Granskning

Nej, Coop delar inte ut gratis mat i ett år

6 April 2020  |  |

Skärmdump av den falska Coop-sidan.

En Facebook-sida som kallar sig Coop Klubb skapades igår söndag och har med ett väldigt lockande erbjudande fått tiotusentals delningar. Själva Facebook-sidan har i skrivande stund fått över 22 000 följare.

Coop har själva gått ut och dementerat att det kommer från dem.

Hej, just nu sprids en post om att man kan vinna mat i ett år hos oss. Detta är en bluff och kommer inte från oss. Sprid…

Publicerat av Coop Måndag 6 april 2020

Facebook-sidan Coop Klubb hymlar heller inte om att de inte är kopplade till matvarukedjan och skriver så här i sin presentation på Facebook: “Coop Klubb är en rolig klubb som är avsedd för Coop-fans att samlas. Inte anslutet till Coop på något sätt.”

Så här står det i inlägget:

För att fira Coops årsjubileum har vi bestämt oss för att göra något lite annorlunda. Vi kommer att dela ut ett års gratis matvaror till 150 lyckliga familjer. Dela och kommentera nedan, senast den 10 april, för din chans att vinna! Gilla vår sida för uppdateringar. Lycka till!

Coop Klubb på Facebook

Bilderna och formuleringarna som används i blufferbjudandet har använts i nästan identiska sammanhang tidigare, men som fejkerbjudanden från matbutiker i andra länder. Och söker man på bilderna så är de tagna från andra tillfällen.

Förutom att gå till själva källan och undersöka den, till exempel ställa sig frågan om det verkligen är Coop som står för erbjudandet, så är det enklaste sättet att genomskåda blufferbjudanden att lära sig att bildsöka. Här hjälper vi dig att komma igång med det!

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.