Granskning

Nej, 200 personer kommer inte att få gratis coca-cola

6 September 2021  |  |

En Facebook-sida som skapades i går påstår sig skänka bort läsk – men det rör sig om en välkänd sorts bluff.

Foto: Pixabay/Skärmdump

Inlägget på “Coca-cola fans” har hittills fått ett par hundra interaktioner – så här står det:

????ä????????: ?? ??? ?????? ????? ???? ?å ?å?? ?????. ?? ?????? ??? ???ä???? ?ö? ??? ?ö???ö?? ??? ?????? ?? ?? ??? ?????? ???? ??? ????????.
?ö? ??? ????? ??:
????? ??? ????
?????????: “?ä?? ???”
????? ?å? ???? Coca-cola Fans
????? ?ä????? ???????? ??? ?? ????????? ??????? ??.??. ???????? ä???, ??ö??? ????? ???????? ???? ????? ?ä????? ????? ??????????. ??? ?ä??? ??? ????? ????!

Inlägget är publicerat som ett fotoalbum.

Bluff på Facebook.

Den främsta bilden föreställer inte en representant för någon organisation som heter Coca-cola fans, utan en amerikansk Coca-cola-tillverkare vid namn Bruce Hanna som inte har någonting med inlägget att göra. Bilden är stulen från en artikel om hans verksamhet från 2017.

► Guide: Så här granskar du en bild

Språket som används är klumpigt. När man söker på formuleringarna i inlägget så upptäcker man hur det kommer sig – det är nämligen direktöversatt från engelska:

Bluffinlägg på Facebook.

Uttrycket “stay safe” fungerar på engelska, men att uppmana någon att “vara säker” på svenska är ett helt annat uttryck. Det finns en rad likadana sidor och tävlingar som skapades i slutet av augusti.

Inläggen har även delats av tidigare kända och av Källkritikbyrån omskrivna bluffsidor som gjort liknande fejkade bortskänkningar:

Bluffinlägg på Facebook.

Sidan Coca-cola-fans skapades dagen innan “tävlingen” och saknar helt koppling till den verkliga världen. Inga kontaktuppgifter och inga länkar till någon verksamhet står att finna när man granskar Facebook-sidan.

Den här sortens bluffar har gällt husbilar, badtunnor, utemöbler, mini-hus på hjul – vad som än kan locka en Facebook-användare att delta i tävlingen.

Bedragarnas mål är att få så stor exponering för sin bluff som möjligt och i tidigare bedrägerier så kontaktas de som svarar i kommentarsfälten personligen på Messenger. Där uppmanas de lämna ifrån sig uppgifter såsom adress, mejladress, telefonnummer och personnummer.

Slutligen har de skickats en länk till en sida där de ska registrera sig. I ett fall som uppmärksammats av den brittiska faktagranskarsajten That’s nonsense har en man berättat att bedragarna slutligen krävde att han skulle betala en “obligatorisk avgift” för att frakta varorna.

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

• Dubbelkolla avsändaren – är det ett känt företag eller är sidan nystartad?
• Undersök bilder – är bilden tagen från nätet?
• Använd ditt sunda förnuft – är erbjudandet lite för bra för att vara sant? Då ska varningsklockan ringa.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.