstås, utan ger samma gynnsamma bild av säkerheten som i fas 3-studien. Det är en “förväntad profil”, säger en talesperson för företaget.

“Det finns inga bevis av höga kvardröjande nivåer av producerade protein i en immuniserad individ”.

För den som vill gå riktigt på djupet: Här finns en ingående diskussion om uppgifterna i dokumentet.

Kommentar på Facebook.

En annan studie som lyfts till stöd för idén om farorna med vaccin-skapat spikeprotein kommer från Salk-institutet i Kalifornien. Den rapporterade om effekter på endotelet (celler som täcker blodkärlens insida) inuti lungorna på hamstrar.

“Tyvärr har Salk-studien misstolkats på en rad sajter på nätet”, skriver Allie Akmal på pressavdelningen på Salk-institutet till Källkritikbyrån.

Spikeproteinet i coronaviruset (och i Salk-studien) beter sig annorlunda från spikeproteinet i vacciner, berättar hon. Spikeproteinet i vaccinerna är designat för att inte cirkulera i kroppen och att stanna vid injektionsplatsen (“förankrade” i muskelcellerna som det injicerats i), och är bara kvar en kort tid. Proteinet i coronaviruset däremot cirkulerar i kroppen i stor omfattning, skriver Allie Akmal.

► LÄS MER: Hälsoprofil vilseleder om vaccin mot covid-19

Den sista meningen i Salk-studien är att vaccination-genererade antikroppar inte bara skyddar den vaccinerade mot att infekteras med corona utan skyddar även mot just skada på endotelet från spikeprotein.

Collectively, our results suggest that the S protein-exerted EC damage overrides the decreased virus infectivity. This conclusion suggests that vaccination-generated antibody and/or exogenous antibody against S protein not only protects the host from SARS-CoV-2 infectivity but also inhibits S protein-imposed endothelial injury.

Ur studien från Salk-institutet

Här kan du läsa en detaljerad djupdykning i plasmastudien och Salk-studien.

På Twitter förklarar en av Salk-studiens medförfattare storleksförhållandena mellan deras studie och plasmastudien.

Han besvarar också vaccinmotståndare som är oroliga för spikeproteinet här:

De viktiga skillnaderna

Health feedback påpekar att förutom den designade ankarmekanismen hos spikeprotein från vaccin – som gör att det håller sig på plats – så är vaccinen modifierade för att förstärka immunsvaret och förhindra dess binding till ACE2-receptorer.

Ingen av studierna som länkats till har rapporterat skadliga effekter från spikeprotein som producerats med vaccin, skriver Health feedback. Resultaten i en studie tyder till och med på att vaccin som riktar in sig på spikeprotein kan skydda mot skador på blodkärl.

Health feedback noterar även att man inte bara kan ta det som händer i djur i vetenskapliga experiment och översätta till människor.

► LÄS MER: Vaccinskeptiker sprider obelagda påståenden om dödsfall

Flera av de som spridit påståendena i den svensktalande delen av nätet är förbryllade över bristen på uppmärksamhet som de fått.

– Alla larmklockor borde gå i dag, men ni hör inte en enda, säger Lars Bern i Swebb-tv-inslaget.

Kvinnan i livesändningen på Facebook säger:

– Varför det inte kommer fram, det har jag ingen aning om. . . Jag tycker att det är oerhört sorgligt att det inte gör det.

Svaret kan ligga i att påståendena som gjorts helt enkelt inte har stämt överens med forskningsresultaten. Flera av studiernas författare har fått gå ut och tillbakavisa de här påståendena. Sedan finns det den praktiska erfarenheten av vaccineringen att ta hänsyn till också.

– Om det nu vore så att det spikeprotein som produceras i kroppen efter vaccination skulle orsaka allvarlig kärlpåverkan skulle vi sett det för länge sedan. Man har nu givit 1,7 miljarder doser utan att detta setts. Således bevisar verkligheten att boten är bättre än soten, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys på Karolinska institutet, till Källkritikbyrån.

Uppdatering 19 juni 2021: Lars Bern svarar i ett mejl till Källkritikbyrån att faktagranskningarna som gjorts är exempel på “det medicinindustriella komplexets lobbyister som attackerar alla som pekat på den potentiella faran med spikproteinerna från vaccinerna och även infektionerna”.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.