Granskning

Lockar med husbilar och minihus – men lotterierna är en bluff

3 March 2021  |  |

En gammal form av blufftävlingar har dykt upp igen – men bilderna på “vinsterna” har använts förr och i flera olika länder.

Uppdatering 12 januari 2022: Just nu delas liknande bluffutlottningar från Facebook-sidan Litet hus. Vi tipsar därför om denna granskning från i fjol.

Facebook-sidan Coravan Sverige har på ett dygn fått över 12 000 delningar för sitt inlägg som påstår sig lotta ut en husbil.

Blufftävlingen på Facebook.

Så här lyder inlägget:

I mars – Vi ger bort denna imponerande husbil till en lycklig familj. Att delta:
1. Dela
2. Kommentar: “vinna”
3. Gå helt enkelt till knappen “Registrera dig” på vår sida och följ stegen.

Men den som tänker försöka registrera sig och ta del av vinsten bör tänka sig för. Det här är nämligen en vanligt förekommande blufftävling. Genom åren har bluffmakarna lockat med olika saker, bland annat minihus på hjul, eller en uppsättning fina utemöbler.

En nästan identisk utlottning av ett litet hus har dessutom sedan igår fått svenska Facebook-användare att engagera sig rejält – ett inlägg från sidan Tiny homes Sverige 2 mars har fått nära 10 000 delningar.

Blufftävling på Facebook.

Så här skriver en kvinna i kommentarsfältet: “Alltid velat ha ett tiny house eller husvagn att kunna bo i när man är ute och campar. Det är lite av en dröm!”.

Undersöker man de här bilderna så ser man att bedragarna gör likadant på många språk och ber människor klicka på länkar för att få ut sina vinster, något som man absolut inte bör göra.

Att gilla, dela och kommentera en fejktävling på det här sättet ger dessutom stor spridning till själva Facebook-inlägget. Ju fler som ser tävlingen desto större risk att någon faller i fällan och det kanske inte är något man vill bjuda bedragarna på.

Det första steget är att söka på bilderna på priset. I det här fallet får man upp ett stort antal liknande tävlingar på olika språk. Och ute i världen så når bedragarna betydligt längre. Här är till exempel ett inlägg på polska från i mitten av februari som fått nära 100 000 delningar:

Blufftävling på Facebook.

Här är historien att vinnaren var 17 år och därmed inte kunde få ut sitt pris, så nu går tävlingen om igen. Länkarna är omgjorda med verktyg för förkortade länkar så att man inte ser var man hamnar, som på den här franska Facebook-sidan i ett inlägg från i somras:

Bluffinlägg på Facebook.

Andra sätt att undersöka tävlingen är att kolla sidan som delar ut priset och hur länge den funnits – i fallet med Coravan Sverige sedan igår. Söker du på “Coravan Sverige” på nätet så får du inte upp något annat än varningar från sidor som varnar för bluffmakare.

Läs våra tidigare granskningar av blufftävlingarna här:

► Fejktävling lockar med pyttesmå hus
► Ny blufftävling lockar med konstrottingmöbler

Och om du vill lära dig hur du söker på en bild så kan du använda dig av våra guider här:

► Så här granskar du en bild
► Så kollar du en bild i mobilen
► Minglar kungen med hockeyspelare mitt i coronahösten?

Har du tips om andra saker du vill att vi ska granska så hör av dig!


Vill du stödja oss? Vi tror att det finns ett intresse av att främja faktagranskande journalistik i samhället. Så här gör du:

Företag eller organisationer kan till exempel köpa ett sponsorspaket eller adoptera föreläsningar på vår gratislista.

Som privatperson kan du swisha en donation till vårt företagsnummer 123 144 84 30 eller tipsa din chef om att det går att sponsra Källkritikbyrån.

Vill du ha mer information om detta, hör av dig till kontakt@kallkritikbyran.se.