Granskning

”Luftvägsrensare” påstås kunna rädda liv – rekommenderas inte av experter

27 February 2024  |  |

Annonser sprids på nätet om så kallade luftvägsrensare som sägs kunna rädda liv på barn. Men produkten saknar dokumentation och CE-märkning – och en liknande produkt har redan förbjudits på marknaden av Läkemedelsverket.

Foto: Skärmdump/Lufthjälpen/HLR-rådet

Produkten marknadsförs som att den med en slags sugklocka ska kunna rensa bort föremål som fastnat i halsen eller luftvägarna och att den därmed ska ha en livräddande effekt.

Facebook-sidan Lufthjälpen har de senaste månaderna lagt ut över 50 annonser för produkten, där man bland annat gör reklam för att den nu är nedsatt i pris med 50 procent. Texten lyder:

Några sekunder kan kännas som en evighet. Inte de sista sekunderna av en lång dag på kontoret. De potentiellt sista sekunderna av ditt barns liv Heimlichmanövern verkar inte göra någon skillnad…

Annons på Facebook
Facebook-annons från Lufthjälpen.

Till det visas antingen bilder på plastprodukten som är till salu eller bilder som påminner om informationsbroschyrer från 1177.

Från Lufthjälpens Facebook-annonser.

I andra annonser visas även en film som ser ut att vara från en övervakningskamera där en mamma syns använda produkten på sin bebis som satt något i halsen och som räddas av produkten.

Problemet är bara att det inte är säkert att produkten fungerar som utlovat.

Från Lufthjälpens Facebook-annonser. Anonymisering tillagd av Källkritikbyrån.

Svenska rådet för hjärt-lungräddning avråder från att använda sådana här typer av luftvägsrensare och Läkemedelsverket har startat ett tillsynsärende mot bolaget Lufthjälpen där de utreder om produkten uppfyller kraven i det medicintekniska regelverket.

– Vi har tidigare sett att den här typen av produkter som sägs kunna häva kvävning kan vara osäkra. Vi rekommenderar att man följer HLR-rådets rekommendationer när man sätter något i halsen, det vill säga att man främst använder ryggdunk och buktryck, och om det inte fungerar påbörja hjärt-och-lugn-räddning i väntan på ambulans, säger Camilla Bysell, gruppchef vid enheten för medicinteknik på Läkemedelsverket.

Från Lufthjälpens Facebook-annonser.

I maj förra året skrev Läkemedelsverket om en liknande luftrensare som kallades Soniclife. I det fallet saknade produkten nödvändig dokumentation och CE-märkning. Efter tillsyn av Läkemedelsverket togs beslut om förbud om försäljning av produkten.

– Vi ser att det kommer upp nya hemsidor med liknande produkter hela tiden. Förutom tillsyn försöker vi att informera konsumenter som produkten marknadsför sig till, som ofta är föräldrar, att vara vaksamma och följa HLR-rådets rekommendationer. Om man ändå vill ha en sådan här produkt hemma bör man se till att det finns en bruksanvisning på svenska och att produkten är CE-märkt, säger Camilla Bysell.

Svenska rådet för hjärt-lungräddning har också publicerat en artikel där de varnar för luftvägsrensare och att de inte ska användas vid luftvägsstopp.

Från Hlr.nu.

På sajten har HLR-rådet svarat bland annat på frågor om att det finns reklamfilmer som visar att produkten fått upp föremål ur dockor.

Ja, det är möjligt att föremål kan undanröjas på dockor och i simuleringsstudier men dockor är inte människor och dessa kan inte jämföras. Det går heller inte att avsiktligt blockera luftstrupen på människor för att se om denna utrustning fungerar.

För att testa om luftvägsrensare fungerar i verkligheten så behöver de testas i forskningsstudier där oberoende forskare (ej företag som vill tjäna pengar) utvärderar om de använts, hur de använts och vad det verkligen var som var livräddande, kanske var det ambulansen som var snabb eller att personen inte satt i halsen alls.

Det saknas studier som bekräftar att luftvägsrensare verkligen får upp föremålet på människa med luftvägsstopp.

Från Svenska rådet för hjärt-lungräddning

De svarar även på frågan om ryggdunk och buktryck inte fungerat, kan man inte då använda dessa produkter?

Nej, om ryggslag och buktryck inte fungerar och personen blir medvetslös, så är det mycket viktigt att påbörja hjärt-lungräddning så snart som möjligt. Att använda en luftvägsrensare i detta läge kan fördröja tiden till att HLR påbörjas, kanske med flera minuter då det saknas studier som utvärderat hur lång tid det tar att använda dessa produkter på människor. Om man väntar med att göra hjärt-lungräddning (HLR) vid hjärtstopp så blir hjärnskadan värre, i värsta fall riskerar personen att dö.

Från Svenska rådet för hjärt-lungräddning

Bolaget som står på Lufthjälpens sajt registrerades hos Skatteverket 2021 och har tre personer i styrelsen. Källkritikbyrån har sökt kontakt med vd:n, Philip Stjernstoft, tidigare Isberg.

På sin sida Philipisberg.se skriver han att han grundat över 600 e-handelsvarumärken.

Från sajten Philipisberg.se.

Han säljer även kurser som riktar sig till unga som vill tjäna snabba pengar och intervjuades 2022 av Sveriges radio-programmet Plånboken om sin ehandelsverksamhet.

När Källkritikbyrån söker Philip Stjernstoft, tidigare Isberg, så får vi inget svar. I stället plockas plötsligt möjligheterna att klicka runt på Lufthjälpen-sidan bort och besökare möts av beskedet att de kan mejla om de redan lagt en beställning.

Lufthjälpens sajt måndagen 26 februari.

Likartade sajter sprider fortfarande reklam på Facebook för samma sorts produkt. En sådan sajt, Aeroicare, använder en TV4-intervju med en mamma som förlorat ett barn i en kvävningsolycka.

Reklam på Facebook.

Längst ner på Aeroicares webbshop står det:

Vänligen observera att produkten inte klassificeras som en medicinsk produkt och att det inte finns några vetenskapliga studier som bekräftar dess användning som sådan.

Från Aeroicare.com

Facebook-sidan Aeroicare startades för åtta dagar sedan och webbshoppen har snarlik stil som Lufthjälpen-sidan, innan den togs ner. Aeroicare är enligt egen utsago baserad i Hongkong.

Källkritikbyrån söker representanter för företaget.

LÄS MER:
► Dropshipping-företag bakom “älskade familjeföretag i Stockholm”
► Guide: Så kollar du upp en bluffannons på Facebook
► Vilseledande påståenden om cancer och CBD-olja i Framgångspodden


Har du tips på saker som du vill att vi ska skriva om så hör av dig!