Granskning

Nej, 200 personer kommer inte att få gratis coca-cola

6 September 2021  |  |

En Facebook-sida som skapades i går påstår sig skänka bort läsk – men det rör sig om en välkänd sorts bluff.

Foto: Pixabay/Skärmdump

Inlägget på “Coca-cola fans” har hittills fått ett par hundra interaktioner – så här står det:

𝐔𝐩𝐩𝐦ä𝐫𝐤𝐬𝐚𝐦𝐡𝐞𝐭: 𝐕𝐢 𝐡𝐚𝐫 𝐦𝐲𝐜𝐤𝐞𝐭 𝐥𝐚𝐠𝐞𝐫 𝐤𝐯𝐚𝐫 𝐩å 𝐯å𝐫𝐭 𝐥𝐚𝐠𝐞𝐫. 𝐕𝐢 𝐭𝐫𝐨𝐝𝐝𝐞 𝐚𝐭𝐭 𝐢𝐬𝐭ä𝐥𝐥𝐞𝐭 𝐟ö𝐫 𝐚𝐭𝐭 𝐟ö𝐫𝐬𝐭ö𝐫𝐚 𝐝𝐞𝐭 𝐬𝐤𝐮𝐥𝐥𝐞 𝐯𝐢 𝐠𝐞 𝐝𝐞𝐭 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐢𝐬 𝐭𝐢𝐥𝐥 𝟐𝟎𝟎 𝐩𝐞𝐫𝐬𝐨𝐧𝐞𝐫.
𝐅ö𝐫 𝐚𝐭𝐭 𝐤𝐨𝐦𝐦𝐚 𝐢𝐧:
𝐆𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐨𝐜𝐡 𝐝𝐞𝐥𝐚
𝐊𝐨𝐦𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫: “𝐕ä𝐥𝐣 𝐦𝐢𝐠”
𝐆𝐢𝐥𝐥𝐚 𝐯å𝐫 𝐬𝐢𝐝𝐚 Coca-cola Fans
𝐃𝐞𝐧𝐧𝐚 𝐭ä𝐯𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐯𝐬𝐥𝐮𝐭𝐚𝐬 𝐝𝐞𝐧 𝟐𝟔 𝐬𝐞𝐩𝐭𝐞𝐦𝐛𝐞𝐫 𝐤𝐥𝐨𝐜𝐤𝐚𝐧 𝟐𝟎.𝟎𝟎. 𝐅𝐚𝐜𝐞𝐛𝐨𝐨𝐤 ä𝐠𝐞𝐫, 𝐬𝐭ö𝐝𝐞𝐫 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐬𝐩𝐨𝐧𝐬𝐫𝐚𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞 𝐝𝐞𝐧𝐧𝐚 𝐭ä𝐯𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐞𝐥𝐥𝐞𝐫 𝐯𝐞𝐫𝐤𝐬𝐚𝐦𝐡𝐞𝐭. 𝐕𝐚𝐫 𝐬ä𝐤𝐞𝐫 𝐨𝐜𝐡 𝐥𝐲𝐜𝐤𝐚 𝐭𝐢𝐥𝐥!

Inlägget är publicerat som ett fotoalbum.

Bluff på Facebook.

Den främsta bilden föreställer inte en representant för någon organisation som heter Coca-cola fans, utan en amerikansk Coca-cola-tillverkare vid namn Bruce Hanna som inte har någonting med inlägget att göra. Bilden är stulen från en artikel om hans verksamhet från 2017.

► Guide: Så här granskar du en bild

Språket som används är klumpigt. När man söker på formuleringarna i inlägget så upptäcker man hur det kommer sig – det är nämligen direktöversatt från engelska:

Bluffinlägg på Facebook.

Uttrycket “stay safe” fungerar på engelska, men att uppmana någon att “vara säker” på svenska är ett helt annat uttryck. Det finns en rad likadana sidor och tävlingar som skapades i slutet av augusti.

Inläggen har även delats av tidigare kända och av Källkritikbyrån omskrivna bluffsidor som gjort liknande fejkade bortskänkningar:

Bluffinlägg på Facebook.

Sidan Coca-cola-fans skapades dagen innan “tävlingen” och saknar helt koppling till den verkliga världen. Inga kontaktuppgifter och inga länkar till någon verksamhet står att finna när man granskar Facebook-sidan.

Den här sortens bluffar har gällt husbilar, badtunnor, utemöbler, mini-hus på hjul – vad som än kan locka en Facebook-användare att delta i tävlingen.

Bedragarnas mål är att få så stor exponering för sin bluff som möjligt och i tidigare bedrägerier så kontaktas de som svarar i kommentarsfälten personligen på Messenger. Där uppmanas de lämna ifrån sig uppgifter såsom adress, mejladress, telefonnummer och personnummer.

Slutligen har de skickats en länk till en sida där de ska registrera sig. I ett fall som uppmärksammats av den brittiska faktagranskarsajten That’s nonsense har en man berättat att bedragarna slutligen krävde att han skulle betala en “obligatorisk avgift” för att frakta varorna.

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

• Dubbelkolla avsändaren – är det ett känt företag eller är sidan nystartad?
• Undersök bilder – är bilden tagen från nätet?
• Använd ditt sunda förnuft – är erbjudandet lite för bra för att vara sant? Då ska varningsklockan ringa.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.