Granskning

Missvisande pensionspåståenden i coronakrisens spår

18 July 2020  |  |

Påståenden om att regeringen meddelat att “coronabidragen” ska finansieras med en sänkning av pensionen har fått spridning i sociala medier i veckan.

Bild på inlägget som fått spridning på Facebook.

Uppgifterna kommer från sajten Fria tider och en artikel som de har publicerat om Pensionsmyndighetens prognos om pensionernas utveckling. Påståendet dyker upp i presentationstexten av artikeln, den så kallade puffen på Fria tiders förstasida, och har även följt med i delningarna av artikeln på Facebook.

Det finns ingen täckning för påståendet att “coronabidragen ska finansieras med en stor sänkning” i artikeln. Inte heller att detta skulle vara något som regeringen meddelat.

En person har även skärmdumpat Fria tiders puff och lagt till texten: “Löfven vill nu att de över 65 som överlevt betalar för bidragen till vinstdrivande företag genom sänkt pension. Varken riksdagsmännen eller hans egen lön sänks.”

Många har reagerat upprört över påståendet. “De som överlever corona ska svältas ihjäl”, skriver en kvinna.

Kommentar på Facebook

Andra ifrågasätter det. “Är det verkligen så få som vet hur pensionssystemet fungerar?” frågar sig en annan kvinna i kommentarsfältet.

Pensionssystemet är visserligen resultatet av en bred politisk uppgörelse i riksdagen, men det lever sitt eget liv. Och det som nu på sociala medier framställs som ett beslut är en prognos från Pensionsmyndigheten.

Sänkningen med 2,7 procent år 2022, som vår juli-prognos visar, är alltså beräknad på genomsnittsinkomstens utveckling år 2021, inte på ett politiskt fattat beslut, säger Alexandros Maditianos, pressinformatör på Pensionsmyndigheten.

Han förklarar:

Genomsnittsinkomsten beräknas minska år 2021 som en följd av covid-19. De inkomstgrundande pensionerna inom det allmänna pensionssystemet är självfinansierade av de pensionsavgifter som betalas in varje år. När fler får en sänkt inkomst eller blir av med sin inkomst, då minskar också inbetalningarna till pensionssystemet vilket medför att de inkomstgrundande pensionerna sänks.

Trots detta har påståendena fått spridning i flera grupper på Facebook.

Det är ju så dumt att det knappt är värt att kommentera, säger Mikael Nyman, chefredaktör på Pensionsnyheterna och en av de som intervjuas i den TT-artikel som Fria tider baserat sin artikel på.

Om inkomsterna i landet sjunker kommer det in mindre medel till pensionssystemet och pensionerna minskar. Om det motsatta inträffar händer det motsatta.

Dels är det alltså inte något beslut som Stefan Löfven drivit igenom. Och dels är det “coronabidragen” som gör att själva sänkningen fördröjs.

Det Pensionsmyndigheten la till grund för sin första prognos var ju att inkomsterna/avgifterna in till systemet skulle falla snabbare än man trodde. Här har de omfattande coronastöden (som är pensionsgrundande) bidragit till att skjuta upp den minskning av pensionerna som alltid blir följden av att inkomsterna/lönerna faller, säger pensionsexperten Mikael Nyman.

Artikeln har i sig fått över 23 000 interaktioner på Facebook. Fria tider har inte själva uppmärksammat felet.

Innan coronaviruset slog till med full kraft så enades pensionsgruppen, en blocköverskridande arbetsgrupp av de partier som står bakom pensionsuppgörelsen, om att de vill höja pensionerna år 2021, som ett tillägg till den allmänna pensionen för de som har en pension på 9 00017 000 kronor.

Välkommet, men det som egentligen behövs är en genomgripande översyn och förändring av det svenska pensionssystemet, kommenterade Christina Tallberg, ordförande för Pensionärernas riksorganisation (PRO) i Karlskoga tidning 26 juni och i Aftonbladet 13 maj.

Om du vill läsa mer om det svenska pensionssystemet så kan du göra det här, här eller här.

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.