Granskning

Manipulerade bilder används i Postnord-bluff

29 September 2023  |  |

En fejkad Postnord-sida på Facebook sprider just nu inlägg som påstår att du kan köpa paket som inte blivit upphämtade – men det rör sig om en bluff.

TIll vänster en manipulerad bild, till höger originalet. Foto: Skärmdump/Facebook

Facebook-sidan heter “Post Nord SE – Utdelning av paket.” och skapades den 5 september. Sedan dess har den lagt ut ett flertal fejkade erbjudanden som delats av hundratals svenska Facebook-användare.

Så här skriver bedragarna:

Tusentals glömda paket förblir ägarlösa på postkontoren. Enligt de nuvarande reglerna måste företaget “PostNord” göra sig av med oavhämtade paket en gång om året. Men det erbjuder möjligheten att få slumpmässiga paket för endast 20 SEK. Inuti dessa paket kan du upptäcka överraskande föremål, från surfplattor och kaffemaskiner till böcker och handväskor. Du kan få ditt paket här

Bluffinlägg på Facebook

Flera varianter av den här texten har skickats ut från sidan ihop med bilder som påstås föreställa ett Postnord-lager. Så här ser exempelvis ett av inläggen ut:

Bluffinlägg på Facebook.

Samma bluff har även utnyttjat varumärket Amazon tidigare i år och själva upplägget känns igen från liknande fejkade utlottningar som pågått i åratal på Facebook.

Hur genomskådar man en fejkad tävling eller utlottning? Granska den!

Bilder och logotyper kan vara stulna, men om du ser bortom det och granskar sidan – är den nystartad? Har den övrig information som ett företag skulle ha? Kontaktuppgifter? Hur många följer och gillar sidan? Ser det rätt ut?

Du kan söka i Facebooks sökruta på företagets namn. Om det är ett välkänt varumärke så kommer den verkliga sidan att dyka upp där.

I fallet med Postnord-kopian så har även bilderna manipulerats, vilket man kan upptäcka genom att göra en omvänd bildsökning.

På den här bilden ser det ut att stå Postnord på skyltar och kartonger, men i själva verket är det en manipulerad bild. Du kan upptäcka detta genom att exempelvis högerklicka på och söka efter bilden på andra ställen på nätet.

Knappen ovanför bilden leder dig till sajter som har lagt upp samma bild.

Och i det här fallet hittar man då fram till samma bild, men utan de manipulerade detaljerna.

Den ligger bland annat på Facebook-sidor som kör samma bedrägeri men på engelska.

De personer som kommenterar ser ut att vara nyfikna eller nöjda med sina “paket”. Källkritikbyrån har tidigare rapporterat om fejkade utlottningar från Facebook-sidor där svenska konton dykt upp med misstänkt entusiastiska kommentarer.

Kommentar på Facebook.

Man kan ana att det rör sig om hackade konton snarare än fejkkonton då dessa profiler är detaljrika och har en historia bakåt i tiden. Kontona agerar alltså stödtrupper åt bedragarens övriga bluffar. De hyllar synkroniserat varan, ofta med styltiga formuleringar på knepig svenska.

Kommentar på Facebook.

Bedragarna lockar med fina gåvor eller otroliga rabatter. Flera av blufftävlingarna har genom åren exempelvis haft husbilar som pris. Andra har “skänkt bort” köksmaskinerbadtunnor och matkuponger.

► Guide: Så känner du igen en blufftävling

Blufftävlingar och fejkade erbjudanden har som syfte att hitta de som lättast går på bedrägerier på nätet. Målet är att lura av människor personuppgifter – och i slutändan pengar. I fjol avslöjade TV4:s Kalla fakta hur telefonnummer från den här typen av bedrägerier sålts av bedragarna till stora svenska företag.

► Så hamnar du i handeln med personuppgifter på nätet

Nästa steg i den här typen av blufftävlingar är nämligen att du ska “registrera dig”, ett moment där du får ge ifrån dig kontaktuppgifter och gå med på att delta. Därefter säljer bedragarna dina personuppgifter till de som vill rikta reklam till dig – och sedan börjar telefonen att ringa.

► Detta händer när du går på bedrägerier på Facebook

Dina interaktioner, alltså gilla-tummar, kommentarer eller delningar, ger bedragarens inlägg större räckvidd. Om ingen interagerar med bluffen så visas den för få personer. Om många gör det så luras Facebooks system att tro att inlägget är intressant och bör synas för fler. Hjälp inte bedragarna!

Kolla upp sidan – steg för steg

•  Kolla om sidan är nystartad.
•  Kolla antalet följare.
•  Är det ett känt företag?
•  Sök på företagets namn på plattformen du befinner dig på. Om det är en kopia så bör även den riktiga sidan dyka upp.
•  Om företaget eller namnet på sidan är mindre känt så kolla upp det. Finns det kontaktuppgifter? En hemsida? Sök på nätet på information om företaget.
•  För att se när en sida startats, om den ändrat namn och vilka länder som sidan sköts från kan du klicka på rutan “Sidtransparens”.
•  Undersök bilder

Så här gör du det:
► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Så söker du på filmer och videoklipp

Till stora listan av bedrägeriförsök på Facebook:
► Hackade konton utnyttjas i bedrägerierna på Facebook


Har du tips om saker du vill att vi ska granska så hör av dig!